Krijn IJtsma Geschreven door Krijntje.

Pushkar is bekend door zijn heilige meer in het midden van het kleine stadje. Dagenlijks bidden en baden aan het meer gelovend dat het water een verlossende werking heeft. Het dorp is strikt verbonden aan de god Bhrama. Vlees en alcohol zijn verboden in het dorp, echter is het mogelijk om buiten de stad aan vlees en alcohol te komen. Ook bieden vele hotels alcohol aan die meestal verstopt ligt in de koelkast, het zal dan ook niet vermeld staan op de menukaart aangezien het verboden is.

De stad is daarnaast bekend vanwege de jaarlijkse kamelenmarkt. Er hangt een hippie-achtige sfeer in het stadje en het is voor veel reizigers een plek waar ze langer dan gepland blijven hangen om even bij de komen van het drukke India. 

Bezienswaardigheden en activiteiten Puskhar

Het dorpje Pushkar trekt jaarlijks vele toeristen met verschillende doeleinden welke onder te verdelen zijn in drie typen:

Spiritueel toerisme

Pushkar heeft, omdat het verbonden is aan 1 van de weinige tempels van Bhrama, veel toeristen die op zoek zijn naar spiritualiteit. Er wordt door de bewoners van het dorp ingespeeld op de vraag naar spiritualiteit. Er zijn priesters die gebeden met je willen doen aan het heilige meer voor een vergoeding. Voor het gebed, welke je zeker niet moet missen wanneer je in het dorp aankomt wordt met het bidden een roos in het meer gelegd, wordt er gebeden, krijg je een heilig bandje om je pols, een bindi (rode poederstip op de plaats van het derde oog), gedenk suikersnoepjes (waarvan je er 1 per famililid mag opeten per keer je aan ze wilt denken) en een kaart van Bhrama om te bidden.

Dit ritueel varieert erg in prijs, een echte priester zal een kleine vergoeding vragen rond de 100 rupees. Er zijn echter ook andere die met je willen bidden waar de prijs oploopt tot enkele 1000-en rupees. Vraag daarom vooraf wat dit ritueel kost voordat je portomonee leeg wordt getrokken.

Yoga

Puskhar is een populaire plek voor het volgen van een Yoga curses. Ook worden er yogasessies uitgevoerd, veelal in 1 van de omringende bergen.

Tempels

Naast de bekende Bhrama tempel in het midden van de stad zijn er ook twee tempels op de topjes van de bergen (van waaruit ook een prachtig zicht op de stad is).

Aloo Baba

Aloo Baba (Aardappel Baba (Baba betekend vader)  is een heilige man die graag een praatje maakt met iedereen in de stad en met alle bezoekers. Vergeet niet om wat voedsel mee te nemen als Aardappels, melk, meel of iets. Vraag hiernaar in het Hotel.

Aloo Baba is te bezoeken door een scooter (100-150 rupees) of motor (200 rupees met 4 versnellingen) te huren en 40 minuten te reizen met de motor. Een rijbewijs is niet nodig voor het rijden op de scooter of motor. Zorg ervoor dat je genoeg brandstof meeneemt. prijspijl dec-2012 kost de benzine circa 70rupees per liter.

Sloppenwijken bezoeken

Ook is het mogelijk om de sloppenwijken te bezoeken. Deze liggen verborgen achter het verlaten stadion. Hier is een eigen gemaakt tentenkamp opgezet en leeft men van hetgeen wat ze hebben en van een bijdrage van het toerisme. Voor vele is het facinerend te zien hoe basis men kan leven en hoe mensen zonder geld, toekomst en werk kunnen leven en het gezellig maken met hetgeen wat ze hebben.

Puskhar kamelenmarkt

De jaarlijkse kamelenmarkt is een groot evenement in dit deel van India. Accommodatie in de stad is vol en er worden zelf extra tentencampen neergezet voor de toeristen. Voor de toeristen zijn niet zozeer de kamelen zelf maar de mensen die met de camelen meekomen interessant. Tip! kom enkele dagen voor de markt begint, wel de interssante mensen niet de drukte. 

Vervoer

Het dorp is omringt door vele bergen en ligt ongeveer 30 minuten af van de stad Ajmer. Uurlijks gaan er bussen van Pushkar naar Ajmer wat zorgt voor een goede vebinding. Er gaan geen treinen naar Pushkar. Er wordt daarom aangeraden om van de voorgaande stad een bus te nemen direct naar Pushkar. Wanneer je aankomt in Pushkar met de trein duurt het ongeveer 20 minuten om naar het busstation te lopen.

Overnachten in Pushkar

In het dorp Pushkar is genoeg ruimte voor 1000-en toeristen. Vooraf reserveren is dan ook niet nodig. De prijzen varieren erg per hotel en zelfs per straat. Iets buiten de main-street zijn vele hotels te vinden welke op resort-achtige wijze zijn ingericht.

Chand Palace bood mij een kamer aan voor 300 rupees, had een dakterras, een rozentuin, een zwembad, een groot 2 persoons bed, een mooie tuin voor te zonnen/zitten/mediteren, elke avond een kampvuur, beschikt over een restaurant en heeft vriendelijk personeel welke helpt met bijvoorbeeld het zoeken van een locatie, vervoer, het huren van een motor en alles wat gevraagd wordt.