Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

IJsland is een prachtig land zowel voor een lange als voor een korte vakantie. Zelfs met maar drie dagen kan je al veel zien, maak dagtrips vanuit de hoofdstad Reykjavik o.a. naar de Golden Circle een gebied met enkele van de mooiste bezienswaardigheden van het land. In een kleine week heb je al meer opties bijvoorbeeld een gletsjerwandeing maken op de grootste gletsjers van Europa of bezoek de noordelijke adventure stad Akureyri voor bijvoorbeeld een whalewatching tocht. Wil je een heel rondje IJsland doen dan adviseren we dat je toch zeker twee weken de tijd hebt.  Welke bezienswaardigheden je precies kunt bezoeken zijn ook afhankelijk van je transport opties, reis je met het openbaar vervoer of heb je een gewone of een 4wd huurauto. Lees daarom ook reizen in IJsland.

Bezienswaardigheden IJsland

Reykjavik

De hoofdstad van IJsland is een logische plek om je reis te beginnen wanneer je met het vliegtuig aankomt IJsland. De stad zelfs is vooral een handige plek waar van uit je dagtrips kunt onder nemen naar de rest van het land. Je kunt er makkelijk een auto huren en er zijn faciliteiten zoals pinautomaten en supermarkten. In de stad zelf heb je enkele musea en het beste uitgaansleven van het land. Lees voor meer informatie ons artikel over Reykjavik

Blue Lagoon

De Blue Lagoon is een van de drukst bezochte toeristenattracties van het land maar ook een van de duurste. Rondom een prachtige helderblauwe heetwaterbron is een complex gebouwd met diverse baden. Je komt hier voor de setting en het is bovendien vlakbij Reykjavik. 

Golden Circle

De Golden Circle is de naam van een regio in IJsland waar zich enkele van de meest bezocht attracties van het land bevinden. Je kunt deze allemaal bezoeken op een dagtrip vanaf Reykjavik. Stop bij Thingvellir National Park voor natuur en historie, zie meerdere geysirs bij Geysir en de indrukwekkende waterval Gulfoss. Lees onze uitgebreide informatie over de bezienswaardigheden van de Golden Circle.

 

Westmann Eilanden

Een groep van 15 eilanden voor de kust van IJsland vormen de Westmann eilanden. Het grootste eiland Heimaey is bewoond en goed bereikbaar met een ferry. Het is een goede plek om grote groepen papagaaienduikers te zien. Bekijk  voor meer informatie ons artikel Westmann Eilanden.

Vatnajokull National Park

Het grootste National Park van Europa heeft veel te bieden het bevat dan ook maar liefst 12% van de totale oppervlakte van IJsland. Een groot deel van het park is bedenkt met een gletsjer en je kunt hier zelf een gletsjerwandeling maken (lees ook gletsjerwandeling). Maar ook buiten de gletsjer kan je er prachtig wandelen o.a naar diverse watervallen. Er zijn diverse toegangsmogelijkheden tot het park, een van de meest bezocht is die bij Skaftafell. Hier kan je meer over lezen in ons artikel over Hofn en omgeving.

Jokulsalon ijsbergen

Een andere bijzonder bezienswaardigheid in IJsland bevind zich dichtbij de eerder genoemde Skaftafell ingang van het Vatnajokull National Park. Rij over de ringweg richting Hofn nog een half uur verder en je komt een meer vol ijsbergen tegen. In de zomermaanden kan je zelfs met een boot het meer op om de ijsbergen van dichtbij te bewonderen.  

Akureyi

Akureyi is de grootste stad in het noorden en is net als Reykjavik voor aantrekkingskracht als plek met accommodatie en faciliteiten om vanuit hier de mooie omgeving te verkennen. In de winter kan je goed skiën en in de zomer kan je o.a. golfen, paardrijden of wandelen. 

Husavik

Wanneer je walvissen wilt zien dan is Husavik de plek om naar toe te gaan. Vanaf hier ga je met de boot de zee op en heb je een grote kans walvissen te zien vooral in de zomermaanden. 

Mývatn 

Wil je van de natuur in het noorden genieten dan is Myvatn een goede plek. Het stadje is gelegen aan een meer waar veel vogels komen. Verder heb je o.a borrelende modder, lava formaties en lava velden en een kleinere versie van de Blue Lagoon.