Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 478.98 naar Jaipur Nu boeken

Jaipur is de grootste stad van Rajastan en een stuk beter georganiseerd dan Agra en Varanasi. Je komt hier bijvoorbeeld wél stoplichten tegen :) Toch blijft het verkeer chaotisch. Wanneer je met de trein aankomt staan er veel Riksjas te wachten om je naar de plaats van bestemming te brengen.

In het treinstation zit ook een touristoffice waar je informatie kunt inwinnen. Je kunt het kantoor vinden bij de hoofduitgang op perron 1 . Wanneer je een treinkaartje wilt boeken kan dit bij het gebouw rechts tegenover het station. Er is een speciaal loket voor toeristen zodat je daar je trein kaartje kunt regelen.

De bezienswaardigheden van Jaipur liggen behoorlijk uit elkaar en daarom ben je steeds aangewezen op een riksja (tenminste bij 35 graden hitte). Per ritje ben je al snel 40 roepies kwijt. Dit voert de prijs per dag wel een beetje op. Gelukkig maakt het Amber Fort veel goed en wanneer je een combinatieticket koopt kun je best veel bezoeken voor weinig roepies.

Bioscoop

Wanneer je in Jaipur bent is het zeker de moeite waard om naar de RaiMandir bioscoop te gaan. Een film in India wordt beleefd en is heel anders dan in Nederland of België. Er zijn 3 type kaartjes. Diamond 150 roepies, Emerald is 80 roepies en een goedkope optie van 40 roepies. Wanneer je de middenklasse neemt en de kaartjes vroeg op de dag koopt heb je prima plaatsen. De goedkoopste kaartjes geven je een plek helemaal vooraan in de zaal, terwijl het juist leuk is een beetje overzicht te hebben van de zaal en te kijken wat er allemaal gebeurd. Want er is naast de film ook genoeg in de zaal te zien. In de films wordt voornamelijk Hindi gesproken, met af en toe een zinnetje Engels. Gelukkig zijn de films redelijk goed te volgen en hebben vaak geen ingewikkelde complot theorieën.

Soms draait er een Bollywood film, wat de echte Indische films zijn. Als die niet vertoont worden dan is het gokken :) Mocht je al vrij vroeg weten dat je naar de bioscoop wilt, dan kun je ook naar aanplak biljetten kijken. Hoe vaker je een bepaald biljet tegenkomt, hoe populairder de film en hoe meer Indiërs deze film gaan bekijken (en dat is wat je wilt voor de beleving). Er is een pauze halverwege de film, maar mocht je eerder willen gaan is dat mogelijk.

Het is officieel niet toegestaan om (video) camera’s mee te nemen. Toch hebben we wel veel fotocamera’s gezien in de bioscoop. Ik vermoed dat het voor toeristen niet een al te groot probleem is om een camera mee te nemen. Vlak voor en tijdens de film lopen er mensen rond die kijken of er illegale opnames van de film gemaakt worden om deze te verspreiden.

City Palace

Het City Palace kost 300 roepies per persoon. Voor dat bedrag mag je alle delen van het paleis bekijken en het kaartje is een week geldig. Je krijgt wanneer je dat wilt ook een gratis audioguide die je vlakbij de kassa kunt ophalen aan de linkerkant Je moet wel een ID of creditcard achterlaten zodat zij weten dat ze hun apparaatje terug krijgen. Wij hebben daarvoor een verlopen studenten kaart gebruikt wat nadat ze het wat aandachtig hadden bekeken werd goedgekeurd.Binnen in het paleis vind je wapens, schilden en het grootste zilverwerk van de wereld in de vorm van een kom. Je kunt er per autoriksja komen voor zo'n 50 roepies vanaf het station. De fietsriksja kost ongeveer 40 roepies. Je bent hier ongeveer 1 a 2 uur mee kwijt afhankelijk van je interesses.Telefoonnummer: 91- 141-2608055
Email: ctpalace@datainfosys.net

Jantar-Mantar

Is een plek waar je veel sterrenkundige constructies kunt vinden, los ticket kost 100 roepies. Wanneer je een studentenkaart hebt (al dan niet verlopen) dan kun je ook een combinatiekaartje kopen voor 150 roepies voor Jantar-Mantar, het Hawa Mahal, Amber fort, Nahargarh Fort en de Albert Hall. Dit ticket is 2 dagen geldig na aankoop. Wanneer de monumenten zijn gesloten op een dag dan is het kaartje geldig voor de volgende dag.

Het Jantar-Mantar in Jaipur is het grootst gebouwde astronomisch observatorium ter wereld. De vreemde bouwwerken en constructies komen imposant over al is het zonder gids lastig in te schatten hoe ze gebruikt worden. Het is in het begin van de 18e eeuw opgericht door Sawai Jai Singh en is één van de vijf vergelijkbare astronomische observatoria in India. Je kon wel zeggen dat Sawai Jai behoorlijk fan was van astronomie. Het observatorium ligt recht tegenover de ingang van het City Palace in Jaipur. Er zijn 18 instrumenten, waarvan de meeste nog steeds werken. Hoewel het logisch klinkt, is het niet toegestaan om op de gebouwen te gaan staan (voor bijvoorbeeld foto’s). Hekjes zijn er niet dus het is ook zeker een mooi schouwspel om de agenten die de bouwwerken moeten beschermen aan het werk te zien tegen een in mijn ogen kansloze opdracht om alle Indiërs bij de gebouwen weg te houden.


Vanaf het Jantar Mantar heb je ook een erg mooi uitzicht op het Mawa Mahal. Mocht je daar ook naar toe gaan, vergeet dan niet om vanuit het Jantar Mantar een foto te maken. Afhankelijk van je interesses ben je hier 1 tot 2 uur zoet om de bouwwerken te bekijken en even te relaxen in de schaduw op het gras.

Openingstijden: 9:00 tot 17:00u je mag tot 30 minuten voor sluitingstijd het monument nog betreden.

Telefoonnummer: 0141-2610494
Email: dirach_raj@rediffmail.com

Amber Fort

Het Amber Fort is een gigantisch fort gebouwd op een berg 11 km buiten Jaipur. Je kunt er op verschillende manieren komen. De goedkoopste manier is met de lokale bus. Dan ben je 7 roepie per persoon kwijt. Je hebt bus nummer 5 nodig. Het is een lange bus die lijkt op zoals we die in Nederland hebben rijden (alleen dan India style). Langs de MI road kun je haltes vinden. Mocht je deze niet kunnen vinden, dan kun je ook opstappen bij het Windpaleis / Hawa Mahal. Bij de rotonde stopt de bus (heel even) en gaat vandaar uit weer verder. Wil je een zit plek dan is het aan te raden om eerder op te stappen. Voordat je de bus instapt even 3 dubbel checken of het de goede is. Wanneer er studenten in de bus zitten, dan zijn dat de beste personen om te vragen of het klopt, zij spreken vaak het beste Engels. Ook buschauffeurs zijn vaak eerlijk. Terug naar de stad kan met dezelfde bus (nummer 5) die regelmatig voorbij komt en is een stuk gemakkelijker te vinden.


Aangekomen bij het Amber Fort kun je zo veel uren besteden als je wilt. Via een pad loop je ongeveer in 15 minuten naar boven, langs het pad zitten vele bedelaars en verkopers. Dit is soms wel erg confronterend om te zien. In het Amber Fort kun je geen drinken kopen, dus zorg dat je dit meeneemt of bovenaan voor de ingang nog even doet. Prijzen voor drinken liggen ietsjes hoger dan in de stad. Op 16 oktober is er een festival waardoor er heel veel Indische mensen naar het Amber fort toe komen.

Voor 100 roepies extra is een audioguide te verkrijgen. Er staan anders ook wel redelijk wat informatie borden mocht je op een beperkt budget reizen. Het Amber Fort is een groot doolhof (zo kon de koning ook meerdere vrouwen tegelijk in zijn paleis hebben zonder dat ze het van elkaar wisten) en je kunt bijna overal komen. Zelfs naar de zeer oude tunnel uitgang die naar het andere fort loopt. Op het plafond zitten vele vleermuizen en de tunnel heeft een creepy uitstraling maar is wel leuk om te zien. Je kunt deze vinden vlak voor de ingang van het museum aan de linker kant. (schuin tegenover de grote potten bij de keuken). Olifanten zijn hier niet meer te zien zoals je de plaatjes soms ziet in de reisgidsen. Wat goed is voor de olifanten, maar jammer voor het extra India beleving en het mooie plaatje. Wel kun je hier aapjes spotten!

Openingstijden: 8:00 tot 18:00.
Telefoonnummer: 0141-2530293

Albert Hall

De Albert Hall is een museum waar je wapens, schilderijen en beeldjes van verschillende mensen en objecten kunt bekijken. Het gebouw ziet er aan de buitenkant erg mooi en imposant uit.

Het kost ongeveer 40 roepies om vanaf het centrum naar Albert Hall te geraken met autoriksja. Wanneer het niet warm is zou je het ook kunnen lopen in een ruim half uur.

Openingstijden: 9:00 tot 5:30. Maandag gesloten.

Hawa Mahal

Het Hawa Mahal paleis in Jaipur is een van de merkwaardigste voorbeelden van de post-mogol-bouwkunst en mag je eigenlijk niet eens echt een paleis noemen. Het is meer een gevel met daarin 953 ramen, balkons en nissen verspreid over vijf verdiepingen. Achter deze ramen en nissen loopt een brede gang. Het gebouw had eigenlijk maar één doel, namelijk om de haremvrouwen van de Maharadja van Rajasthan de mogelijkheid te bieden om de jaarlijkse parade te kunnen zien, zonder dat zij zelf vanaf de straat gezien konden worden. Voor de volledigheid een Maharadja is de “koning” of “heerser” van een bepaald gebied.


Het Hawa Mahal werd in 1799 in opdracht van de toenmalige Maharaja Sawai Pratap Singh gebouwd in de stad Jaipur als uitbreiding op het stadspaleis van Jaipur. Doordat de wind door het gebouw blaast wordt het ’’Hawa Mahal’’ of wel Windpaleis genoemd.

Ook bij dit monument zijn hekjes en afzettingen schaars, let dus goed op waar je loopt en mocht je met kinderen reizen houd ze in de gaten dat ze niet over een reling vallen. Al zullen de agenten die hier rondlopen je er zoveel mogelijk op wijzen.

Openingstijden: 9:00 tot 17:00

Telefoonnummer: 0141-2618862

Monkey Palace

Wanneer je even weg wilt van de drukte van de stad, moet je echt de monkey palace bezoeken. Een behoorlijke rit met de tuktuk, maar het is het zeker waard. Hoe verder je komt, hoe beter de lucht wordt en des te groener de omgeving. Je rijdt door kleine dorpjes en al snel zie je de aapjes langs de weg.

Eenmaal binnen moet je, zoals bij bijna elk toeristisch gewild monument, betalen voor je fotocamera. Dit wordt gecontroleerd, dus gewoon doorlopen heeft geen zin. Je kunt de aapjes (die echt overal zijn), gewoon voeren en de priesters zullen zelfs naar je toe komen met speciaal voer dat je kunt geven. Ontzettend leuk, de apen zijn ook erg vriendelijk. Bedenk wel: het is geen dierentuin, maar een tempel. Dus het wordt gerespecteerd als je je schoenen uit doet en wat geld geeft aan de apengod. Heb jij op jouw beurt weer een armbandje erbij.

Erg bijzonder is dat veel mensen speciaal naar de tempel komen om zich te wassen met het water dat van de bergen komt. Je kunt, afhankelijk van je interesse, hier een uur tot 2 uur rondlopen.