Niellles Geschreven door Niellles. Foto door: Niellles

Geschiedenis en cultuur

Toba is een supervulkaan op het eiland Sumatra. De laatste uitbarsting was zo’n 70.000 à 75.000 jaar geleden – wees niet bang, het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat dit de komende 300.000 nog eens gaat gebeuren. De krater is zo’n 100 km bij 30 km groot en in deze krater bevindt zich Lake Toba (Danau Toba). In dit meer ligt het schiereiland Samosir, dat zo’n 45 km bij 20 km groot is.

Eén van de zaken waar Samosir bekend om staat is ‘de Batak’. De Batak zijn een aantal aan elkaar verwante volkeren waar van de Toba Batak de bekendste zijn. Toen de Batak voor het eerst, verdreven uit Thailand en Myanmar, op Sumatra aan kwamen streken zij neer in de buurt van Lake Toba. De typische Batak huizen vind je nog steeds terug op Samosir.

Accommodaties op Samosir

Er zijn op Samosir diverse accommodaties, de meeste hiervan zul je vinden in het plaatsje Tuk Tuk. Het meest toeristische plekje van het eiland, dicht bij de haven waar je met de boot vanuit Parapat arriveert. In Tuk Tuk vind je accommodaties in bijna alle prijsklassen; voor ieder wat wils dus. De “our pick” van de Lonely Planet is sterk af te raden. Liberta is weliswaar erg goedkoop en ligt dicht bij de haven, maar daar is ook echt alles mee gezegd. Bij bijvoorbeeld Samosir cottages betaal je maar een paar duizend Rupiah meer per nacht (mits je het handig onderhandelt) en haalt men je ook nog bij de boot op.

Veel, ook betaalbare, accommodaties liggen aan het meer en zijn dus buitengewoon geschikt om ’s ochtends een duik te nemen.

Eten en drinken

Op Samosir kun je de gerechten die je in de rest van Indonesië ook eet gewoon krijgen. Daarnaast zijn er diverse eettentjes aan, of in de buurt van, het water. Bij deze eettentjes eet je - naast de “gewone” gerechten -  uitstekende visgerechten. Een echte aanrader is de vis van de barbecue. Verder is varkensvlees op Samosir makkelijker te verkrijgen dan op de rest van Sumatra. Dat heeft te maken met het feit dat de Batak niet halal slachten.

Geld

Lang niet overal op Samosir kun je ATM’s vinden. Als je vanuit een grote stad naar Lake Toba reist is het dan ook aan te raden om een stapeltje contanten mee te nemen. Je kan bij diverse accommodaties met creditcard - en soms zelfs met een Maestro pinpas - betalen; op die manier kan je wat contanten overhouden om uit te geven op plaatsen waar je niet “met plastic” kunt betalen. Mocht je toch echt een ATM nodig hebben, er zit er één schuin tegenover het politie bureau van Tuk Tuk.

Vervoer op en naar Samosir

Samosir is per boot te bereiken vanuit Parapat (en vice versa). De boot naar Tuk Tuk kost 7000Rp, betalen doe je
op de boot. Als je al een accommodatie op het oog hebt kun je de schipper vragen of hij je daar af kan zetten. De boten van Parapat naar Tuk Tuk (Bagus Bay) gaan tussen 08:30 en 18:00, de andere kant op gaan de boten tussen 07:00 en 16:00. Als je vanaf Samosir terug wilt naar Parapat is het handig om even in je accommodatie te overleggen wat het handigste is, het is namelijk ook mogelijk om op andere plekken aan boord te gaan dan in Bagus Bay. ’s Avonds en als het regent kleurt het meer pikzwart, een prachtige gewaarwording, zeker als je op de boot zit - wie weet heb je mazzel (mazzel, ja!) en regent het.

Parapat is vanuit bijvoorbeeld Medan goed te bereiken per bus, als je met meerderen reist kan het voordeliger en in ieder geval comfortabeler zijn om privé vervoer te regelen.

De kwaliteit van de wegen op Samosir is zeer wisselend. Op het eiland rijden diverse bussen en mini-vans, maar niet op Tuk Tuk. In Tuk Tuk kun je fietsen huren (20.000Rp - 30.000 Rp) voor de kleine afstanden of scooters (50.000 Rp - 75.000Rp) die ook uitstekend geschikt zijn om het eiland te verkennen. Over het algemeen is de regel dat de scooters ’s avonds terug gebracht moeten worden. De (motor)bike verhuurders zijn stugge onderhandelaars, ze geven niet snel toe, doe dat zelf dus ook niet. In principe zit de tank van een motorbike vol en mag je deze leeg terug brengen, onderweg kan je langs de weg benzine (“Bensin” of “Petrol”) kopen. Wees voorzichtig; in Tuk Tuk is de weg zéér slecht en ook op de rest van het eiland kunnen er onverwacht enorme stukken weg missen.

Bezienswaardigheden op Samosir

Het eiland is al een bezienswaardigheid op zich, je kunt het eiland te voet, per fiets of scooter verkennen. Met name een dag rondtoeren op een scooter is absoluut de moeite waard, vertrek niet te laat en bedenk op tijd dat je ook nog terug moet. De wegen langs de kust zijn over het algemeen het beste, de wegen dwars door het binnenland kun je met een scooter het beste mijden.

Daarnaast moet je natuurlijk de traditionele Batak huizen en dansen gezien hebben als je op Samosir bent geweest.