Sandra Rutjes Geschreven door sannie23. Foto door: menasil

De Derawan archipel is een tropische eilandengroep in de Celebes Zee voor de kust van Oost Kalimantan. Derawan en Maratua zijn de enige twee bewoonde eilanden. Er zijn ongeveer 30 eilanden die een naam hebben, waaronder de eilanden Kakaban, Sangalaki, Panjang en Samama.  Kakaban en Sangalaki worden het meest bezocht als dagtrip.

De populairste bezigheid in de wateren rond de eilanden is natuurlijk duiken en snorkelen.
De beste tijd om de eilanden te bezoeken is in het droge seizoen van maart tot en met oktober.
De maanden juni, juli en augustus zijn de drukste maanden en is vooruit boeken van een accommodatie dan ook aan te bevelen.

Derawan eiland

Derawan is het meest bezochte en kleinst bewoonde eiland met slechts één dorp en ca. 1250 zeer vriendelijke inwoners. Het eiland ligt het dichtste bij de kust van Kalimantan. Accommodaties liggen hier voornamelijk op lange steigers waar bungalows op staan. Er wordt hier trouwens gretig gebouwd. Vanaf circa RP 200 000 heb je hier een nette simpele kamer met airco, inclusief ontbijt. Hoe verder op de steiger de bungalows liggen hoe meer je betaalt voor je kamer/bungalow.

De zuid-westkust van het eiland is redelijk volgebouwd, maar aan de andere kant van het eiland vind je een schitterend hagelwit zandstrand. In zo'n 50 minuten kun je het gehele eiland rondlopen. In het dorp zijn wat souvernierwinkeltjes, restaurantjes en kleine supermarktjes die bijna allemaal hetzelfde verkopen. Mij viel op dat geen enkel restaurant prijzen toont van de gerechten. Maar het is allemaal spotgoedkoop.

DE attractie van het eiland zijn de grote groene zeeschildpadden (soepschildpadden) die bij hoog water in grote getalen naar de kust komen om zeegras te eten. Je kunt ze vanaf de steiger voor je bungalow dan goed zien. Het is echt een schitterend gezicht. Als je gaat zwemmen of snorkelen kun je ze bijna aanraken.

Ook zwemmen hier veel trompetvissen, kleine en grote vissen in alle kleuren van de regenboog en koraalduivels (giftig) die rond de palen van de steigers leven. Soms zijn er ook pijlstaartroggen te zien. Er ligt een mooi rif in ondiep water op circa 200 honderd voor de kust met een diversiteit aan vissen, zeeplanten en koralen. Er zijn diverse duikscholen op het eiland. Bijna elke accommodatie verhuurt snorkel sets.

Maratua eiland

Maratua is het grootste bewoonde eiland met vier dorpen en ca. 2700 inwoners. Dit eiland ligt verder uit de kust waardoor het minder bezocht wordt en ongerepter is dan Derawan. Het eiland heeft goedkope simpele accommodaties vanaf ca RP 200.000, maar ook een luxe resort waar je per persoon al gauw 1,5 miljoen betaald. Er zijn diverse duikscholen die ook pakketten inclusief overnachtingen aanbieden.

Het eiland is U-vormig en bestaat voornamelijk uit lange witte zandstranden en mangrove. Een bekende trekpleister zijn de gigantische black mantas die rond Maratua en tussen Kakaban en Maratua in grote groepen dagelijks voorbij zwemmen. Hoe voller de maan is, hoe meer kans je hebt ze te zien. Ook barracuda's, rifhaaien, hamerhaaien en pijlstaartroggen komen hier veel voor. En natuurlijk de zeeschildpadden.

Eind 2014 zal naar alle waarschijnlijkheid een vliegveld worden geopend op Maratua en zal het gedaan zijn met de rust. Dus nu gaan!!!


Kakaban eiland

Dit onbewoonde eiland vlakbij het eiland Maratua bestaat grotendeels uit een zoetwatermeer waar je kunt snorkelen tussen kwallen die niet steken. Een hele vreemde ervaring. Er zitten schitterende gekleurde zeesponzen op de palen van de steiger waar je het water in gaat.

Om bij het meer te komen moet je eerst een redelijke klim maken via een trap en houten pad door een stukje dichte jungle. Toegangsprijs tot het eiland is IDR. 10.000 p.p.

Rond Kakaban en Sangalaki zwemmen regelmatig grote groepen Black Manta's. De bootsman weet precies rond welk tijdstip en de plek waar ze langskomen.

Sangalaki eiland

Dit kleine tropische onbewoonde eiland is zoals je hoopt dat een tropisch eiland er uit ziet. Schitterend hagelwit zandstrand rond het gehele eiland. Palmbomen en kristalhelder water.
Zeker een bezoek waard!

Er zijn veel varanen op dit eiland die voornamelijk leven van de eieren die gelegd worden door de grote zeeschildpadden. Je ziet overal sporen van schildpadden en de varanen op en in het strand en kuilen waar de schildpadden de eieren in leggen. Gelukkig is er op het eiland een soort opvangcentrum voor jonge schildpadden. De medewerkers graven de eieren uit en laten ze uitkomen. Na één dag worden ze dan vrijgelaten in de zee. Leuk om te bezoeken.

Als je het eiland bezoekt mag je zelf meegenomen eten niet nuttigen op het eiland. Ze zijn hier erg streng in en er staat dan ook gelijk bij aankomst een ranger voor je neus die in gebrekkig Engels het een en ander qua regels probeert uit te leggen. Er is één luxe resort/duikschool op dit eiland.
Op het eiland staat een bord met prijzen en regels. Voor meer info kijk op http://sangalakiresort.net/

Toegangsprijs tot het eiland is IDR. 55.000 voor niet duikers en IDR. 75.000 voor duikers en ze rekenen een toeslag voor je videocamera en professionele fotocamera. Maar ik heb niemand gezien waar we aan moesten betalen.

Voor de kust kun je werkelijk schitterend duiken en snorkelen, maar het water is er zo helder dat je vanaf een boot een schitterend zicht hebt op het rif.

Vanaf Derawan kun je een dagtrip doen naar Kakaban en Sangalaki. Wij betaalde IDR. 1,2 miljoen via onze homestay, diverse andere aanbieders vroegen IDR. 1,5 miljoen per boot. Even een beetje rondvragen dus! Onderweg naar de eilanden veel dolfijnen, vliegende vissen gezien.


Vervoer naar de Derawan Archipel

Vanuit Indonesië

Je neemt een vlucht naar Balipapan en vervolgens naar Berau (Wings Air, 3x per dag in 1 uur en 20 minuten). Vanaf Berau een gedeelde auto naar de haven (ca. 2 tot 2.5 uur uur) en het laatste stuk met de speedboot naar Derawan (ca. 30 minuten).


Vanuit Maleisisch Borneo (Tawau)

Visum
Je moet sowieso beschikken over een visum voor Indonesië voor je de tocht gaat maken.
Je kunt door middel van. een Visa on Arrival dit deel van Kalimantan niet in komen.Tenzij je eerst vliegt naar Balikpapan.

Als je nog geen visum hebt kun je in Tawau dit Visum regelen bij het Indonesische consulaat.
Deze is op werkdagen geopend van 09.00 tot 14.00 uur.  Zorg dat je er vroeg bent want het is er altijd erg druk. Elke taxichauffeur in Tawau weet waar het is. In 1,5 uur heb je voor ongeveer € 37,50 een visum voor 60 dagen. Je hoeft tegenwoordig geen pasfoto's meer mee te nemen, ze maken een digitale. Verder heb je nodig: je paspoort natuurlijk, je retourticket (Indonesië in en uit) en je moet een handgeschreven brief opstellen waar je heen gaat , wanneer je weer weg gaat en wat je er gaat doen. Je krijgt een voorbeeld in het Engels.

Kom niet in je korte broek want dan mag je het consulaat echt niet in.

Er zijn 2 mogelijkheden om naar Derawan te reizen. Over land/zee of door de lucht.


Met de boot en auto duurt dit circa 2 dagen

Tawau - Tarakan met de ferry voor RM 130 a RM 140 (4 uur)
Maandag, woensdag en vrijdag rond 11.30 uur met M.V. Indomaya ferry
Dinsdag, donderdag en zaterdag rond 10.30 uur met M.V. TawindoM.V Labuan Express
Houdt rekening met een evt. vertraging van een uur. Dat is niet uitzonderlijk!

1 nacht in Tarakan

Tarakan - Tanjung selor: een gedeelde speedboat IDR. 80.000 p.p (1.5 uur).
Neem deze zo vroeg mogelijk in de ochtend om de boot naar Derawan te halen.

Tanjung Selor - Berau: een gedeelde auto (zoals bijv. een kijang of avanza) ca. IDR. 80.000 ( 2.5 uur).

Berau -Tanjung Batu (haven) een gedeelde auto voor ca. IDR. 80.000 -(2 tot 2.5 uur)

Tanjung Batu - Derawan een gedeelde speedboat voor IDR. 50.000 p.p of je huurt de hele speedboat voor IDR. 250.000 (30 minuten)

Er is ook een mogelijkheid om een speedboat te huren vanuit Tarakan naar Derawan. Dit kost je dan tussen de IDR. 2.000.000 a IDR. 3.000.000 per boot. Interessant dus als je met een groep reist.Met het vliegtuig. Dit duurt circa 1 dag.

Tawau - Tarakan met Maswings, vertrek 10.30 uur (40 minuten)
Tarakan - Berau met Kalstar Airlines, vertrek 14.20 uur (25 minuten)
Prijzen verschillen per dag en periode van reizen. Tussen de IDR 200.000 en IDR. 500.000
Binnen Indonesie reizen is voordeliger dan van het ene naar het ander land.

Berau -Tanjung Batu (haven) auto  - Derawan speedboat (zie prijzen hierboven)
Of je kunt je door je accommodatie laten ophalen vanaf het vliegveld. Dit kost ongeveer IDR 800.000 per auto

Wil je terug naar Tawau dan sluiten de vluchten helaas niet op elkaar aan en dien je te overnachten in Tarakan.

Blijf je in Indonesië en wil je doorreizen naar bijvoorbeeldJakarta of elders in Indonesië, dan moet je reizen via Balikpapan

Het is een hele onderneming om er te komen maar het is het zeker dubbel en dwars waard!