Maruscka v T Geschreven door Maruscka. Foto door: bolletjeom

Flores is een geweldig mooi eiland met een grote diversiteit aan bezienswaardigheden. De belangrijkste startpunten zijn normaal gesproken Lubuanbajo of Maumere. Vanuit Denpasar op Bali kun je hier met verschillende maatschappijen naar toe vliegen. Je kunt starten vanuit Maumere en dan westwaarts richting Lubuanbajo trekken.

Mensen zijn enorm vriendelijk op Flores en staan vaak voor je klaar. De meeste mensen spreken nauwelijks Engels, dat is soms wel lastig. Zorg voor warme kleren want in de bergen kan het flink afkoelen; Moni, Bajawa en Ruteng liggen rond de 1000 meter boven zeeniveau. Meestal heeft men warm water maar lang niet altijd. Let op, de prijzen die vermeld staan in de LP kloppen vaak niet meer, het is veel duurder geworden. Vergeet niet te onderhandelen om de prijs naar beneden te krijgen.

Bezienswaardigheden Flores

Labuanbajo

Labuanbajo is een rustig vissersdorpje aan de westkust van Flores. Dit is de plek waar je aankomt op Flores wanneer je een boottochtje doet van Lombok naar Flores dat voert langs Komodo en Rinca National Park .

De meeste bewoners leven van de visvangst wat je duidelijk kan zien aan de baai van het dorp. Vanaf de baai heb je een prachtig uitzicht als de zon ondergaat.

Bij Labuanbajo ligt een strandje waar je kan chillen maar er zijn veel betere strandjes voor de kust op een van de kleine eilandjes die daar liggen.  Een bootje ernaar toe is makkelijk te regelen. Je kunt ook gaan snorkelen maar dan moet je naar het eiland Biddadari (half uur) of de Sebolo-eilanden (1 uur) varen. Vooral voor de witte stranden van Biddadari ligt prachtig zacht koraal waar kleurrijke tropische vissen rondzwemmen.

Bajawa

Bajawa biedt voor iedereen wat wils maar het belangrijkste is wel de Ngada dorpjes. De dorpjes bestaan uit bamboo huisjes waar de mensen nog steeds in wonen. De cultuur is erg aansprekend. Wanneer je al een kleine wandeling buiten het stadje maakt zie je traditionele huizen in de dorpjes. Vaak zijn er maar een paar huizen bewaard gebleven. De inwoners willen je vaak zo'n huisje van binnen laten zien. Vaak wel in ruil voor een sigaretje.

Deze indrukwekkende dorpjes liggen op de berghelling van de vulkaan. Je kunt ervoor kiezen om er op eigen gelegenheid naar toe te gaan maar ook met een gids is mogelijk, wel wat prijziger waar hij vertelt je zoveel informatie dat het zeer de moeite waard is (vraag naar Arnold bij hotel Edelweis). Zijn Engels is uitstekend en je kunt goed met hem lachen Ook hier heb je hotsprings.

Een compleet bewaard gebleven traditioneel dorp valkbij Bajawa is Bena. Hier kan je op een gehuurde brommer makkelijk zelf heen rijden. Dit is echt een unieke plek die nog niet door heel veel toeristen ontdekt is.

Keli Mutu National Park

Moni is de plek om de geweldige Kelimutu vulkaan te bewonderen. Keli Mutu is bekend omdat er in de vulkaan drie kraters zijn die elk een meer bevatten met een andere kleur. De kleur van de meren komt door de mineralen in de grond. De afgelopen jaren waren de meren donkerrood, lichtgroen en lichtblauw. Maar de kleuren kunnen ook weer veranderen want in het verleden hadden de meren andere kleuren. De meren in de vulkaan bevinden zich op ongeveer 1600 meter en steken mooi af tegen de kale en grijze bergen. Voor het mooiste uitzicht bezoek je de meren 's ochtends vroeg bij zonsopgang. Je kunt vanaf het dorp Moni dat aan de voet van de vulkaan ligt naar boven klimmen.

Ga er vroeg naar toe in de morgen, zo rond half 5 zodat je ruim op tijd bent om de zon te zien opkomen. Je guesthouse kan vaak een motor met chauffeur voor je regelen voor 50.000 retour. Zij wachten op je totdat je weer terug naar beneden wilt. De entree tot de vulkaan kost nog eens 50.000 Rp plus 15000 Rp voor je camera.. Het uitzicht op de top is adembenemend. De kunt bijna 360 graden in de rondte kijken en je kunt de vele toppen die Flores rijk is goed zien. De 3 kleurige meren vallen in het donker nog niet zo op, maar wanneer de zon zich laat zien veranderen de 3 meren van kleur. Begin juli waren de kleuren van de 3 meertjes groen/blauw, groen en pikzwart. Erg indrukwekkend.

Wil je de mooiste kleuren voor je foto's blijf dan wat langer hangen na de zonsopkomst zodat de zon ook in de meren schijnt en de kleuren nog beter tot hun recht komen.

Het dorpje Moni is super schattig en klein. Eigenlijk is het een straat met wat huizen en een paar guesthousjes. 's avonds zit de locale jeugd met de gitaar midden op de hoofdweg. Geen zorgen om langskomend verkeer want dat is er niet!

Maumere

Maumere zelf heeft behalve veel drukte weinig te bieden, ga je echter wat richting het oosten dan heb je een aantal kleine paradijsjes, wij verbleven bij Ankermi. Een geweldig mooie plek met alle rust en mogelijkheden om te duiken. Zie ook www.ankermi-happydive.com De eigenaresse komt uit Zwitsers en bij de prijs zit ontbijt, een kleine lunch en een geweldig buffet inbegrepen! In Maumere bevindt zich overigens een ATM.

Riung en 17 eilanden National Park

De naam zegt het eigenlijk al maar het 17 eilanden national park bestaat uit een boel mooie eilandjes. Er zijn strandjes die je vrijwel zeker voor jezelf hebt en je kunt hier prima snorkelen en duiken. Met wat onderhandelen kan je voor 450.000 Rp een boot huren voor de hele dag met een groep.

Transport

De Flores highway die van Lubuanbajo helemaal totaan Larantuka loopt is voor 95 % erg goed begaanbaar. De weg is verhard en op een aantal punten is men hard aan het werk om de weg te verbeteren. Doordat Flores een bergachtig gebied is zul je niet snel jezelf kunnen verplaatsen. Neem je een bus reken dan zeker op een dag reizen (bijvoorbeeld tussen Maumere en Moni) Neem je een auto dan gaat alles natuurlijk sneller maar nog steeds rustig aan. De prijzen verschillen. Vanaf Maumere kun je met een directe bus in 4 uur in Moni komen voor 60.000 Rp Vanuit Moni naar Bajawa kost een bus 75.000 maar doet er zeker 7-8 uur over. Van Bajawa naar Ruteng nogmaals 6 uur voor 60.000 Rp. Het zijn dus lange reizen en deze uren zijn zonder stoppen, en meestal stopt de bus nog voor lunch of iets dergelijks.

Een luxere manier van rondreizen is met je eigen auto, alhoewel dit natuurlijk niet de echte manier van rondreizen is. Je kunt een 6 daagse trip voor ongeveer 4 miljoen Rp vinden. Daar heb ik geen gebruik van gemaakt. Vaak wordt ook een auto gedeeld waardoor je bijvoorbeeld van Bajawa naar Ruteng 75.000 Rp kwijt bent en je de kosten met locals kunt delen. Een snellere en comfortabelere manier van reizen en nauwelijks duurder dan de normale bus.