Reis meis Geschreven door Reismeis.

In het zuidwesten van Hongarije, niet ver van de Kroatische en Servische grens, ligt het pittoreske en mediterrane stadje Pécs.  Deze universiteitsstad werd 2000 jaar geleden door de Romeinen gesticht, heeft tegenwoordig zo’n 170.000 inwoners en was in 2010 een van de Europese culturele hoofdsteden.

Bezienswaardigheden

Je kunt je prima één of meerdere dagen in Pecs vermaken, daar dit kleine stadje verrassend veel te bieden heeft! Op het prachtige Széchenyi plein vind je niet alleen een mooie moskee en andere prachtige gebouwen, maar ook een tourist office waar je alle informatie vindt die je nodig hebt. Haal hier de tourist map van Pécs, een zeer overzichtelijke plattegrond waar alle bezienswaardigheden ingedeeld zijn op categorie. Op de ene zijde is een kaart van het centrum afgedrukt, op de andere zijde zo goed als de hele stad.

Pécs heeft een drietal UNESCO werelderfgoedstukken, te weten het Cella Septichora visitor centre met de 4e eeuwse Early Christian begraafplaats met vele graftombes, het Early Christian mausoleum en de Early Christian burial chapel en sepulchral structures. Het is zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan deze plaatsen. In het visitor centre (entree: 1200 Ft) krijg je heel veel informatie en wandel je over en tussen de graftombes, heel indrukwekkend! Het mausoleum is klein, maar voor 600 Ft (zo’n 2,50 euro) hoef je het niet te laten. Koop je een combinatiekaart, waarbij je bijvoorbeeld twee locaties gaat bezoeken, krijg je 10% korting. Wil je foto’s maken, dan kost dat 300 Ft. Je mag dan op alle locaties foto’s maken. De burial chapel is alleen te bezichtigen op vrijdag, zaterdag en zondag en is helemaal gesloten van november tot begin april.

Omringd door de oude stadsmuur ligt de fraaie St Peter en Paul basiliek. Voor 800 Ft mag je naar binnen en kun je tevens de grote crypte en de schatkamer bekijken. Loop ook even langs de oude stadsmuur en over het mooie plein voor de basiliek. Naast de St Peter en Paul vind je in Pécs nog talloze andere monumenten en kerken die open zijn voor bezichtiging.

De stad herbergt vele musea en galeriën en liggen bijna allemaal op loopafstand van elkaar: moderne Hongaarse galerie, Zsolnay museum, Vasarely museum, mijnmuseum, kathedraalmuseum, archeologisch museum, kunstmuseum, historisch museum van Pécs, ethnografisch museum en ga zo maar door. Voor ieder wat wils!

Bij de universiteit, gesticht in 1367 en daarmee één van de oudste universiteiten van Europa, ligt een prachtige botanische tuin. De tuin heeft een oppervlakte van 5,2 ha en is in 2011, dankzij financiële steun van de EU, compleet vernieuwd en opgeknapt.

Om bij Tettye, het hoogste punt van Pécs en zeer populair bij zowel toeristen als inwoners van Pécs, te komen, loop je door steile straatjes met oude, pittoreske huisjes. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je vindt hier ook de Tettye ruïnes, een kalk- en tufstenen grot (entree: 600 Ft) en de Pintér garden and  arboretum (entree: 200 Ft).

Op 15 minuten lopen vauit het centrum vind je het Zsolnay cultural quarter, het grootste culturele complex van Centraal en Oost Europa. Met 30 geregistreerde gebouwen, grote tuinen, permanente en tijdelijke exposities, een planetarium, speeltuinen, theatergebouwen, eetgelegenheden en vele evenementen mag dit zeker niet overgeslagen worden.

De 176-meter hoge tv-toren op Misina Hill, 535 meter hoog, is niet te missen. Met een lift kun je naar het look-out punt, zo’n 70 meter vanaf de grond. Vanaf hier heb je rondom een prachtig uitzicht over het bos, de bergen en het 2000-jaar oude stadje Pécs. De tv-toren is tevens het startpunt voor diverse wandelingen.

En verder.. Alleen al door te wandelen door de stad zal je versteld doen staan van wat Pécs heeft te bieden. Laat je verrassen en ontdek ieder hoekje: het is allemaal de moeite waard!

Bereikbaarheid

Pécs is goed te bereiken. De stad heeft een treinstation waar hoofdzakelijk regionale treinen vertrekken. Vanaf het Deli treinstation vertrekken regelmatig treinen naar Boedapest en vice versa. Hier kun je je route plannen. De regionale, langzamere trein is over het algemeen goedkoper dan de intercity, maar de intercity is wel comfortabeler (je moet een zitplaats reserveren). Pécs ligt op het treintraject tussen Sarajevo en Wenen, waardoor het makkelijk is om naar een van deze steden te reizen. 

De bus is het enige openbaar vervoer in en rondom de stad. Kijk hier voor prijzen en tijden. Er is ook een klein internationaal vliegveld, met name bedoeld voor kleine chartervluchten. Kom je met de auto, dan moet je buiten het centrum een parkeerplekje zoeken. Dit zal over het algemeen geen problemen opleveren en is niet duur. Pas op dat je het centrum vermijdt (let op de borden!), hier mogen alleen voertuigen met een vergunning komen.

Overnachten

In de stad zijn vele overnachtingsmogelijkheden in verschillende prijsklasses, denk aan hotels, appartementen en guesthouses. Wil je kamperen, dan zijn er in de omgeving veel campings te vinden. Voor een overnachting op een camping inclusief 2 personen, elektra, caravan of tent, auto en toeristenbelasting betaal je gemiddeld 15 tot 20 euro per nacht.

Eten en drinken

In de stad zijn diverse terrasjes, cafés en restaurants en zoals overal betaal je in het centrum het meest: een flesje fris kost daar gemiddeld 390 Ft (omgerekend zo’n 1,50 euro) en een maaltijd (alleen hoofdgerecht) in een restaurant zit gemiddeld op een 3000 Ft (zo’n 11 euro).