Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Israël heeft een flink aantal hoogtepunten: van historische steden, religieuze en archeologische bezienswaardigheden tot natuur en strand. De meest populaire steden om te bezoeken zijn Jeruzalem en Tel Aviv. Zeker als je, zoals het merendeel van de toeristen in Israël, maar een week of minder te besteden hebt, kan je in de regio in en rondom deze twee steden in korte tijd veel zien.

Centraal Israël

Het centrale gedeelte van Israël is het smalste gedeelte van het land en hier bevinden zich de twee grote steden Jeruzalem en  Tel Aviv naast veel kleinere plaatsen.

Jeruzalem

Vrijwel alle toeristen die naar Israël gaan bezoeken Jeruzalem en niet zonder reden. Het is een van de heiligste steden ter wereld voor de drie grote religies en heeft op een kleine oppervlakte ontzettend veel bezienswaardigheden. Hiervan zijn de Klaagmuur, de geboortekerk en de rotskoepel moskee de bekendste. De meeste reizigers focussen zich tijdens een eerste bezoek op de oude stad waar 2 dagen toch echt het absolute minimum is wat je nodig hebt. Maar ook in nieuw Jeruzalem zijn nog super veel bezienswaardigheden. Lees voor meer informatie onze reisinformatie stedentrip Jeruzalem

Tel Aviv & Jaffa

Tel Aviv is de meeste westerse stad van Israël en bovendien de stad die het dichtbij het grootste internationale vliegveld van de stad ligt. In Tel Aviv kan je terecht voor lekker eten, strand en een goed uitgaansleven. Een deel van het tegenwoordige Tel Aviv bestaat uit de historische stad Jaffa. Ook dit gedeelte is zeker een bezoekje waard. Lees voor meer info ons artikel over Tel Aviv

Noordelijk middellandse zee kust

In het noorden van Israël langs de middellandse zee kust bevinden zich vele oude steden. Deze steden zijn behoorlijk uitgebouwd maar de oude centra zijn wel bewaard gebleven. Dankzij de spoorlijn zijn reistijden kort en deze steden zijn dan ook goed als dagtrip te bezoeken. 

Haifa

De eerste grote stad die je in het Noorden tegenkomt. Aan de ene kant heb je de berg Carmel en aan de andere kant de Middellandse Zee wat voor een mooie ligging zorgt. Eén van de bekendste attracties is de Baha'i Gardens. Maar ook vind je hier de grot van Elijah, diverse musea en het Stella Maris klooster. Lees ook bezienswaardigheden Haifa.

Akko

Ook Akko ligt aan de Middellandse Zee en aan dezelfde baai als Haifa. Het is een van de oudste steden ter wereld met een typische Midden-Oosten uitstraling en veel oude gebouwen.  Het is een van de meest gemixte steden in Israël met meer dan 25% Arabische Israëli. In de oudste stad is dit zelfs 95%. Ook is het een van de heilige steden voor aanhangers van het Bahá'í geloof. Lees bezienswaardigheden Akko.

Nahariya

Nahariya is de meest noordelijke stad aan de kust van de Middellandse zee. De spoorlijn langst de kust eindigt hier. Nahariya is een echte badplaats, met name het strand trekt veel toeristen hierheen.

Noordelijke vlakten

Het noorden van Israël klinkt als een groot geschiedenisboek. Met vele interessante vaak historische steden op korte afstand van elkaar. Dit is ook het meest heuvelachtige en groene gedeelte van het land waardoor er ook diverse nationale parken zijn.

Nazareth

De geboorteplaats van Jezus en daarom een belangrijke pelgrimsplek. Het is ook een gemengde stad veel verschillende geloven en culturen. 

Tiberias

Tiberias ligt ten westen van het Meer van Galilea. Dit zijn beide heilige plaatsen. Maar daarnaast is het ook een plek om te genieten van de natuur en verkoeling. Het is ook populair om te kamperen aan het meer van Galilea. Lees onze reisinformatie over Tiberias

Safed

Safed is een van de heilige steden voor Joden. Het is tegenwoordig ook een kunstenaarsstad. Een belangrijke bezienswaardigheid is het graf van Rabbi Shimon bar Yochai. 

De Negev

De Negev, het zuidelijke gedeelte van Israël, is van oorsprong woestijn. Er zijn inmiddels wel een aantal steden maar dit blijft het meest dunbevolkte gedeelte van het land.

Eilat

Eilat is de enige grote badplaats van Israël. Deze stad is zeer populair bij binnenlandse toeristen. De stad ligt aan de Rode Zee en heeft het hele jaar door veel zon. De ideale plek dus voor een zon, zee, strand dagje. Het is over een algemeen een moderne stad met veel hoogbouw. Heb je behoefte aan wat natuur dan kan je onderwater terecht of boek een trip naar de woestijn. Lees voor meer informatie onze reisinformatie Eilat.

Beersheba

Zowel de naam van een moderne stad als die van de nabijgelegen opgravingen van de Bijbelse stad is Beersheba. De opgravingen van de Romeinse stad zijn een van de grootste in het Midden-Oosten.