Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

De Pacaya vulkaan ligt op een uurtje rijden vanaf Antigua, moet je nog andere mensen ophalen dan ben je gemakkelijk 1.5 uur kwijt. Vanuit Antigua vertrekken dan ook twee keer per dag toertjes. Je kunt om 6.00 's ochtends vertrekken (13:00 terug) of om 14.30 ’s middags (21:00u terug). 's Ochtends is het vaak helder, waardoor je de top goed kunt zien en loop je in daglicht de berg op en af. 's Middags loop je met daglicht omhoog maar word het donker wanneer je op de vulkaan staat. Je kunt bij de middagtour de zonsondergang bekijken met op de achtergrond de andere vulkanen. Tenminste als het niet bewolkt is. Je moet wel in het donker over die onstabiele massa en de berg weer af met je zaklampje.

De berg is stijl en hoog. De klim omhoog van 1.5 uur is dan ook niet voor iedereen een eitje. Er lopen mannetjes met paarden mee om de afvallers op te pikken. Ook bieden de jongens uit het dorp je een wandelstok aan voor $5 Qtzl, maar de route is voor de meeste mensen (overdag) ook prima te doen zonder deze wandelstok.

In het donker is het een avontuurlijk stuk. Er bestaat de kans dat je onderuit glijdt of dat je je enkels verzwikt. Maar wanneer je rustig aan doet en zorgt voor goede schoenen maakt het de kans op blessures kleiner. Overdag heb je geen last van deze extra problemen.

Ondanks die ongemakken is de tocht meer dan de moeite waard. Uit de kieren komt de warme lucht en op een aantal plaatsen is het ook mogelijk om marshmallows te maken. Wat ook tijdens de tour wordt gedemonstreerd. 

In 2010 vlak nadat de Pacaya vulkaan voor het laatst is uitgebarsten gaf het je een unieke mogelijkheid om stromend lava te zien. Schoenen smolten weg en hier en daar hield je er een brandwond aan over. Maar uniek was het wel! Inmiddels zijn deze stromingen niet meer zichtbaar, maar is het nog wel veel te warm om helemaal tot de top van de vulkaan te gaan. Mocht je dus specifiek op zoek zijn naar de lavastromen dan kan dit een tegenvaller zijn aangezien deze er niet meer zijn. Maar ook nu nog is het bijzonder om op de vulkaan te lopen en uit te kijken over de vele andere vulkanen in de buurt.

Een toertje vanuit Antigua kost ongeveer $80 Qtzl. Terplekke betaal je nog $50 Qtzl voor het National Park.

Nog een woord van waarschuwing het eerste stuk van de beklimming was tot een paar jaar terug zeer berucht vanwege de gewapende overvallen op toeristen. De situatie is nu beter, maar zorg toch dat je met een groep bij elkaar blijft. Vanaf de voet van de vulkaan tot het punt dat hoogste punt dat je uiteindelijk kunt bewandelen is gewapende politie aanwezig ter bescherming van de toeristen. Ook tijdens de late trip zijn zij aanwezig. Dit geeft in ieder geval een veilige indruk. Hoe de situatie precies is en of het echt helemaal veilig is dat weten we niet, maar het lijkt in ieder geval veiliger dan het in het verleden geweest is.