Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

In IJsland kan je zelfstandig rondreizen met een huurauto, de reguliere bus of met speciale toeristenbussen. Welke reismethode is voor jou het handigst? Wil je meer weten over vervoer van en naar het vliegveld lees dan ons artikel reizen naar IJsland.

(Toeristen)bussen

De bus is voor de meeste zelfstandige reizigers en backpackers de meest praktische manier om rond te reizen in IJsland wanneer je geen auto kunt of wil huren. Je vertrekt vanuit diverse hubcities waar je ook overnachting kunt vinden en gaat dan per bus verder naar een andere stad. Onderweg doe je de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden aan en wacht de bus een vastgestelde tijd zodat je rond kan kijken voordat je weer verder reist. Een nadeel is wel dat de er op veel routes maar een bus per dag is en je dus niet langer of korter dan de vastgestelde tijd bij een bezienswaardigheid kunt blijven. 

Netwerk

Reykjavik Excursions in combinatie met SBA-Nordurleid heeft het handigste netwerk   voor toeristendat lokaal gepromoot wordt met "Iceland on your own". Elke zomer wordt er een handige boekje uit gegeven met alle routes. De meeste starten half juni en gaan door tot en met de eerste week van september.  De bussen hebben ook een audioguide of echte gids (meestal in noorden) en een aantal bussen hebben gratis WiFi. Zeker in het zuiden van Ijsland heb je genoeg opties wat betreft busroutes naar de attracties in de golden circle of naar het Skaftafell visitor centre. Maar er gaan ook bussen helemaal door het hart van IJsland naar het noorden of rondom IJsland via de ringroad. Je kunt de bussen zelf combineren met andere activiteiten zoals de bus van Akureyi naar Husavik waarna je overstapt op de boot van North Sailing voor een whale watching tour. Er is zelfs een driedaagse tour  incl overnachtingen in een berghut. 

Type tickets

Je kunt kiezen voor losse tickets zo kost de route Reykjavik- Pingvellir-Geysir-Gulfoss 4600 ISK enkele reis of 8900 retour. Je kunt daarna vanuit Gulfoss of vanuit Reykjavik eventueel weer een ander los ticket kopen naar een volgende bestemming. Bijvoorbeeld Reykjavik-Selfoss-Skogar-Vik-Skaftafell voor 19500 ISK retour. 

Wanneer je veel kunt zien kan je echter beter kiezen voor een "passpoort ticket". Deze tickets geldig van half juni tot en met de eerste week van september geven je de mogelijkheid met korting diverse busroutes te combineren. Bijvoorbeeld het "Beautiful south circle paspoort" waarmee je rechtom of linksom een rondje kunt reizen met stops in o.a. Skogar, Vik en Landmannlaugar voor 18.800 ISK

Voor de ultieme IJsland trip koop je het "Combo Passport" 7, 11 of 15 dagen onbeperkt gebruik van alle routes (53900, 71500 of 84700 ISK).

 

 Reguliere bussen

Naast de bovengenoemde maatschappijen die zich speciaal op toeristen richten zijn er nog een aantal andere reguliere busmaatschappijen. De grootste hiervan Straeto, via www.bus.is kan je tijden en routes bekijken. 

Tours

Naast de bus kan je ook kiezen voor een georganiseerde tour. Diverse maatschappijen die busritten aanbieden hebben ook georganiseerde tours. Ook via je hostel kan je een tour regelen. Tours vertrekken vaak vanuit Reykjavik.

Ferries

 Voor sommige plekken in IJsland is de ferry de beste optie om er te komen. Bijvoorbeeld voor een bezoek aan de Vestmannaeyjar (Westmann Islands)

Vliegen

IJsland heeft veel lokale vliegveldjes o.a. in estmsnnaeyjar, Huvasik en Grimsey.  Voor langere afstanden is vliegen zeker het overwegen waard. Behalve Icelandair kan je ook vliegen met lokale maatschappij Air Iceland en met Eagle Air. Als je op tijd boekt zijn populaire routes zoals Reykjavik-Akureyri mogelijk voor minder dan 50 euro enkele reis.

Auto huren.

Veel reizigers zeker wanneer je met twee of meer personen op reis bent kiezen ervoor om een auto te huren en hiermee IJsland te verkennen. Een auto is ook zeker de meest praktische en vaak zelfs goedkoopste manier om het land te leren kennen. 

Lees voor meer informatie ons uitgebreide artikel: Auto huren in IJsland.

Fietsen

Wellicht niet helemaal verwacht maar IJsland blijkt een populair land te zijn onder fietsvakantiegangers. Er zijn veel reizigers die hun eigen fiets meenemen maar het is ook mogelijk om in IJsland een georganiseerde fietstour te boeken waarbij de bagage voor je vervoerd wordt. Fietsers die wij in IJsland spraken gaven aan dat het land een fijn fietsland is omdat de wegen relatief rustig en van goede kwaliteit zijn. Een groot gedeelte van je tijd fiets je door mooie natuur. Zelfs in afgelegen gebieden zijn er nog guesthouses of farms waar je kunt overnachten en in de zomer heb je veel kampeermogelijkheden. Er zijn ook veel zwembaden waar je als fietsers 's avonds je spieren kunt ontspannen. Veel gravel wegen die niet geschikt zijn voor normale auto's zijn met een fiets wel haalbaar. Bovendien zijn bussen in IJsland gewend om fietsen mee te nemen, dus mocht je een stuk niet willen fietsen kan je hiervoor de bus nemen. Een nadeel van fietsen in IJsland is dat er soms een flinke wind staat en ook zandstormen komen voor, dit kan fietsen erg zwaar maken. De beste tijd van het jaar om te fietsen is van mei tot en met oktober in de andere maanden is het meestal te koud en ligt er sneeuw.