Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Erik

Hoe kan je goedkoop reizen naar IJsland. Vliegen zal meestal de makkelijkste optie zijn. Maar voor sommige reizigers is de boot een goed alternatief. 

Vliegen

Vliegen naar IJsland is de afgelopen jaren een stuk goedkoper geworden. Met de komst van Wow air gaat er zelfs een lowcost airline tussen Schiphol en Keflavik maar ook de reguliere maatschappijen hebben regelmatig aantrekkelijk geprijsde ticket.

Het internationale vliegveld van IJsland is het vliegveld van Keflavik. Vanaf daar kan een auto huren of je kunt met het openbaar vervoer richting de hoofdstad Reykjavik. Veel hostels en guesthouses hebben ook een pick-up service.

Wow air is een lowcost airline die alleen in de zomermaanden (mei-sept) vliegt tussen Amsterdam en Keflavik. Ticket prijzen beginnen vanaf €117,- euro enkele reis.

Icelandair de nationale luchtvaartmaatschappij van IJsland vliegt het hele jaar door rechtstreeks vanaf Amsterdam. Bij vluchten met Icelandair is bagage wel inbegrepen maar eten op de vlucht niet. Prijzen met Icelandair fluctueren sterk, het is zeker handig je te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte bent van acties. Incidenteel is het mogelijk om al voor €235,- retour te vliegen, vaker voorkomende acties zijn combinaties met een hotel bijvoorbeeld vlucht + 3 nachten hotel voor €399,-

Iceland air wordt ook vaak gebruikt door reizigers die naar de USA of Canada reizen. Je kunt dan op de heen en/of terug weg zonder extra kosten tot 7 dagen stoppen in IJsland.

In de zomermaanden heeft Icelandair ook een directe verbinding met Brussel. Ook Thomas Cook vliegt in de zomer vanaf Brussel. Prijzen liggen vaak een stuk hoger dan vanuit Nederland dus het kan slimmer zijn om met de trein naar Schiphol te reizen en dan verder te vliegen.

Woon je dicht bij de Duitse grens dan kan je in de zomermaanden bijvoorbeeld ook vliegen vanaf Düsseldorf met Air Berlin of Lufthansa.

Transport vanaf het vliegveld

Wanneer je geen auto hebt gehuurd en geen gebruik maakt van een pick-up service van een hotel ben voor je vervoer van of naar Keflavik airport aangewezen op de bus of taxi. Er zijn twee busmaatschappijen waar je uit kunt kiezen Airport Express en Flybus. Beide gaan ongeveer een keer per uur en sluiten aan op vliegtijden.  Een retour ticket kost vanaf  3500 ISK (€20). Je kunt ook een taxi nemen je moet dan rekenen op ongeveer 14.500 ISK. De reistijd is ongeveer 45 min tot een uur.

Boot

Je kunt ook met de boot naar IJsland. In de praktijk is dit alleen interessant voor reizigers die voor een langere vakantie met eigen auto naar het land toe willen.

Er is in de zomermaanden een wekelijkse ferry service vanuit Denemarken die via de Faeröer eilanden naar IJsland gaat.