Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 669.81 naar Varanasi Nu boeken

Varanasi is de meest heilige stad in de wereld voor de hindoes. Pelgrims komen van ver (zelfs op blote voeten) om zich te wassen in het heilige Ghanges water en natuurlijk om er wat van mee te nemen naar huis. Zodra je in Varanasi aankomt zal je ook zien dat deze stad niet is zoals de andere Indiase steden. Mensen komen naar deze stad om te sterven of te bidden en dat is ook het straatbeeld dat je te zien krijgt.

Mensen met: lepra, open wonden, zonder ledematen kun je allemaal tegenkomen ook is er grote armoede onder de bevolking in deze stad. Het is soms erg confronterend om te zien, maar het wordt ook direct duidelijk dat je weinig voor deze mensenkunt doen. Wanneer je voor het eerst op reis gaat is dit misschien niet de beste plek om te beginnen, maar indruk maken zal deze stad sowieso!

Varanasi ligt aan de heilige rivier de Ghanges. Daar waar de Hindoes geloven dat wanneer je lichaam wordt gecremeerd je reïncarnatie cyclus wordt beëindigd en eeuwige rust zal vinden. Wanneer het mogelijk is wordt van een hindoe verwacht dat hij minimaal één keer in zijn leven naar de Ghanges komt om te bidden. Tegelijkertijd is de Ghanges ook de plek waar mensen gecremeerd worden, zich in badderen, en hun voedsel uit bereiden. Het is niet erg onwaarschijnlijk dat je net iemand gecremeerd ziet worden terwijl enkele meters verderop iemand zich aan het wassen is en weer wat verder water uit de rivier wordt geschept om eten te bereiden.

Wanneer je aankomt in Varanasi zul je jezelf verbazen over de georganiseerde(?) chaos die er heerst en met name in het verkeer. Het is er zo druk dat je je ogen uit zult kijken. Koeien die de weg blokkeren en scooters riksja’s en taxi’s die kriskras overal rondrijden. Daarom worden bepaalde delen van de stad (bijvoorbeeld bij het Meer Gath) op bepaalde tijden afgesloten voor autoverkeer, zodat het iets gemakkelijker is voor voetgangers om rond te lopen. Heb je een pickup geregeld met je hotel dan zullen de mensen er voor zorgen dat je op de goede plek terecht komt. Rondom het Meer Gath gebeuren de meeste dingen en is bijvoorbeeld iedere avond een ceremonie te zien die ongeveer een uur duurt, maar er zijn ook andere Gaths waar je terecht kunt om de bijzondere ceremonieën te zien.

Wanneer je naar een Gath loopt kom je zoals gezegd een hoop ellende tegen, in sommige gevallen is dit zelfs letterlijk te nemen. Mensen zonder benen, lepra patiënten, armoede, en alle eerder genoemde punten bij elkaar. Kun je hier niet tegen is Varanasi misschien niet de beste plek om te bezoeken. Dit terwijl de plaats echter heel speciaal is, juist omdat het zo’n heilige stad is. De grote aantallen mensen, de hectiek, de kleding en de steegjes waar je uren kunt dwalen zijn geweldig om te zien, aan de andere kant heb je dus ook de armoede, de zieken en de stervenden. Sommige dingen kun je nu eenmaal lastig omschrijven ook al ben je er geweest.

Het is erg bijzonder om met een boot over de Ghanges te varen. Dit geeft je namelijk een goed beeld vanaf het water wat er zoal bij de verschillende Gats gebeurd en hoe de Ghanges wordt gebruikt door de Indiërs. Vooral tegen de avond en in de ochtend of tijdens de ceremonieën is er het meeste te zien. Zo worden er iedere avond kaarsjes op het water geplaatst die een wens meenemen met de stroming van de Ghanges. Na een tijdje is een hele sliert van brandende kaarsjes te zien.

Wil je overdag of vlak voor zonsondergang een boot tochtje maken ben je zo’n 100 roepie kwijt. Controleer goed of je een gemotoriseerde boot hebt of eentje die door een aantal mannen wordt gepaddeld. Dit is namelijk belangrijk wanneer je over de prijs gaat onderhandelen en de manier waarop je de boottocht zult ervaren. Met een gemotoriseerde boot kun je sneller meer Gaths bezoeken en gemakkelijker tegen de stroming van de Ghanges in varen dan met een roeiboot.

Naast de Ghanges is er nog meer te zien in Varanasi. Wanneer je naar de Golden Temple  wilt moet je paspoort meenemen. Je moet bij Gate 2 naar binnen. Je mag geen tassen mee nemen of foto’s maken. De vele mensen zullen je vragen om geld, of een donatie, die is echter niet verplicht. Doe je dit wel dan is 20 roepie een gangbare donatie die ook door de Indiërs zelf gedaan wordt.

Je kunt met de boot een uur varen om naar een fort te gaan. De boottocht naar het fort toe is zeer de moeite waard. Zorg er wel voor dat je een motorboot neemt in plaats van een roeiboot anders kan het behoorlijk lang duren voor je bij het fort aankomt (als de stroming van het water sterk is zo vlak na het regenseizoen).

Je komt langs de verbrandingsovens voor crematies en kun zien wat er zoal langs de oever gebeurd. Het fort zelf is behoorlijk geprijsd namelijk 300 roepies per persoon, zeker wanneer je de boottocht er bij rekent. Wij hebben besloten het fort van de buitenkant te bekijken. Hier hebben we zoals olifanten, mooi geklede Indiërs en het straatleven goed kunnen bekijken en ervaren.

Sarnath

Sarnath ligt op een paar kilometer buiten Varanasi en is gemakkelijk per autoriksja te bereiken. Hier bevindt zich de plaats van het vroegere hertenpark waar Gautama Boeddha voor het eerst de Dharma aan anderen onderwees, en waar de boeddhistische gemeenschap van monniken ontstond.