Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: eefje

Elektriciteit

In Israel hebben ze net als in Nederland 220 volt. Ze hebben alleen niet altijd dezelfde stopcontacten als wij. Soms zijn de pinnen dunner, waardoor je stekker niet in het stopcontact zal passen. Het is dan ook raadzaam om je wereldstekker mee te nemen.

Shabbat

Shabbat begint op vrijdagavond bij zonsondergang en duurt tot zaterdagavond zodra de eerste ster aan de hemel verschijnt. Het is een vrije dag voor de Joden. Hou er rekening mee dat het leven dan stil ligt. Er rijden geen bussen, geen treinen, vele winkels zijn gesloten en de meeste bezienswaardigheden zijn dicht. Dit geldt niet voor winkels van Islamitische eigenaren en je zal vaak ook gebruik kunnen blijven maken van sheruts (deeltaxi's). Ook voor Joodse feestdagen geldt dat men meestal de avond van te voren de deuren van de winkel al sluit en ze op de feestdag zelf dicht zijn.

Tip: Joden mogen niemand voor zich laten werken. Dit betekent dat ook de lift niet mag worden bediend. Op shabbat zal de lift dan op elke verdieping stoppen. Gelukkig hebben de meeste hotels ook een 'toeristenlift'. Deze stopt wel op verzoek.

Fotograferen

Fotograferen ligt op diverse plekken in Israel gevoelig. Het fotograferen van militaire objecten of gebieden is verboden. Ook is het op enkele heilige plaatsen niet toegestaan om te fotografen, met name op shabbat is men hier streng in. Religieuze personen kan je beter niet op de foto zetten als ze aan het bidden zijn. Toon respect.

Kosher voedsel

Volgens de Joodse spijswetten mogen melkproducten niet met vleesproducten worden gecombineerd. Zo kan het voorkomen dat je 's ochtends voor het onbijt geen vleeswaren geserveerd krijgt maar alleen kaas voor op het brood. 's Avonds zal je bijvoorbeeld geen vlees met kaassaus krijgen.

Topless? Doe maar niet

Het is in Israel niet toegestaan om topless te zonnen op het strand. Naaktzwemmen is helemaal uit den boze!