Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Udaipur heeft een hele andere sfeer dan de andere steden in Noord India. Het lijkt er veel relaxter, aangenamere temperaturen (vooral ‘s avonds daalt de temperatuur) en vooral veel relaxter (Uiteraard voor Indische begrippen). Udaipur wordt ook wel het Venetië van het oosten genoemd, en met de vele meren en water partijen heeft de uitstraling daar wel wat van weg. Ook heeft Udaipur een gezellige en romantische uitstraling. Dat het aan het water ligt en het heel mooi verlicht is helpt daar natuurlijk enorm bij. De film Octopussy van James bond is hier deels ook opgenomen voor een aantal scenes. Dus wanneer je de stad gaat bezoeken bekijk dan ook zeker in een van de roof top restaurants de film.

Ranakpur & Kumbhalgarh

Op ongeveer 80 km van Udaipur ligt Ranakpur en Kumbhalgarh. Beide plaatsen zijn met de lokale bus te bereiken maar wil je beide plekken op één dag bezoeken dan kun je een privé taxi huren voor zo'n 1500 roepies. Voor dat bedrag rijdt een privé chauffeur je naar beide plekken. Vanaf Udaipur is het ongeveer 2 / 2.5 uur rijden naar Kumbhalarh. Van Kumbhalgarh naar Ranakpur is ongeveer 1.5 uur rijden. Voor Kumbhalarh heb je aan 2 uur voldoende om de meeste dingen te bekijken, voor Ranakpur heb je zo'n 45 minuten genoeg. Je mag hier geen tas mee naar binnen nemen en je moet een apart kaartje kopen om foto’s te mogen maken van 100 roepies. Binnen staan “priesters” die je willen rondleiden. Na de rondleiding zullen zo om een bedrag vragen voor hun uitleg.

Bij Firoz Khan kun je een taxi huren, hij heeft goede recensies en ook tijdens onze trip is hij erg behulpzaam en vriendelijk geweest. Ook reed hij veilig en was de auto okay. Je kunt hem bellen op : 09460701325 of 09001809105 of emailen op firozudr@rediffmail.com Wanneer je dat wilt kan hij je ook met een auto riskja door de stad een sightseeing tour geven. Maar dit kun je ook gemakkelijk zelf.

City Palace Museum

Ook in Udaipur heb je een paleis waarvan je een deel kunt bezichtigen. Voor 200 roepies heb je een toegangskaartje en wil je de camera meenemen dan ben je daar nog 50 roepies extra voor kwijt. Het is aan te raden een audioguide of een echte gids te nemen om meer van de plek te weten te komen. Veel van de details zal je missen wanneer je op eigen gelegenheid de plek bezoekt. Voor een gids ben je ongeveer 150 roepies kwijt.

Uma Shanker Nagda is wat ons betreft aan te raden als gids en geeft op een eigenwijze en vooral humoristische manier uitleg over het City Palace Museum. Vooraf maak je een afspraak met hem dat je een aantal vragen goed moet beantwoorden tijdens zijn rondleiding, ga je de mist in dan kost je dat nog een extra kopje thee :) Je kunt hem bereiken op iwillpunchyou@yahoo.com, prem225@hotmail.com of telefonisch op +91 98283 77097. Uma is ook in bezit van enkele winkels en zal je daar ook ongetwijfeld enkele keren op wijzen.

Poppenshow & Indiase dans

India staat ook bekend om haar poppenshows al wordt met de komst van de bioscoop en TV deze traditie een beetje bedreigt. Er zijn verschillende plekken waar je de poppenshows kunt bekijken. Zo is er het Poppenmuseum Bhartiya Lok Kala Mandal waar je voor 35 roepie per persoon naar toe kunt en aan het einde een kleine show krijgt van de professionele poppenshow spelers. Het is erg knap om te zien hoe de poppen bijna levensecht worden bewogen aan de hand van een paar (onzichtbare) touwtjes. Het museum ligt iets wat buiten het centrum maar is te bewandelen. 

Wil je niet het centrum uit dan kun je bij het Ganguar Ghat (bij Bagore Ki Haveli) ook een kaartje kopen voor de avondshows. Hier krijg je een combinatie te zien tussen Indiase dans en een poppenshow(tje). Een kaartje kost 60 roepie. De show duurt ongeveer één uur.