bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Tikva

Om je Nederlandse voeten op Guatamateekse bodem te zetten, heb je geen visum nodig. Zodra je de grens overgaat, heb je als toerist 90 dagen de tijd om het land te ontdekken. Mocht je langer dan 90 dagen blijven dan kan dit problemen geven bij Schiphol. Je kan, mocht dit gebeuren, ter plaatse een ticket het land uit boeken met het hoogste tarief zodat je deze kunt annuleren en je geld kunt terugkrijgen.

Om het land binnen te komen moet je soms een bedrag betalen. Dit is compleet afhankelijk van wie er achter het raampje zit en of die wat wil bijverdienen of niet. Het gemiddelde bedrag is zo,n 30 Quetzal per persoon betalen wat gelijk is aan 3 euro. Zorg er in ieder geval voor dat je Quetzal of US Dollars op zak hebt in een kleine coupure.

Mocht je langer dan 90 dagen in het kleurrijke Guatemala willen vertoeven heb je twee opties. De eerste optie is je visum te verlengen bij immigratie in Guatemala stad, dit kun je eenmalig doen. Na twee keer 90 dagen zul je voor 72 uur het land moeten verlaten. Je kunt dan uitwijken naar Mexico of Belize. Guatemala heeft een visum regeling met Honduras, El Salvador en Nicaragua en de 90 dagen zijn voor al deze landen geldig. Het proces bij de ambassade is vrij makkelijk. Je hebt nodig: 2 kopieën van je paspoort, 2 kopieën van de pagina waarop je visum staan, 1 pasfoto, 1 kopie van de voor en achterkant van je creditcard. Je gaat naar de ambassade waar je van loket naar loket wordt gestuurd, je betaal 120Q en je laat je paspoort voor 8 dagen achter. Na deze 8 dagen kun je je paspoort weer ophalen. Het is echter geen probleem als je je paspoort pas na 2 weken of 2 maanden ophaalt. Ze geven je een bewijs mee dat je paspoort daar ligt en zult in het land geen problemen ondervinden tijdens het reizen zonder paspoort. Uiteraard moet je wel een kopie bij je dragen.

Optie twee is om direct uit te wijken naar Mexico of Belize. Gezien Belize duurder is en een exit fee kent is Mexico de meest voor de hand liggende optie. Je kunt ervoor kiezen om een weekend daar te spenderen, of twee uur te wachten en met wat smeergeld proberen de grens terug over te gaan. Meestal lukt dit en na de eerste 90 dagen is dit sowieso een goede optie. Na een verlenging (dus na 180 dagen) zul je echter wel het land voor 72 uur moeten verlaten.  

Je kunt bij optie 1 er ook voor kiezen om dit door een bureau te laten doen. Dit kost je zo'n 500Q en ze brengen je paspoort of naar de grens, of naar Guatemala stad. Niet een geheel legale praktijk maar mocht je niet zelf kunnen of willen is dit een optie. Er zijn verschillende bureaus in Antigua, Quetzaltenango (Xela) en Panajachel die dit doen. 

Mocht je Guatemala niet overland verlaten kun je er ook voor kiezen om een boete van 10Q per dag dat je langer dan je visum blijft te betalen bij vertrek. Toch is dit risico af te raden. Guatemala is corrupt en Guatemala Stad is zeker geen stad waar je lang door heen wilt slenteren. Let op! Deze boet is dus niet mogelijk wanneer je overland naar Honduras of El Salvador gaat in verband met de visumregeling tussen deze landen.