Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Jaisalmer in India is bij backpackers populair omdat je vanaf hier een meerdaagse kamelensafari kunt boeken naar de Thar woestijn. De stad heeft daarnaast als belangrijkste bezienswaardigheid een mooi fort. De vrouwen in Jaisalmer  zijn bijzonder kleurrijk gekleed en dragen ook vaak veel sieraden. 

Jaisalmer bevindt zich in de staat Rajahstan dicht bij de grens met Pakistan. Het is een redelijk afgelegen stad de dichtstbijzijnde andere steden Bikaner en Jodphur zijn ongeveer 300km verderop. Om in Jaisalmer te komen ben je aangewezen op de bus of de trein.

Bezienswaardigheden Jaisalmer 

Het Jasailmer fort is bijzonder omdat het nog bewoond wordt. Het fort uit 1156 heeft grote indrukwekkende muren en is zo groot dat enkele duizenden mensen binnen de muren van het fort hun woning hebben. Binnenin het fort zijn een aantal Havalis te bezoeken. Enkele van deze huizen van rijke families zijn omgetoverd in musea zoals het folklore museum. Verder zijn er nog een aantal Jain tempels met mooie muurversieringen die je kunt bezoeken. 

Kamelensafari

Jaisalmer is een goede uitvalsbasis voor kamelentochten in de thar woestijn. Verwacht geen echte zandwoestijn zoals de Sahara de Thar woestijn bevat veel kleine plantjes, bomen en er zijn ook enkele dorpjes.

Tijdens een budget tocht slaap je onder een dekentje in de woestijn. Al het eten, dekens etc worden meegenomen op de kamelen. Je kamelendrijvers leren je dingen zoals galopperen met je kameel en kunnen je ook vertellen over hun dagelijks leven.

Er zijn in Jaisalmer meer dan genoeg touroperators die graag een tocht voor je boeken. Kijk wat rond en vergelijk prijzen. Je kunt kiezen voor een eendaagse tocht maar wil je wat meer van de woestijn zien en de woestijn voor jezelf hebben dan is een 2 of 3 daagse tocht beter.

Langer kan uiteraard maar drie dagen is voor de meeste mensen meer dan genoeg. Het rijden op een kameel is een behoorlijk aanslag op je zitvlak. Het zand gaat ook overal zitten en je hebt geen faciliteiten zoals toiletten of douches.