boskameel Geschreven door boskameel.

Manali is een stad gelegen in de Indiase Himalaya. Het is één van de grootste steden in dit gebergte. Het hoogste punt ligt op ongeveer 2800 meter en er wonen ongeveer 6000 mensen. Zowel voor de (Indiase) toeristen als de lokalen is dit een populaire plaats. Veel pasgetrouwde Indiërs vieren namelijk hun huwelijksreis in Manali, en bovendien is dit een zeer populair wintersport-oord. Ook voor buitenlandse toeristen die de Himalaya aan het verkennen zijn is Manali een veelgemaakte tussenstop: Deze stad is gelegen aan een van de belangrijkste snelwegen die enerzijds richting het hoge noorden (Ladakh) en anderzijds richting de beeldschone Spiti-vallei gaat.

Bezienswaardigheden

Als gevolg van het toerisme zijn er naast de grote hoeveelheid (luxe) hotels ook veel andere accommodaties aanwezig zoals spa's en touroperators die je kunnen helpen met wintersportactiviteiten (winter), hikingstochten en raften (zomer). Internetcafés zijn aanwezig en daarnaast heb je in bijna elk hotel of hostel wifi, maar in de restaurants is wifi schaars.

Manali is vooral een stad waar je even lekker uit kunt rusten en (minstens even belangrijk) een warme douche / bad kunt nemen nadat je een paar dagen in de rimboe hebt gezeten, want afgezien van een paar andere steden naast Manali is de Himalaya uiteraard redelijk afgelegen. Daarnaast is Manali een heerlijke plek om te zijn in de snikhete zomer van India. Het scheelt zeker zo een tien graden met steden zoals Delhi en Agra. 

Er zijn in Manali veel tempels te vinden. Boeddhistische tempels wel te verstaan. Want India mag dan grotendeels Hindoeïstisch zijn; in het hoge noorden vind je de cultuur van de uit China gevluchte Tibetanen terug. En naast de vele tempels en kloosters merk je dit ook op andere manieren. Zo zijn er bijvoorbeeld typische Tibetaanse restaurants waar je traditionele momo's en echte Tibetaanse thee kan krijgen. Ook is de hele cultuur in Manali een stuk rustiger. Zo kan je bijvoorbeeld als vrouw alleen over straat lopen zonder dat er mensen zijn die met je op de foto willen, laat staan dat je lastig gevallen wordt.

Hiken rondom Manali

Vanuit Manali kun je allerlei hikes regelen en alle nodige voorbereidingen treffen. Je kunt kiezen voor verschillende hikes, van een dag tot 4-5 dagen of zelfs langer als je wil. Je kunt bijvoorbeeld naar de mooie Spiti vallei of naar de Beas Kund gletsjer hiken en overnachten in tentjes. In Manali vind je een hele hoop reisbureau's waar je zulke hikes kan regelen. Voor zo een 1500 tot 2500 roepie per dag vind je een hike met alles erop en eraan: een gids, eten, een tent en paarden/ezels die de spullen naar boven dragen. Vind je dit iets te duur en wil je graag op je budget letten? Dat kan ook. Wij zijn op zoek gegaan naar een gids die ons mee wilde nemen met zijn groep. We hebben alle spullen zelf meegenomen en naar boven gedragen en waren daarom alleen de kosten voor de gids kwijt: 250 roepie per persoon per dag. In Manali vind je allerlei winkeltjes waar je geschikte etenswaren en drinken voor het hiken kunt vinden, dus dit kunt je ook makkelijk ter plekke regelen. 

Old Manali en Vashisht

Op een steenworp afstand van Manali vind je de dorpjes Old manali en Vashisht. Voor jongere reizigers die graag even rustig aan willen doen en willen genieten van lekker eten en wat nachtleven zijn dit ideale plekken om een tijdje te zitten. Old manali zit op maar 5 minuten lopen van de Hadimba tempel in Manali. Het zit er vol met hostels, barretjes, winkels en restaurants. Old Manali zit dan ook vol met backpackers uit India en de rest van de werel en je vindt er elke avond enkele barretjes waar een live band komt optreden. 

Vashisht ligt op zo een 3 kilometer van Manali. Het zit vol met pitoreske, kleine straatjes en ook hier vind je weer volop backpackers. In vashisht staat de Manu Sharma tempel met een mannen- en vrouwen bad dat natuurlijk verwarmd wordt. Iedereen mag hier een bad in nemen. Helaas is het water vaak zo heet dat dit niet te doen is, maar je voeten erin dompelen kan in ieder geval. 

Als je klaar bent met het rustig aan doen kun je in Manali en Old manali ook een aantal activiteiten doen die voor meer adrenaline zorgen. Voor 120 roepie kun je je in Old manali in het water laten 'dunken' je wordt dan vastgemaakt aan een touw dat boven de rivier hangt, waarna iemand het touw op en neer beweegt waardoor je zeker nat wordt. Ook is het mogelijk om te paragliden, bungeejumpen en ziplinen.

Jogini Waterfall

Een daghike die zeker de moeite waard is, is die naar de Jogini Waterfall. Vanuit Vashisht is het een wandeling van 30 minuten naar de waterval. Hier kan je lekker afkoelen met je voeten in het water en op sommige plekken is het zelfs diep genoeg om te zwemmen. Als je hier wat afgekoeld bent kan je je weg voortzetten naar boven, naar het begin van de waterval. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Je wordt beloond met een prachtig uitzicht en kan onder de waterval gaan staan.

Vervoer naar en in Manali

Uiteraard is de stad goed te bereiken. Vanuit het zuiden is de weg, zeker voor Indiase begrippen, erg goed. De weg is geasfalteerd met hier en daar een paar (grote) gaten. Naast de auto, fiets, motor en brommer is deze stad ook met het vliegtuig te bereiken: Het Kullu-Manali Airport ligt er een kilometer of 50 vandaan. Het enige punt ter discussie is een 10 kilometer lange tunnel die niet verlicht is en niet geventileerd wordt. Het stinkt daar dus enorm en het is pikdonker. Zorg er dus voor dat de koplampen van de auto / fiets / motor / brommer goed werken. Hou de ramen / helmen dicht en zorg voor een goede windkraag als je niet met de auto bent. Hou voldoende afstand want je komt er van alles tegen.

Vanaf het noorden kan de stad uiteindelijk bereikt worden via de Rohtang-La. Deze weg gaat tot 4000 meter hoogte en is niet overal geasfalteerd. Ook is er geen vangrails langs de weg waardoor je een prachtig uitzicht hebt over de afgrond. Maar afgezien daarvan is dit wel een interessante weg, aangezien de Rohtang-La op een hoogte zit waar de wolken die vanuit het zuiden komen niet verder kunnen. Gevolg: Aan de ene kant van de top regent het vaak, en zie je veel groen, en aan de andere kant van de top is het rotsachtig / woestijnachtig en zie je sneeuw. Een bijzonder contrast.In Manali regent het veel. Pas op voor de aanwezigheid van blubber op de niet geasfalteerde wegen. Dat geldt ook voor de Rotang-La. In het geval je op doorreis bent, check voordat je weggaat of de wegen begaanbaar zijn. Met name de Spiti-vallei staat nog weleens onder water en is daardoor afgesloten. Ook steenlawines kunnen de boel blokkeren, alhoewel de weg in dat geval redelijk snel (dezelfde dag nog) weer begaanbaar is.

Binnen de stad zelf kan je de toektoek nemen om van A naar B te komen mocht je hotel niet in de buurt van het centrum zijn. De riskja zie je daar niet veel, waarschijnlijk omdat het toch zwaar fietsen kan zijn in die bergen.