Jenny Geschreven door Jenny.

  • Voor slechts € 395.37 naar Bali Nu boeken

Bali is anders dan alle andere Indonesische eilanden. Het is het eiland van de tempels en rituelen maar ook van het massatoerisme en de surfstranden. Op Bali wonen ongeveer drie miljoen mensen. De meeste mensen leven in de kustgebieden van het zuiden. De Balinese cultuur is nauw verbonden met het hindoeïsme. De Balinese variant van het hindoeïsme heeft echter nog animistische elementen wat je goed kan zien in het dagelijks leven. Het aantal moslims neemt toe door de immigratie van werkzoekenden in de toeristenindustrie vanuit o.a. Java en Lombok.

Reizigers die voldoende tijd hebben combineren Bali vaak met Java of met Lombok voor een vierweekse vakantie of lange reis. Heb je minder tijd dan kan je in 1,5 tot 2 weken tijd een goede relax en cultuurvakantie hebben op Bali.

Bezienswaardigheden van Bali

Ubud

Ubud in het midden van Bali is anders dan de kust plaatsen het is een stadje waar kunst en cultuur centraal staan. Het is ook een populaire plek voor massages, kook en yoga cursussen. Lees onze uitgebreide informatie over Ubud.

Gunung Agung vulkaan

De Gunung Agung is de hoogste berg van Bali. De berg is 3.142 meter hoog en je kan hem vanuit bijna elk punt op Bali en de omliggende eilanden zien als er geen wolken omheen hangen tenminste. In 1963 vond de laatste uitbarsting plaats. De vulkaan is weer terug in een slapende toestand waardoor je hem kunt beklimmen. De belangrijkste tempel van Bali, de Pura Besakih vind je aan de voet van de berg. 

Pura Besakih tempel

Het grootste en belangrijkste tempelcomplex op Bali is de Pura Besakih. Het is ruim duizend jaar oud en ligt op 1.000 meter hoogte op de helling van de Gunung Agung. Het complex is dagelijks open en druk. Niet alleen met toeristen naar vooral met Balinezen die er voor de rituelen in hun dorp geregeld water halen.

Jatiluwih rijstvelden

Bij het dorp Jatiluwih liggen een van de mooiste rijstvelden van Indonesië. Jatiluwih ligt ongeveer twintig kilometer ten noorden van de stad Tabanan. Het dorp ligt op een hoogte van 850 meter waardoor de lucht relatief koud en fris aanvoelt. Helaas moet je toegang betalen tot de weg door de rijstvelden, ook als je met een eigen brommertje komt. Erg duur is het nu ook weer niet en het is er fantastisch mooi.

Kuta

Rondom Kuta beach is het meest toeristische gebied van Bali. Hier zijn ook veel mooie stranden om te zonnen of om te leren surfen. Je kunt hier ook goed uitgaan maar er zijn ook een aantal bezienswaardigheden rondom Kuta.

Lovina

Lovina is ook een kustplaatsje maar veel relaxter dan de regio rondom Kuta. Je hebt hier een zwart strand. Veel toeristen komen hier om te dolfijnen rondom Lovina te bekijken. Lees onze uitgebreide reisinformatie over Lovina.

Ulu Watu

Ulun Watu is een tempel op een limestone klif op het zuidelijkste puntje van Bali. Vanaf de klif, die behoorlijk hoog is, heb je een mooi uitzicht over de zee met zijn hoge golven en de ondergaande zon. (Dit is ook een gebied voor ervaren surfers.) De tempel zelf is niet echt heel bijzonder, het is meer het plaatje van de tempel op de klif wat spectaculair is. De tempel wordt echter bewoond door een leger van makaken, kleine brutale apen. De apen in Ulu Watu zijn echter agressiever dan hun broertjes elders dus pas op je bril! Naast de tempel is een klein podium waar elke avond kecak dans gehouden wordt.  De dans beeldt het epos de Ramayana uit. Kort samengevat: Rama, Sita (zijn vrouw) en Laksamana lopen door het bos. Wanneer een gouden rendier verschijnt, wil Sita dat haar man dit voor haar vangt (wat dat betreft zijn alle vrouwen hetzelfde :-)). Laksamana blijft achter bij Sita, totdat hij door een list bij haar wordt weggelokt. Dan verschijnt Rahwana, die Sita wil ontvoeren om haar tot zijn vrouw te maken. Ondanks het verzet van Sita en de hulp van de Garuda (godheid, half vogel, half mens) wordt Sita toch gekidnapt. Met hulp van Hanoman (de witte aap) en diens apenleger wordt Sita uiteindelijk weer bevrijd. Eind goed al goed.

Het bijzondere aan de kecak dans is dat er in tegenstelling tot andere dansen geen gamelan orkest aanwezig is. De muziek wordt gemaakt door een koor (tevens het apenleger) wat in zwart-wit-geblokte sharons rondom een vuur zit en een typisch tjak-a-tjak-a-tjak geluid maakt.

Sanur 

Een andere strandbestemming is Sanur. Het is minder party dat Kuta maar heeft luxere opties en een beter strand dan Lovina. Sanur wordt vooral bezocht door wat oudere reizigers en gezinnen met kinderen. Vanuit Sanur vertrekken de boten naar Nusa Lembognan.

Nusa Lembognan

Nusa Lembognan is een klein eilandje voor de kust van het hoofdeiland Bali. Wanneer je dit eiland net wat te druk vindt dan is Nusa een leuk alternatief. Het is net allemaal wat gemoedelijker maar wel met een ruime keuze aan goedkope restaurantjes en overnachtingsmogelijkheden. Je kunt rondom het eiland ook prachtig duiken en snorkelen. 

Balinese tradities

De Balinezen en het Hindoeïsme

De meerderheid van de Balinezen is Hindu. De Balinese vorm van deze religie is echter niet te vergelijken met de Indiase vorm. Voor de meeste Balinezen ligt de nadruk meer op frequente en zichtbare dramatische ceremonies en rituelen. Van het hindoeïsme zijn vooral de rituelen en de dramatische kunst overgenomen en ligt de nadruk minder op de mystieke en filosofische aspecten van dit geloof. Religie speelt een zeer grote rol in alle facetten van het leven. Een van de vele rituelen waar Balinezen dagelijks veel tijd aan besteden is het aanbieden van offers. Offers in alle denkbare vormen, kleuren voor de goden, voorouders en demonen die de Balinese wereld rijk is. Deze offers zijn meestal bedoeld als gift of om de dankbaarheid uit te drukken. Een ingewikkeld systeem bepaalt de verschillende data voor de vele soorten offers. Simpele offers worden dagelijks gebracht en meer arbeidsintensieve offers worden geproduceerd voor bepaalde rituelen. Let op Bali altijd goed op waar je loopt en stap niet op een offer-mandje. Ze liggen namelijk ook gewoon op straat of op de trap in je hostel.

Hanengevechten

Nog altijd populair zijn de hanengevechten die aanvankelijk bloedoffers waren die het dorp moesten reinigen van kwade invloeden.  Hanenvechten is niet verboden.  Het eerste gevecht is een offer voor de goden om geluk af te dwingen. Het bijkomende gokken tijdens alle daaropvolgende gevechten is wel illegaal. Trainingen van hanegevechten zie je nog steeds regelmatig op straat. De hanen brengen elkaar daar geen enkele schade toe. Ze lopen vooral om elkaar heen elkaar te imponeren. Zodra een haan sterker lijkt is de strijd al bepaald. Het is dus leuk en niet zielig om te zien.

Crematies

Een van de mooiste en indrukwekkendste ceremonies waar je als buitenstaander tegen op kunt lopen en mee mag kijken is toch wel de crematieceremonie. In Bali gelooft men in reïncarnatie. Men gelooft dat een persoon na de dood weer terugkeert in een menselijke gedaante. Om hergeboorte te garanderen en de ziel los te maken van het lichaam is het in Bali van belang dat een overleden persoon wordt gecremeerd. De crematie is het meest complexe Balinese ritueel waar vele dagen overheen gaan. Niet alleen het lichaam wordt verbrand maar ook een grote hoeveelheid van waardevolle rituele zaken die speciaal voor de gelegenheid zijn gemaakt. Doordat een crematie veel tijd en kosten met zich meebrengt kan het echter maanden of zelfs jaren duren voordat de daadwerkelijke lijkverbranding plaats vind. De meeste overledenen worden in doeken gewikkeld en begraven in de tussentijd. Doordat een crematie duur is zijn de meeste crematies van meerdere personen tegelijk. Een heel team van rituele experts, artiesten, priesters, familileden en vrienden voeren alle vereiste offers en rituelen uit Op de dag van de crematie wordt het lichaam gedragen in een kleurrijke hoge toren vam bamboe, hout en papier.Uit de toren hangt een lange witte doek die door familie wordt vastgehouden om de band met de overledene te symboliseren. Op weg naar de begraafplaats worden bij elk kruispunt rondjes gedraaid om te voorkomen dat de ziel van de overledene terugkeert in het lichaam. Uiteindelijk wordt het lichaam geplaatst en houten sarcofaag. De sarcofaag en de toren worden vervolgens apart verbrand.  Tijdens het hele gebeuren wordt er geen traan gelaten om de overledene omdat anders de ziel moeite zou krijgen om te vertrekken. Een aantal dagen na de verbranding vinden er nog zuiveringsrituelen en offers plaats om het geheel af te sluiten.

Als toerist ben je welkom om deze ceremonie bij te wonen omdat je bijdraagt aan de drukte en de goden in de war brengt met je vreemde verschijning. Er zijn wel een paar regeltjes waar je je aan moet houden. Je draag altijd een sarong (ook de mannen) en de schouders moeten bedekt zijn. Kijk gewoon om je heen hoe de mensen zelf gekleed zijn en pas je daar aan aan. Vaak moet er ook nog een rouwband om de sarong die je aangereikt wordt door iemand. Ook willen mensen je altijd helpen om een sarong om te knopen. Ga in Bali niet op pad zonder een sarong en een omslagdoek onderin je tas, je weet namelijk nooit wanneer je tegen zo'n ceremonie oploopt.

Dit is het verhaal van de ceremonie zoals wij hem hebben mogen meemaken in Padangbai:
Naast ons guesthouse ligt een begraaf/crematie plaats waar al 2 dagen van alles aan de gang is. De overblijfselen worden opgegraven en een dag of twee continue gezegend en aan geofferd. Het hele dorp is betrokken bij zo'n ceremonie. Er zijn 2 muziekgroepen, een groep dragers en een groep regelaars. Allemaal in een eigen groepsuniform. Gister is er in het dorp een enorm hout/stoffen hol paard/stier ding afgeleverd dat sinds die tijd uitgebreid is gezegend. Ook is er een hoge torenachtige gouden stellage. Beide dingen worden onder veel gejuich en wilde bewegingen door het hele dorp richting begraafplaats gedragen. het "paard" moet eerst een paar rondjes om een podium maken voordat het er op mag.

Dan wordt er een tijdje gebeden en beginnen ze de gouden toren te versieren met allerlei dingen die met de doden mee moeten.  Hierna gaat men in optocht richting het paard. De familieleden dragen een foto bij zich van de overledene. Vandaag worden 9 mensen gecremeerd. Nadat overal de fik in is gegaan komt men een paar uur later terug om de as in mandjes te doen die met nog een ceremonie de zee op worden gestuurd. Over een paar dagen is er dan weer een zeeceremonie om de geesten terug te roepen. Wat wij zo mooi vinden is dat dit alles iets positiefs is. Mensen lachen en feesten want ze zijn blij dat de dode naar een volgend, beter stadium door zijn. En ze geloven dat de overledene altijd bij hun blijft om over ze te waken.

Vervoer van Bali naar Lombok

Je wilt van Bali naar Senggigi Lombok. Dat kan rechtstreeks maar ik ging via Gili Air. Even een tussenstop op een prachtig eiland is zeker aan te raden! Vanaf Gili (kan ook via de andere twee eilandjes) kan je de boot nemen naar Senggigi op Lombok. Maar als je denkt dat je rechtstreeks gaat, kom je bedrogen uit. De boot steekt dwars over en stopt meteen waar het land in zicht is. Vanaf daar moet je een stukje lopen – neem niet één van de paard en wagens die ze aanbieden, veel te duur en je bent er binnen een paar minuten. Ze verdelen je over verschillende busjes en dan gaat de tocht verder. Verbaas je niet als ze een omweg nemen en ergens in the middle of nowhere stoppen. De kans is groot dat je het laatste stukje per auto/taxi aflegt. Maak je geen zorgen, uiteindelijk kom je aan in Senggiggi al duurt het een paar uurtjes!