eefje Geschreven door eefje. Foto door: Tikva

Geld

In Israël betaal je met de Sheqel (NIS). 1 Sheqel bestaat uit 100 Agorot. Er zijn bankbiljetten van NIS 200, 100, 50 en 20 en munten van 10,5 en 1 NIS en Agorot 50 en 10. 1. 1 euro staat ongeveer gelijk aan 5 Sjeqel wat het omrekenen eenvoudig maakt: Prijs gedeeld door 5 is aantal Euro's!

Banken zijn geopend van 8.00 tot 12.00 uur en van 16.00 tot 18.00 uur. In toeristische plaatsen zijn de banken soms langer open. Denk eraan dat alle banken op vrijdag en soms ook zaterdagmorgen dicht zijn! Creditcards worden in de duurdere hotels en de meeste restaurants geaccepteerd.

Pinnen

Het is geen enkele probleem in Israël geld op te nemen uit een ATM . Op het vliegveld vind je na de grensovergang verschillende geldautomaten waardoor je direct al geld hebt.  Ook in de kleinere plaatsen zijn ATM's te vinden. Een uitzondering is echter het oude centrum van Jeruzalem hier zijn bijna geen automaten. Het is soms ook wel lastig om een pinautomaat te vinden die ook werkt met je Nederlandse pinpas. Het kan daarom handig zijn om als back-up ook te beschikken over een visa card hiermee kan je bij meer automaten terecht. 

Travellercheques

Traveller cheques van American Express kunnen in grote plaatsen en toeristengebieden gewisseld worden. Het is echter niet nodig en ik zou het ook niet aanraden deze mee te nemen aangezien je overal geld op kan nemen!

In- en uitvoeren

De Sjeqel en andere valuta mogen zonder beperkingen worden in- en uitgevoerd.

Budget

Israël is een stuk duurder dan buurlanden zoals Egypte, Jordanië en Libanon. Accomodatie is een belangrijke kostenpost. In steden als Jerusalem of Tel Aviv betaal je voor een hostelbed al snel € 15,00. Op eten kan je bezuinigen door bijvoorbeeld bij een falafelbar te eten maar zelfs dan ben je toch al snel €5,- kwijt voor een maaltijd incl drankje.  Merkprodukten zijn vaak extra duur. Een flesje coca cola (330 ml) kost al snel €2 euro en een chocoladereep van een bekend merk is ook pas vanaf €2 euro te krijgen. Een 1,5 liter fles water kost echter 80 cent.  Veel bezienswaardigheden in Israël zijn gratis maar zeker niet alles, voor bijvoorbeeld een bezoekje aan Masada incl kabelbaan of het Israël Museum moet je toch rekenen op €10 aan entree. 

Ook het openbaar vervoer in Israël is een kostenpost die om rekening mee te houden. Langere afstanden zijn vaak zeker vergeleken bij europa best goed geprijst maar binnen een stad betaal je voor de bus toch al snel €1-€2 euro, als je dan verschillende keren per dag de bus neemt loopt dit toch aardig op. 

Wil je ook stappen en in de hippe clubs in bijvoorbeeld Tel Aviv en regelmatig een biertje nemen dan is dit ook een kostenpost om mee te nemen. 

Voor de echte budget backpacker is een dag budget van €30-40,- mogelijk als je een paar dagen in dezelfde bestemming blijft. Een meer realistisch budget voor de zelfstandige reiziger die samen een kamer deelt, wel op eten en accommodatie kosten let maar geen attracties laat zitten en ook een keer een koffie of biertje neemt is rond de €55-€75 per dag.