Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 2814.52 naar Agra Nu boeken

Agra is de stad die de meeste toeristen in India aandoen. Hier bevindt zich namelijk de nummer één attractie van India: de Taj Mahal. Er zijn zeker genoeg winkeltjes, restaurants en hotels die zich op reizigers richten. Ook is het gedeelte rond de Taj Mahal redelijk afgezet en dus rustiger dan de rest van de stad. Bijkomend voordeel is ook dat er sowieso geen gemotoriseerde voertuigen rondom de Taj Mahal mogen komen en de lucht hier net iets schoner is dan op andere plekken.

Een backpacker zijn heeft hier een groot voordeel, want de leuke en goedkope guesthouses zijn bijna tegen de Taj Mahal aangebouwd. Goedkoop onderdak vinden in Agra is dan ook geen probleem. Vaak heb je vanaf het dakterras een geweldig uitzicht op de stad en de Taj Mahal.

In de Lonely Planet van 2008 staat verouderde informatie wat betreft de plek waar je een kaartje voor de Taj Mahal kunt kopen. Je kunt je kaartje op meerdere plekken kopen. namelijk bij de zuidelijke, westelijke of de oostkant van de Taj Mahal. Het verschilt per ingang  voor wanneer je een kaartje kan kopen. Bij de zuidelijke ingang kom je tussen 8.00 en 17.00 uur binnen. De andere twee ticket offices verkopen kaartjes voor zonsopgang t/m zonsondergang. Wij liepen gewoon naar de zuid-ingang van de Taj Mahal. Hiernaast zit meteen een ticket office waar je een kaartje kunt aanschaffen. Hierna kun je meteen doorlopen naar binnen, lekker makkelijk dus. 

Daarnaast kun je dus aan de oostkant ook terecht. Je moet dan  ongeveer 1 km lopen tot iets na het afgezette gebied voor motorvoertuigen waarna je aan de rechterkant een groot gebouw vind dat is afgezet met hekken. Ook is de plek te herkennen aan de vele politie dat er op de been is en het bord “tourist info” aan de linkerkant. Ga naar binnen en koop je kaartje. Wanneer je 's morgens bij zonsopkomst de Taj Mahal wilt bekijken is het verstandig om deze de dag ervoor aan te schaffen. Je kaartje blijft dan geldig en je kunt zeer vroeg vooraan in de rij gaan staan. De eerste minuten bij de Taj Mahal zijn nog redelijk rustig, daarna wordt het alleen maar drukker. 

Wanneer je een kaartje koopt kun je een tasje ophalen waarin zakjes zitten voor je schoenen, een flesje water. Als je wilt kun je jezelf terug laten brengen in een van de “groene” elektronische-wagentjes die tussen dit centrum en de Taj Mahal pendelen.

De Taj Mahal

De entreeprijs voor de Taj Mahal is: 1000 roepie voor buitenlandse toeristen. De Indiërs zelf hoeven (gelukkig) maar 40 roepie te betalen.

De Taj Mahal is een van de 7 nieuwe wereldwonderen en werd gebouwd uit liefde voor de vrouw van een keizer, die vroeg overleed. Het is dus een mausoleum, maar wel eentje die een lichtelijk overdadig opgezet is. De keizer zou zelfs de verloofde van de architect vermoord hebben om zo het verdriet te laten voelen dat de architect nodig zou hebben om het beste van het beste te ontwerpen.

Wij adviseren om tussen half 6 en 6 uur bij de ingang te zijn. Het eerste uurtje is het nog redelijk rustig. Vanaf 9 uur komen ook alle toeristen bussen. Ja, de verandering van het licht, en daarmee de kleur van de Taj Mahal, is het vroege opstaan absoluut waard!  Prachtig, let vooral op de bloemen die uitgehakt zijn in het marmer, de facettering in de immense portalen van de Taj Mahal en de ingelegde teksten.

Naast de Taj Mahal staan nog twee moskeeen(een moskee en zijn replica). Ze zijn al net zo mooi en alleen al zo'n bijgebouwtje zou normaal al reden zijn een ommetje te maken. 

Je mag niet veel meenemen naar de Taj Mahal. Ik zou dan ook adviseren om alleen een klein rugzakje/tasje met wat benodigdheden mee te nemen zoals water, je telefoon en een camera. je tas wordt gecontroleerd en het is verboden om eten mee naar binnen te nemen. Let op dat je gepaste kleding draagt tijdens je bezoek. Dus schouders bedekt en een broek tot over de knieën. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Het kan zijn dat je anderen ziet waarbij het wel gelukt is om met andere kleding binnen te komen, maar de kans is zeer aanwezig dat je wordt terug gestuurd. Dit zou zonde zijn.

Voor de ochtendmensen: Wanneer je binnen bent kun je het beste zo vlug mogelijk doorlopen voor de ideale foto. Binnen een halfuurtje is de plek namelijk bom vol mensen. Het is slim om daarna gelijk door te lopen naar de crypte voor een bijzonder fenomeen. Hierbinnen hoor en voel je een gezoem, we vroegen aan een schoonmaker wat het was. Het was het geflap van de duiven. Dat klonk heel anders, maar hij legde me uit dat het de echo was. De echo tegen het marmer was zo zuiver (voor de physici: de reflectiecoefficient was dicht tegen de 100% aan), dat het gefladder in de nacht optelde tot een gezoem in de ochtend. Later in de dag hoor je dit niet meer omdat het door de vele bezoekers is geabsorbeerd.

Bewaar je kaartje goed want daarmee krijg je korting op de entree van het Rode Fort en de Baby Taj. Dit kaartje moet je steeds laten zien wanneer je een nieuw kaartje koopt voor het Rode fort of de Baby Taj.

Agra Fort

De tweede hoofdattractie van Agra is haar fort. Vanwege de kleur wordt dit fort ook wel het Rode Fort genoemd. Dit fort is niet een grote vesting maar meer een ommuurd stadje met verschillende poorten en gebouwen. De rode stenen die gebruikt zijn, zijn op sommige plekken mooi bewerkt. Binnen in de gebouwen in het fort is ook veel met marmer gewerkt.

Er zijn op verschillende plekken in het fort grote groene tuinen aangelegd. O.a. doordat er veel Indiërs komen is het wel een levendige bedoening. Wees niet verbaasd wanneer ze je vragen om mee op de foto te gaan. Dit kan je meerdere keren tijdens het bezoek gebeuren. Je kunt met een fietsriksja voor 30 roepies vanaf de Taj Mahal er komen. Een gemotoriseerde riksja is wat duurder. Entree prijs is 250 roepies met het Taj Mahal kaartje en zonder het Taj Mahal kaartje300 roepies. Je kunt hier ongeveer 2 uur verblijven, wanneer je het rustig aan doet.

Een aantal delen van het fort zijn afgesloten voor onderhoud (Noevember 2010). Net als in de Taj Mahal mag je ook hier een aantal dingen niet mee naar toe nemen. Zoals je tripod. De controle is slecht en hoewel het voor ons gemakkelijk was om de controle te omzeilen en onze tripod mee te nemen kun je dingen die je niet nodig hebt t beste niet mee nemen. Voor een videocamera betaal je een bedrag om mee te mogen nemen. Fotocamera is gratis en mag ook gewoon meegenomen worden. Indiërs zijn nog niet echt bekend dat je met je een fotocamera ook kunt filmen, voor het gemak is een foto camera dan ook een foto camera.

In het fort zijn vele apen te zien die de toeristen vanaf een afstandje aangapen, net als op veel andere plekken in India kun je hier ook veel eekhorentjes tegenkomen.

Baby Taj

De kleine tombe die wel wat van de Taj Mahal heeft (maar dan kleiner) is leuk als je tijd over hebt. Het was de eerste Mogoelconstructie in marmer en ook de eerste die uitvoerig gebruikt maakte van het inleggen van motieven van (half)edelstenen in dit gesteente. Een soort oefening dus voor de bouw van de echte Taj. Binnen in het gebouw staan guides die je ongevraagd uitleg geven over de plek. Wanneer je dit niet wilt is het  beste dit tijdig aan te geven, ook al zullen ze volhoudend zijn. Je mag het gebouw niet met schoenen betreden. Soms zit er een persoon die “op je schoenen let” en daar een bedrag voor vraagt. Entree voor de Baby Taj is 100 roepies per persoon in combinatie met het Taj Mahal ticket.

Fatephur Sikri

Fatephur Sikri is een verlaten stad in de buurt van Agra. Deze stad is zeker een bezoekje waard. Lees hier onze reisinformatie over Fathepur Sikri.

Vervoer in Agra

Agra is vanuit allerlei andere grote steden in India heel makkelijk te bereiken per trein. Er rijden vanuit Delhi bijvoorbeeld meerdere treinen per dag naar Agra. Wanneer je met de trein naar Agra komt (de meest waarschijnlijke optie dus), zorg er dan voor dat je even wegloopt bij het station voordat je een riksja vindt die je naar de Taj Mahal brengt. Je hebt dan een veel betere onderhandelingspositie dan wanneer je net uit het station komt. Op deze manier voorkom je dat ze de hoofdprijs vragen. Pak ook niet de eerste de beste riksja, maar vraag er een aantal naar de prijs. Agra stikt van de riksja's, dus over een prijs onderhandelen is goed te doen. Wanneer je onderhandelt en ze vragen naar welk hotel je gaat, kun je het beste aangeven dat je dit nog niet weet. Je wilt dus alleen een ritje naar de Taj Mahal en afgezet worden bij een van de gates die in de buurt van je hotel ligt. De kosten voor een ritje zijn afhankelijk van op welk treinstation je aankomt. (Agra Cantt of Agra Fort zijn het meest waarschijnlijk). Let op bij het pakken van een riksja in Agra. Ze hebben hier namelijk een truc: in plaats van de volledige prijs, noemen ze een prijs per kilometer. Vraag dan ook nadrukkelijk of de prijs per kilometer is. De normale prijs per kilometer was tussen de 10 en 20 roepie. 

Veel van de fietsriksjas zijn gehuurd door de mensen. Ze betalen hier 100 roepies voor of vragen soms toeristen om bij de eigenaar van de fietsriksja om even naar binnen te gaan in de shop. Hierdoor hoeven de mensen geen huur te betalen voor de riksja. De riksjas zijn erg goedkoop maar het is soms schrijnend om te zien hoe zwaar de mensen moeten werken voor een paar roepies. Toch lijk je de mensen er mee te helpen aangezien het een vorm van inkomen is waar ze graag hun best voor willen doen voor de toeristen. Dat alleen is al een rede om ze af en toe te gebruiken. Ben je helemaal begaan met de mensen kun je er altijd een voor ze kopen. Een tweedehandse kost 6.000 roepies en een nieuwe 12.000. Tijdens de rit krijg je vaak ook nog wat uitleg hoe een en ander werkt en waar je zoals voorbij komt. Wanneer je dat wilt stoppen ze graag zodat je foto's kunt maken.