Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

India is fascinerend land dat de backpacker en zelfstandige reiziger veel te bieden heeft. Hoogtepunten tijdens een reis zijn natuurlijk een bezoek aan de Taj Mahal, de stranden van Goa maar ook gewoon het dagelijks leven in India.

Wil je een idee hebben wat er allemaal te doen is in India? Wij hebben geven hier een korte omschrijving van de hoogtepunten in Noord-India.

Noord-India

Noord-India is waar de meeste toeristen naar toe gaan. Hier is zeker sprake van een vaste route die vaak gevolgd wordt door reizigers die ongeveer 3 weken de tijd hebben. In Noord-India vind je een gebied dat vaak de 'gouden driehoek van India'wordt genoemd. De drie steden die hier onder vallen zijn Delhi, Jaipur en Agra. Deze steden worden als een absolute mustsee gezien als je India gaat bezoeken. Daarnaast zijn er steden in de buurt die vaak meegenomen worden bij een rondreis langs de gouden driehoek. 

Delhi

Delhi is de hoofdstad van India en ook de plek waar je vliegtuig waarschijnlijk aan zal komen. Het is een hub voor vervoer in India. In deze grote stad is bijna alles te vinden: de rijkdom van New Delhi, met brede straten, paviljoenen en parken tot het armoedige Old Delhi met smalle straatjes en veel mensen. Delhi bezit een schat aan monumenten, door de minstens drieduizend jaar oude geschiedenis. Bezoek bijvoorbeeld eens Jama Masjid, de grootste moskee van India, het Red Fort, het paleis van de president of de Indian Gate. Bedenk wel, als je reist per bus of auto, sta je al snel een uur in de file, waarbij je het leven in Delhi aan je voorbij ziet trekken. Ik heb zelf ook gereisd met de bus door Delhi en hier heb ik geen last van gehad. wel gaat de metro sneller maar is minimaal zo druk

Een goed alternatief is het reizen in Delhi met de metro; druk, maar wel snel en goedkoop. Je kan er daarnaast ook nog voor kiezen om een riksja te pakken.Als je goed onderhandelt over de prijs zijn ze niet duur. De bestuurders zijn meestal zo behendig en de riksja's zo klein dat je makkelijk door al het verkeer manoeuvreert  en vrij weinig last hebt van file's (tenzij alles helemaal vastzit natuurlijk).

Wil je eens een heel ander geloof van dichtbij meemaken? Neem dan een kijkje bij een Sikh tempel. Hier vind je niet alleen mannen met indrukwekkende tulbanden, maar kun je ook even tot rust komen na de drukte in de stad. 

Laat je niet van de wijs brengen door riksjarijders die je vertellen dat iets gesloten is vanwege "festival" of "holiday". Het is meestal een truc om je ergens anders naar toe te brengen. Laat je door niemand misleiden want er zijn veel oplichters. Heb voor jezelf duidelijk waar je heen wil en kom zelfverzekerd over.  

Vanuit Delhi airport kun je makkelijk allerlei richtingen uit met de metro. De metro is snel en veilig.

Ik ben begonnen om eerst een trein ticket te gaan kopen op het trein station old Delhi. laat je hier niet afschrikken door alle oplichters er is echt een kaartjesverkoop op de eerste verdieping waar je kaartjes alle richtingen op kan kopen.

Een tip: koop kaartjes voor de trein direct bij aankomst in een nieuwe stad zodat je niet vaker dan nodig terug hoeft naar het station. Vaak is het het een heel gedoe om terug te komen naar het station, omdat die bijvoorbeeld ver je slaapplek liggen. Als je direct een kaartje haalt is dat gewoon geregeld en hoef je niet een extra ritje naar het station af te leggen. 

Agra

Wat zeker niet mag ontbreken is een bezoek aan Agra. Hier bevindt zich de wereldberoemde Taj Mahal, breng je bezoek zo vroeg mogelijk in de ochtend en je zal zeker onder de indruk zijn. Tip: neem geen video- maar een fotocamera mee. Er mag maar op een miniem gedeelte gefilmd worden, waar je veel voor moet betalen. fototoestellen mag je gewoon meenemen. Als je dan toch hier bent, neem eens de bus naar Fatehpur Sikri. Dit is een verlaten stadje een half uurtje vanuit Agra met de bus. Je vindt hier een indrukwekkende moskee met een zeer mooi paleizencomplex erbij. Dit is echt een must!!!

In Agra wemelt het van de apen, die soms erg agressief kunnen zijn. Het is dus zaak ze met rust te laten. Soms liggen er op het dakterras van je guesthouse  stokken waarmee je ze kunt verjagen. dit is meer het geval in andere steden en je hoeft zij nergens echt te verjagen. ik heb nergens echt last gehad van de apen zij blijven echt ver van je vandaan. als je je maar bewust bent dat je geen voedsel laat slingeren.

Ongeveer 50 km vanaf Agra bevindt zich het Keoladeo National Park, in Bharatpur. Dit staat bekend als de thuisbasis van zo'n 230 vogelsoorten, De zeldzame Siberische kraanvogel overwintert hier. Verder tref je er ook nog zoogdieren en reptielen aan. Het is leuk om er een tochtje op de fiets of met de fiets-riksja te maken. Fatehpur Sikri is een goede combinatie als je met de bus van Agra naar Bharatpur gaat hier kom je namelijk toch langs onderweg hiernaar toe.

Varanasi

Varanasi is ook een must see, hier zal je zeker geconfronteerd worden met de minder fraaie kant van India. Vies, vuil, veel koeien (en stront) en de ergste oplichters. Daar staat tegenover dat crematies, baden, wassen, ceremonie etc. die allemaal langs de Ganges plaatsvinden erg bijzonder zijn. Een heerlijk chaotische stad, laat je meenemen! Als je een beetje rust wilt, is Sarnath een prettige dag boeddhistische rust, tempels van over de hele wereld en de boom waar Buddha zijn eerste Dharmalezing gaf. Varanasi moet je echt gezien hebben het is er wel wat vuiler dan elders maar het valt ook echt mee.

Jaipur

Jaipur is een andere grote stad die vooral bekend staat om de vele astrologen en waarzeggers. Heb je altijd al willen weten of jouw toekomst werkelijk voorspeld kan worden? Dit is de plek om het te ontdekken. Ook staat Jaipur bekend om het beroemde “paleis van de winden”, een heel smal paleis waar de harem dames woonden. Daarnaast zijn er andere forten. vele mooie forten probeer hier een festival mee te pakken.

Jodhpur

Jodhpur heeft als bijnaam de blauwe stad omdat alle vrijwel alle huizen blauw geverfd zijn. Ook heeft Jodhpur, zoals vele steden in Noord-India, een fort, maar deze is echter wel bijzonder mooi.

Jaisalmer

Jaisalmer is een stad aan de rand Thar woestijn met een mooi fort en in de smalle steegjes huisjes, winkeltjes en jainistische tempels. Wat ook opvalt hier in de kleding van de vrouwen, hier geen blote-buiken sari's maar prachtige jurken. Vanaf hier worden vaak meerdaagse tochten per kameel door de woestijn georganiseerd. Pas bij aankomst wel op voor de vele hoteleigenaren die je naar hun hotel lokken en je dan verplichten om ook bij hun een georganiseerde kamelentocht te nemen. doe je dit niet is de kans namelijk groot dat ze je verplichten te vertrekken. 

Behalve deze plaatsen die de meeste reizigers aandoen kan je afhankelijk van je eigen voorkeuren in Noord-India ook o.a. nog de volgende aangeraden plaatsen bezoeken.

Bikaner

Bikaner is een leuk alternatief voor Jaisalmer, ook in de woestijn, meer keuze in tochten per kameel (je kunt ook overnachten) en een prachtig fort en stoffenmarkt, km-lange markt met alleen maar stoffen, indrukwekkend! Bijkomend voordeel: veel toeristen gaan naar Jaisalmer, Bikaner ziet minder westerse toeristen en is daarmee iets meer authentiek India.

In Bikaner vind je mooie oude haveli's oftewel oude handelshuizen.

Gwalior, Orchha, Khajuraho

Tussen Agra en Varanasi kan je een kleine omweg maken en diverse leuke stadjes bezoeker. Gwalior een grote stad net ten zuiden van Agra hier heb je een erg mooi fort, dat prachtig uitkijkt over de hele stad. 1 dag is genoeg. Als je Delhi, Agra, Gwalior en daarna Orchha bezoekt, krijg je een heel mooi beeld van de Moghuls, de heersers die in de 16e en 17e eeuw al die prachtige forten en tempels hebben gebouwd, waaronder de Taj Mahal. Orchha is een schattig plaatsje! Van Jhansi kun je de trein naar Orchha nemen en vanaf Orchha rijdt ook een trein naar Khajuraho (en andersom). Dit staat nog niet in de LP, maar is er zeker wel, scheelt je veel omwegen en lange busreizen! Khajuraho Is een leuk klein plaatsje vaak bezocht vanwege de “kamasutra tempels” ook maak je hier makkelijk een uitstapje naar het Panna National Park. In Panna zijn helaas geen tijgers meer, wat iemand je ook verteld, Wel is het mogelijk om tijgers te zien in Bandhavgarh National Park. je kan van Varanasi met de trein naar Khajuraho en dan door naar Jhansi met de trein of anders om maar er gaat geen trein naar Orchha.

Orchha is een erg mooi stad voor een dagje dat is meer dan genoeg.

Khajuraho is een prachtig dorp meer heel landelijk en vriendelijk leuk om te fietsen van tempel naar tempel en naar de watervallen. 

Mathura

Mathura ligt ook in de buurt van Agra maar dan ten noorden. Het is een van de plekjes die zelden bezocht worden, maar zeer de moeite waard zijn. Mathura is een echte Indiase stad, met een totaal andere dynamiek dan Delhi, Agra en Varanasi, juist omdat het niet een Wester-toeristische plek is, maar een plek waar veel Indiase toeristen komen. Geen westerse restaurantjes hier, wel leuke dhaba's (pittig eten soms :) maar een thali voor 20 roepies, daar kan Agra niet tegenop! Mathura is de geboorteplaats van Lord Krishna, 35 km van Agra. In Agra gaan er elk half uur bussen naar Mathura en de laatste bus terug naar Agra gaat rond 19.30. Mathura heeft een aantal schitterende tempelcomplexen, heel Disney-achtig, zoals je dat ook in Haridwar ziet. Kitch en over the top, echt India en Krishna, de Krishna tempels zijn vaak gevuld met afbeeldingen van het Krishna verhaal, glasmozaïeken, beelden en bewegende poppen.

Vrindavan

Vrindavan (zeg: Brindavan) is een klein stadje, met een serene rust en energie. Prachtige tempels, absoluut een aanrader. Bezoek ook ISKCON, de Hare Krishna tempel. Je kunt hier ook genieten van live muziek elke dag en de tempel is prachtig. De muziek wordt gespeeld op traditionele instrumenten door de monniken of nonnen. Trek een dag uit (of blijf een nachtje in Brindavan), het is een geweldige ervaring als je iets meer van de mystieke kant van India wilt beleven. Vrindavan is 15 km van Mathura en per shared tempo te bereiken, kost je een half uur tot een uur.

Puskhar

Puskhar in de buurt van Jaipur is een plaatsje waar eigenlijk weinig te doen is maar wellicht daarom wel zo leuk. Er zijn weinig auto's, veel winkeltjes, een meer en een heleboel hippies. Hier staat ook de enige tempel voor Brahma en eind okt/begin nov. is hier de Camel Fair, een belevenis an sich met 50.000 mensen uit de regio die hier kamelen, paarden en ander vee verhandelen (en de kermis en markt natuurlijk)!

Bundi

Ook in Bundi is niet zo veel te doen, maar het voelt als een authentiek stukje India. Er is een levendige handel in de kleine straatjes. Je kunt de beklimming wagen naar het fort, waar je prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Breng ook een bezoek aan de honderden jaren oude stepwell.