Kaja Coenen Geschreven door kcoenen.

Als je in India van plan bent om richting het noorden te reizen zul je veel reizigers tegenkomen die je zullen aanraden om dan de toy train tussen Kalka en Shimla te pakken. Dit kleine treintje trekt toeristen van over de hele wereld en is niet alleen voor treinliefhebbers een aanrader.

96 kilometer in 5 uur

De toy train is zeker niet snel. Over de afstand van 96 kilometer doet de trein gemiddeld 5 uur. Er gaat vanuit beide richtingen 5 keer per dag een trein. De reden dat toch zo veel mensen dit treintje pakken in plaats van een veel snellere bus zijn de prachtige uitzichten en het nostalgische gevoel die je van het treintje krijgt. De toy train ziet er ouderwets uit en je hebt de keuze uit luxe stoelen, waarbij je ook een maaltijd krijgt als je 's avonds reist of normale treinstoelen. Je krijgt een beetje het gevoel alsof je terug gaat in de tijd. 

Het spoor tussen Shimla en Kalka is in 1898 aangelegd. Shimla was toen een belangrijke stad voor de Britten in India. Het spoor loopt door de bergen en je komt dan ook door zo een honderd tunnels en over tientallen bruggetjes. Het spoor is heel smal en op de meeste stukken past maar 1 trein. Als je uit het raam kijkt zie je aan de ene kant de bergwand en aan de andere kant de vallei en verschillende bergen in de verte. 

Toy train boeken

De toy train is dus ontzettend populair en daarom willen veel mensen natuurlijk een kaartje bemachtigen. Alhoewel je natuurlijk altijd geluk kunt hebben en toch op het laatste moment een kaartje kan bemachtigen is het handig om de trein dan ook ver vooruit te boeken. De trein heeft namelijk niet zo veel zitplaatsen en zit dus vaak snel volgeboekt. Je kunt vanaf een maand voor vertrek kaartjes kopen voor de toy train. Dit kan je doen via de site van IRCTC, de site om online treinkaartjes te boeken. Hiervoor heb je een account nodig, hoe je dat regelt lees je in het artikel over reizen met het OV in India. Overigens moet je op deze site bij bestemming Simla invullen in plaats van Shimla anders vind je de trein niet. Je kan de tickets daarnaast ook via een reisbureau proberen te boeken. Een tip: de toy train van Kalka naar Shimla zit over het algemeen vaker vol dan de trein van Shimla naar Kalka. Je kunt dus ook op de terugweg vanuit het noorden de trein pakken.

De trein gaat vijf keer per dag van 's ochtends heel vroeg tot laat in de avond. Overdag de trein pakken heeft natuurlijk het voordeel dat je tijdens de hele rit goed naar buiten kunt kijken. Wij pakten door een aansluitende bus 's avonds een toy train en hebben hier zeker geen spijt van gehad. We kregen aan boord een lekker maaltijd (soep, curry en ijs) en konden daarnaast zien hoe om de aantal meter mannen stonden die met lichten en soms zelfs fakkels de trein begeleidden, wat heel bijzonder was om te zien.