Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

IJsland is een van de landen waar de periode van het jaar dat je een bezoek brengt erg belangrijk is. IJsland heeft absoluut een beste reisperiode, maar welke dat voor jou is zal ook afhangen van je eigen voorkeuren.

Klimaat 

Het klimaat van IJsland wordt deel bepaald door de zeestromen. Hierdoor wordt het nooit zo koud als je wellicht zou verwachten. Erg warm wordt het ook niet in IJsland. In juli is het meestal tussen de 10-13 graden, maar er kunnen uitschieters zijn naar 20 graden. In de  lente en vroege herfst is het tussen de 7-10 graden. In de wintermaanden heb je temperaturen rond het vriespunt.

Over het algemeen is het in IJsland vrij winderig. Soms komen er heftige zandstormen voor, deze zijn zodanig dat de lak van auto’s complete beschadigd raakt en bumpers af kunnen waaien. Het is dan ook altijd zaak het weer in de gaten te houden.

Beste reistijd

Over het algemeen worden de zomermaanden van juni tot en met augustus gezien als de beste reisperiode. Hier is veel voor te zeggen. Het weer is dan het minst koud en de dagen zijn het langst. Door de ligging wordt het in hoogzomer zelfs nauwelijks donker. In deze periode zijn alle attracties open en er zijn over het algemeen voldoende toeristen om activiteiten zoals gletsjer wandelingen te organiseren. Je kunt kamperen en er gaan speciale bussen die toeristen naar de meest interessante plekken brengen (lees vervoer in IJsland). Als je een reiziger bent die geen auto wil huren en/of graag andere mensen ontmoet dan moet je zeker in deze maanden gaan. Een nadeel van deze periode is dat accommodatie duurder is en je niet op de bonnefooi kunt reizen.  Ook voor een huurauto betaal je een stuk meer dan de rest van het jaar. Bovendien heb je IJsland echt niet voor jezelf, overal waar je komt zijn andere toeristen.

Je kunt overwegen om net iets eerder of net iets later te gaan. Ga bijvoorbeeld mei of in september. In deze maanden is het veel rustiger. Sommige toeristen bussen gaan nog, of alleen een deel van de maand maar je zult waarschijnlijk beter een auto kunnen huren. Een aantal attracties zijn al gesloten maar veel is nog wel open. Zolang het weer redelijk blijft kan je ook nog terecht voor activiteiten zoals een gletsjer wandeling. Het is al wel een stuk kouder maar de lengte van de dagen is vergelijkbaar met die in Nederland dus je hebt ook kans op koud maar lekker zonnig. De meeste campings zijn dicht maar hotels en guesthouses zijn een stuk beter betaalbaar en zitten lang niet vol. Ook april en oktober kunnen nog redelijk zijn.

In de winter is IJsland een heel ander land. De dagen zijn kort er is maar 4 of 5 uur daglicht, het vriest en er is een kans op sneeuw. Door de golfstromen heb je kans dat het in IJsland zelfs warmer is dan in Nederland of België. Met zulke lange nachten heb je een grote kans om het noorderlicht te zien. Je kun ook terecht voor winteractiviteiten zoals skiën en tochten met sneeuwscooters. Veel reizigers kiezen ervoor om in deze periode een kort bezoek te brengen aan IJsland en vanuit Reykjavik of Akureyi activiteiten te ondernemen.

De maanden november, februari en maart worden over het algemeen gezien als de slechtste maanden om het land te bezoeken. Het is dan een paar graden boven nul en vaak grauw en regenachtig