Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Erik

Bijna 40 kilometer ten westen van Agra vind je de 16e-eeuwse stad 'Fatehpur Sikri' ('De stad van de overwinning').Het is goed te bezoeken als dagtocht vanaf Agra met een locale bus.

Fathepur Sikri is een prachige stad met bijzondere architectuur, gebouwd door de Mogoelheerser Akbar de Grote ter ere van de moslim soefie-heilige Salim Chishti, die de keizer voorspelde 3 zonen te krijgen (wat ook gebeurde).

De stad heeft een bijzondere sfeer, omdat het (al wordt het drukbezocht door zowel Indiase als buitenlandse toeristen) eigenlijk een verlaten stad is. Het duurde 15 jaar om het hele complex te bouwen, maar al na enkele jaren werd het door een drinkwater tekort alweer verlaten.

Bereid je bij een bezoek aan Fathepur Sikri wel voor op een hele hoop gehassel, een hele hoop touts en bedelaars/zwerfkinderen, vooral rondom de moskee. De meesten kunnen behoorlijk standvastig zijn. Je kunt ervoor kiezen zelf een gids te nemen (betaal hier niet meer dan 100 roepies voor) om van anderen af te zijn. Ook de touts die aangeven dat ze op het terrein werken, kunnen behoorlijk direct overkomen en nemen je uiteindelijk ook gewoon mee naar een kleedje waar spullen verkocht worden.

Vervoer naar Fathepur Sikri

Als je een tourbus neemt, heb je ongeveer 1,5 uur om het complex te bekijken, wat veel te weinig is om alles goed te kunnen zien. Het is aan te raden een lokale bus (vanaf het Agra Idgah station) te nemen voor rond de 18 rupees. Je kunt bij het Agra Idgah station komen door jezelf met een fietsriksja voor zo'n 40–50 roepie te laten brengen. Een gemotoriseerde riksja kost ongeveer 100 roepie.

De bus doet er ongeveer een uur over (afhankelijk van het verkeer) om in Fathepur Sikri aan te komen. Je moet de allerlaatste stop hebben. Houdt er rekening mee dat de bus geen pauze stop heeft. 

Je hebt dan de hele dag om tussen de gebouwen rond te lopen en kan dan tegen de avond (tot ongeveer 7 uur) weer een bus terug nemen. Neem wel de bus die rechtstreeks naar Fathepur gaat, niet de bus die naar Bhaktapur gaat, want dan doe je er veel langer over.

Bij Hotel Ajay Palace kun je een goede maaltijd halen wanneer je honger hebt. Vanaf het dakterras heb je zicht op het busstation, maar vraag altijd even na of dit wel het station is waar in jouw seizoen de bussen ook weer vertrekken. Wij moesten bijvoorbeeld een riksja voor ongeveer 8 minuten nemen naar de plek waar de bus weer vertrok (langs de kant van de weg, luister goed naar de man die 'agra! agra!' vanuit de bus roept en houdt dan de bus aan). 

Enkele Bezienswaardigheden

De gebouwen die nog van de stad over zijn, zijn onder andere het paleis, enkele tombes, fonteinen en moskeeën. Ook is er nog een groot marktplein. Vergeet ook zeker de straatjes niet over te slaan, aangezien er veel te zien en te beleven valt.

Jama Masjid

Dit is de grote moskee op het eerste plein waar je vanaf de bushalte aankomt. De hoofdingang is door de enorme 'Buland Darwaza' (overwinningspoort). Er is ook een tombe te vinden waar Salim Chishti in ligt, een echt bedevaartsoord voor kinderloze vrouwen.

Als je het eerste plein aan de oostkant verlaat, kun je linksaf naar de "Hiran Minar", een bijzondere toren met versierselen die aan de slagtanden van olifanten doen denken. Als je vanaf de Jama Masjid rechtsaf gaat, kom je bij de ingang van de rest van het complex (hiervoor betaal je entree (rond de 260 rupees), maar dit is zeer de moeite).

Palace of Jodh Bai

Het eerste gebouw dat je tegenkomt is ook gelijk het grootste. Het paleis is rond een binnenplaats gebouwd en versierd met Hindu kolommen, Islamitische koepels en blauwe Perzische dakpannen.

De dames krijgen binnen het complex goed de aandacht. Zo werd het 'palace of the Christian wife' gebruikt door Akbar's vrouw Mariam. Je kunt er nog overblijfselen van de schilderingen in het gebouw zien. In de 'Birbal Bhavan' woonden zijn twee oudere vrouwen. Ook is er een prachtige tuin te vinden die speciaal voor de vrouwen was aangelegd.

Panch Mahal

Dit bijzonder gevormde gebouw met 5 verdiepingen werd vroeger door de hofdames gebruikt. De onderste verdieping bestaat uit 84 verschillende kolommen, waar vroeger schermen tussen gehangen zouden hebben.

Overigen

Een goede kaart van het gebied is te vinden op de website Ancient India. Je kunt op de verschillende gebouwen klikken, waarna je een foto en beschrijving te zien krijgt.

Als je liever bewegende beelden wilt zien, kan ik je aanraden te kijken op de website van de World Heritage Convention, die een prachtige en informatieve video over het gebied hebben.