bolletjeom Geschreven door bolletjeom.

Omdat India een groot land is zijn er verschillende klimaatzones. Zo is er een gematigd klimaat in het noorden en spreekt men van een tropisch klimaat in het zuiden. Daardoor is het lastig om een goede richtlijn te geven voor de beste reistijd in India. Het grootste gedeelte van India heeft een moessonklimaat en er zijn drie seizoenen. Van oktober tot februari is het koele seizoen, van maart tot juni is het hete seizoen en het regenseizoen is van midden juni tot september. 

De beste reistijd is ook afhankelijk van de vele festivals die in India plaatsvinden. Bepaalde periodes zoals rondom het kamelen festival in Puskhar zijn heel populair. Je kunt dan lastig accommodatie vinden, dus het kan handig zijn om dit al ver van tevoren te doen als je weet dat je naar een dergelijk festival wil. 

Belangrijk is om voor jezelf goed uit te zoeken wat voor een klimaat er heerst als je naar India gaat. Zo kan het zijn dat het weer in het noorden totaal anders is als in het zuiden op dat moment. De moesson wordt gekenmerkt door zware regenbuien. Regelmatig kwam het voor dat ik op mijn brommertje reed en dat ik ineens geen hand meer voor ogen zag. Vaak hoor je dat de moessonbuien kort en hevig zijn, maar een hevige bui van ruim een uur valt voor mij niet onder de categorie kort.

De meningen over  de beste reistijd op het gebied van weersomstandigheden verschillen nog wel eens. In de moessontijd regent het vaak hevig. Maar hierdoor is de natuur in sommige delen van India ook prachtig. Hierdoor kan het alsnog de moeite waard zijn om een gebied te bezoeken. Daarnaast is het in Goa bijvoorbeeld ontzettend rustig in juli en augustus omdat het hier dan moessontijd is. Maar hierdoor is de accomodatie er wel ontzettend goedkoop en de omgeving is er nog steeds wel heel mooi. Maar als je naar Goa wil voor de feesten en hippiesfeer waar het om bekend staat is het beter om op een ander moment te gaan. En zo verschilt het in India per gebied wat de beste reistijd is en hangt dat ook af van je plannen. Het handigste is dan ook om te bekijken wat de beste reistijd is per gebied dat je wil bezoeken en op die manier een planning te maken. 

 Mumbai Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde temperatuur 30 31 32 32 33 32 30 30 31 33 33 32
Neerslag (mm) 3 1 1 2 14 518 647 384 276 55 15 2

Wil je een goed overzicht van de neerslag zien voor India en de omringende landen dan kun je hier een goede neerslag overzichtskaart zien. Meer dan 30 jaar aan neerslag data is gebruikt om de kaarten samen te stellen wat een betrouwbaar beeld geeft van de kans op regen in een bepaalde maand.

Hier volgt een verhaal van hoe de regen in India kan zijn:

Toen we wakker werden zeek het van de regen. Ik was blij dat we de vorige dag de meeste tempels hadden bezocht en ik kon er dan ook niet echt rouwig om zijn dat het er niet naar uit zag dat het nog droog zou worden die dag. De dag bestond dan ook uit uitslapen, lekker eten en shoppen. Gewapend met een poncho was het om 18.00 uur tijd om te vertrekken. De straten stonden inmiddels blank en het zag er niet naar uit dat de regen minder zou worden. In plaats van natte voeten stonden we nu tot ver boven onze enkels in het water. Daar moet je niet te veel over nadenken want dan schieten de bacteriën je om de oren. Langs alle wegen ligt rommel, daar plassen en poepen honden, koeien en mensen en alles drijft nu in een grote regenplas door elkaar. Om niet al te nat te worden namen we een tuktuk. De chauffeur war dronken, of gewoon gek, wat ons ritje nog interessanter maakte. Net buiten het dorpje waren de plassen nog dieper dan boven onze enkels en we besefte ons ineens dat er duizenden mensen jaarlijks sterven tijdens de moesson. We moesten denken aan al die mensen die niet meer dan een hut hebben. Die niks droog houden en waarbij het water de hut instroomt. Niet alleen de jaarlijkse overstromingen die het nieuws halen kosten vele duizenden mensen het leven, maar daarnaast zijn er nog duizenden die sterven in een ander gebied, op een ander moment, omdat er vele moessonseizoenen zijn. Echt lang er over nadenken wilden we niet en die kans kregen we ook niet, want twee tellen later zette de riksja man ons er uit. We vroegen hem nog vriendelijk of hij bleef wachten totdat onze bus er was maar daar had hij geen zin in. Daar stonden we dan in de stromende regen. Ik was blij dat ik er niet alleen stond. Het was al donker, het was koud en inmiddels was ik tot aan mijn onderbroek nat (lang leve de poncho).