Geschreven door . Foto door: Tikva

Indonesië is een ontzettend mooi en veelzijdig land. Je kunt er goedkoop op vakantie gaan en je zult ter plekke dan ook veel andere toeristen zien. Mocht het je eerste keer Indonesië worden zijn een aantal dingen handig of leuk om te weten. 

Tijdzones

Indonesië is onder te verdelen in drie tijdzones. Men kent geen verschil tussen zomer- en wintertijd. De hieronder vermelde verschillen gelden dus voor de Nederlandse wintertijd, tijdens de zomertijd is het verschil 1 uur minder.

Op Sumatra, Java en West- en Centraal Kalimanten is het zes uur later dan in Nederland. Op Bali, Nusa Tenggara, Zuid- en Oost-Klaimanten en Sulawesi is het zeven uur later en voor Papua en de Molukken geldt een verschil van acht uur.

Fooien

Fooien geven is niet gebruikelijk in Indonesië maar word in sommige gevallen wel verwacht. Mensen die je rondleiden of je tas dragen verwachten een fooi. Taxi chauffeurs verwachten dat je afrond naar de volgende 500 rp.

Afdingen

Afdingen is voor veel dagelijkse dingen normaal maar vergeet niet dat deze mensen moeten rondkomen van de spullen die ze verkopen en dat is vooral in het laagseizoen niet altijd even makkelijk. Denk dus iets verder dan je eigen portemonnee. Op de markten is het heel normaal om af te dingen op de producten die je koopt, of het nu gaat om voedsel, textiel of andere goederen. Maar ook in het transport is afdingen de normaalste zaak van de wereld, bijvoorbeeld als je een becak (fiets-taxi) neemt. De becakrijders zijn vaak hele gewiekste afdingers dus je zult goed voet bij stuk moeten houden. Het is lastig als je totaal niet op de hoogte bent van het hele afdinggebeuren en de werkelijke prijzen van de aangeboden goederen of diensten. Vraag in het begin dan ook eerst rond wat prijzen zouden moeten zijn voor bepaalde diensten voordat je op stap gaat om het aan te schaffen. Ander toeristen en guesthouse eigenaren kunnen je bijvoorbeeld de prijs van een bus of taxi wel vertellen. Als je bod is geaccepteerd ben je wel verplicht om het artikel of de dienst te kopen of aan te nemen. Dit geldt natuurlijk ook voor de aanbieder van dienst of product. 

Vulkanen

Astmapatiënten moeten eventjes serieus opletten voor de zwaveldampen als ze een vulkaan bezoeken. Let op de wind en dan nog kan het pittig zijn. Vaak is het flink koud op een vulkaan dus kleed je daar op! Temperaturen liggen zo rond de 15 graden en soms daaronder. Kleed je in laagjes twee shirts en een sweater en eventueel in winddicht jack en je zit meestal wel goed. Zeker wanneer je ook moet bewegen zijn laagjes kleding het fijnst, zodat je de temperatuur een beetje kunt regelen. Soms is een zaklamp nodig, bijvoorbeeld als je vroeg in de ochtend voor het licht is op pad gaat om de zonsopgang te bekijken.

Algemeen

Plaats je handen niet op je heupen als je met iemand praat. Dat is net zo onbeleefd als bij ons met je handen in je zakken staan tijdens een gesprek.

Gebrek aan kleding wordt geaccepteerd van de armen maar niet van westerlingen. Zeker als je buiten de echt toeristische gebieden komt is het handig om hier rekening mee te houden. Topjes en korte broeken of rokjes kunnen problemen geven. Dit betekent geen blote benen en rokken en broeken tot over de knie voor zowel mannen als vrouwen. Mouwloze shirts zijn ook niet echt geaccepteerd. Een T-shirt kan maar het liefst een blouse. In de echt toeristische gebieden kan wat meer bloot wel, maar buiten het strandgebied in je bikini over de straat lopen bijvoorbeeld wordt niet gewaardeerd. 

 • Iemands hoofd aanraken wordt niet gewaardeerd. Je ziel zit daar en is daarom heilig.
 • Als je respect wilt tonen aan iemand van een hoge rang of een ouder persoon dan geef je dingen aan met 2 handen.
 • Op Flores valt de stroom bijna iedere avond uit. Ook op andere eilanden gebeurt dit regelmatig, zorg dat je altijd een klein zaklampje bij je hebt. Met name een klein LED-lampje kan bijzonder veel licht geven.
 • Vraag netjes toestemming om een foto te nemen van personen en respecteer een nee! Misschien word je zelf ook op de foto gezet en wellicht heb je dan ook beter door wat het effect is van een camera in je gezicht zonder het eerst netjes te vragen.
 • Lever geen kritiek op gewoontes, de overheid of de regering in het openbaar. Het beste kun je naar achtergronden vragen bij gidsen aangezien die je beter de achterliggende gedachte kunnen uitleggen van gewoontes.
 • Neem een geschenk mee als je iemands huis bezoekt.
 • Doe je schoenen uit als je een huis of tempel in gaat. Voor sommige winkels, internetcafes, etc, geldt dit ook. Als dit de bedoeling is herken je dat over het algemeen aan de rij slippers bij de deur/ingang.
 • Gebruik altijd twee handen om belangrijke dingen als geschenken of documenten aan te pakken.

Moskee bezoek

 • Kleed je discreet en trek je schoenen uit.
 • Loop nooit voor een biddende moslim langs (geldt ook voor boeddhisten in tempels).
 • Vrouwen mogen niet de hoofdgebedsruimte betreden.
 • Vraag toestemming om te fotograferen en maak geen foto's tijdens het gebed!