Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Ranthambhore National park is de plek waar je tijgers in het wild kunt spotten. Het ligt ongeveer 2 uur van Jaipur vandaan wanneer je met de trein reist. Wanneer je vooraf al weet dat je hier naar toe gaat is het verstandig om vooraf je tour al te boeken. Dit kan via de officiële website van de overheid van het Ranthambhore National park. Hierop kun je ook de beschikbaarheid zien voor de verschillende dagen en voertuigen. Ook is er een verschil in benzine en diesel voertuigen. Wij hebben beide uitgeprobeerd en het lijkt er op dat een benzine auto over het algemeen een stuk stiller is (en dus minder kans dat dieren weg zijn door het geluid voordat je ze ziet) daarnaast hebben ze ook minder zitplekken waardoor je sneller in het park zit. Wanneer je een voertuig en een datum hebt gekozen moet je een gebruiker aanmaken en al je gegevens opgeven zoals je naam en paspoortnummer. Eenmaal je account aangemaakt kun je het boeken van je ticket voortzetten. Betalen verloopt via de creditcard. Ook is het belangrijk dat je paspoort nummer, je naam en je nationaliteit (en de optie non indian) goed worden opgegeven tijdens het boeken. Anders kun je hier laten problemen mee krijgen. 

Je boeking moet je uitprinten. Wanneer je 2 keer boekt voor 2 trips moet je het papiertje ook 2 keer uitprinten want bij iedere tour wordt je blaadje ingenomen.

Wanneer je via deze site boekt, betaal je maar een deel van je ticket, namelijk Tourist Entry Fee, Vehicle Entry Fee, Tiger Reserve Development Fee en Online Booking Charges, het is dus niet het totaalbedrag! Met het ticket weet je in ieder geval zeker dat je op een bepaalde dag op een bepaalde tijd in het voertuig zit waarvoor je betaald hebt. Wanneer je dit gedaan hebt moet je de volgende ochtend naar het touristoffice om daar het resterende bedrag te betalen en om een voertuig toegewezen te krijgen. Het bedrag dat je nog moet betalen is voor het voertuig en de gids. Voor de online boeking betaal je ongeveer 478 roepie per persoon afhankelijk van welk voertuig je hebt. Je kunt het ticket niet meer annuleren (behalve niet opkomen dagen) of je geld terug krijgen. Wanneer de auto niet volledig vol zit moet je voor de overige plaatsen die leeg zijn bij betalen samen met de mensen die de auto ook gehuurd hebben, ook altijd goed om te weten.

Je krijgt vervolgens naast je boekingspapiertje een papiertje met je gids en met welke auto je gaat. Je kunt je auto vinden door naar het kenteken te kijken van de auto en het kenteken op het papiertje, klinkt logischer dan het is :). Alleen de laatste 4 cijfers zijn verschillend dus dat zijn vaak ook de enige cijfers die ze bij het touristoffice aan je doorgeven. Kentekens beginnen (in heel India) met de 2 letters waarvan de auto vandaan komt. Hier in het park is dat RS.

Er zijn twee opties. Zelf je gids vinden (gewoon even papiertje laten zien dan komt het uiteindelijk goed) of de auto vinden :) Wanneer je de auto zoekt is het sowieso verstandig de chauffeur in te lichten dat je bij de auto wacht. Anders zijn ze jouw aan het zoeken terwijl je al in de auto zit. Wanneer je de gids hebt gevonden kun je eventueel aangeven dat ze je later bij het hotel op komen halen wanneer je dicht bij het touristoffice verblijft. (zoals het Tiger Safari Resort). Wanneer je als eerste in een van de voertuigen zit heb je de beste keuze voor plekken (dat is niet helemaal voorin maar vlak achter de bestuurder).

Je kunt jezelf ook een deel van de problemen besparen door extra te betalen en het hotel de boeking te laten maken. Nadeel kan zijn dat je geen goed plekje meer krijgt in het voertuig waardoor je wellicht minder zicht hebt. Uiteraard heb je dit probleem niet wanneer je een (privé) jeep huurt of een zeszitter.

Mocht je later aankomen en niet geboekt hebben moet je ‘s morgens zo vroeg mogelijk naar het touristoffice om daar aan een van de zes counters te vragen of er plek is. Wanneer er plek is omdat er iemand heeft afgemeld of niet is op komen dagen mag jij mee. Je zult begrijpen dat dit niet veel voorkomt en het dus wellicht een lastige optie is. Je kunt (zover wij uit gezocht hebben kunnen krijgen) het beste via de site boeken zelfs wanneer dit op het laatste moment is, aangezien het je het meeste overzicht en zekerheid geeft. Ook al geeft men aan dat er geen plek meer is.

De voertuigen vertrekken (ongeveer) om 6.00  en om 14.00u dan gaan ze alle resorts langs om andere mensen op te halen. Om 6:30 en om 14.30 gaat het park open. Voor vertrek moet je nog even een papiertje tekenen dat je zelf volledig verantwoordelijk bent voor wat er tijdens de trip gebeurt en dat je de gidsen de bestuurders en het park vrijwaart van aansprakelijkheid.

I..........................................Son/daughter/Husband of............................................ Age ..........yrs, resident of town/city..........................country...........................hereby state that I am aware of the risks involved in visiting this wildlife sanctuary / Tiger Reserve. I further state that I am entering the wildlife sanctuary /Tiger Reserve at my own risk and I shall be fully liable if any accident occurs. I am fully satisfied with the security arrangements made by the sanctuary/Tiger Reserve management and I am also responsible for loss or damage to my personnel belongings i.e.. life camera, binocular. Video camera etc. I am informed that in case of any unforeseen accident the sanctuary / Tiger Reserve management shall not be responsible in any manner whatsoever.

 I also agree that should there be need of any litigation the same would be tenable only in a court of law in state of Rajasthan. I submit this indemnity bond with full consciousness and also acknowledge the acceptance of all terms and conditions I accepted while making the booking.

Bron: Bevestings email ranthambhore website

Altijd een gezellige manier om dergelijke tour te beginnen. Na verschillende (nutteloze) controles ga je dan het park in. Je verblijft ongeveer 3 uur in het park. Vlak voor je weer terug gaat heb je een pauze waar je even naar het toilet kunt. Je hebt kans om tijgers te spotten (al is de kans wel heel erg klein, er zijn namelijk maar 6 tijgers in het gedeelte waar de toeristen kunnen komen en ze houden zich vaak schuil ) Verder kun je de volgende dieren tegenkomen:

  • beren
  • volgens (heel veel soorten)
  • krokodillen
  • tijgers
  • herten
  • luipaarden
  • reeën
  • eekhoorns
  • zwijnen
  • arend

Het is zeker de moeite waard om twee keer een tour te boeken. Eentje ‘s morgens en eentje ‘s middags. Hoewel je ‘s morgens de meeste kans hebt op een tijger heb je ‘s avonds weer kans op hele andere dieren. Het park is verdeeld in een aantal zones. Op je boekingspapiertje staat in welke zone je gaat kijken. Persoonlijk vond ik zone één niet erg spannend en ook scheen dat op moment van schrijven men al wist dat daar de kans op tijgers spotten erg klein was. Helaas heb je weinig invloed op welke zone je gaat bekijken. Zone twee vond ik (persoonlijk) erg mooi en was een stuk afwisselender dan zone een. De tijgers schijnen van tijd tot tijd van zone te wisselen en zelfs ook buiten het park verblijven, tot ze weer worden terug gebracht, dus fingers crossed en hopen dat er er een te zien krijgt.

Tijdens de toer die wij gedaan hebben was er een tijger in de buurt. Maar aangezien iedere auto als een gek op die plek afreed stond alles klemvast dat maar één auto de kans heeft gehad om wat te zien. Iedere chauffeur strijd voor zijn auto en de beste plek. Tegen de tijd dat de chauffeurs onderling geen ruzie meer maakte over wie waar mocht staan was het te donker om nog iets te zien. Het hele schouwspel er om heen is het ook zeker waard :)