Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Semuc Champey is een natuur wonder. Boven op de rivier hebben zich limestone terassen gevormd die perfect zijn om te zwemmen en er ook nog eens super mooi uitzien. Semuc Champey kan je eventueel zelfstandig bezoeken. Voor de Ka´chanba grot ben je echter verplicht om met een tourtje te gaan. 

Een combinatie tourtje bij de entree kost 100 Quetzals of vanuit Lanquin incl transport 155 Quetzals. Een (of meerdere) tourbusjes (eigenlijk pick-up trucks) vertrekken vanaf hotel EL Retiro in Lanquin om 9.30 en je bent om ongeveer 18.00 terug. Transport kost je 30-45 min one-way.

The Swing

De eerste activiteit is "the Swing" zitten op een schommel en dan op het hoogste punt eruit springen de rivier in. (dit is geen verplichte activiteit)

De grot van Ka'chanba

Na the swing bezoek je de grot. Dit is een avontuur van twee uur. Je moet goede schoenen bij je hebben (eventueel te leen). Verder krijg je een kaarsje mee. Je tas met spullen die je niet nat wil hebben (zoals camera) kan je bewaakt achterlaten.

De grot staat vol water en alhoewel je meestal nog wel kan staan zijn er kleine stukjes waar je moet zwemmen. Het spookachtig schijnsel van kaarsjes op het water en de hele grot omgeving maken het bijzonder om hier te lopen/zwemmen. Er zijn verschillende klauterstukken meestal met ladder, een keer met een touw. Ook hier kan je eventueel van een rots afspringen. Op de terugweg moet je je tot slot nog door 2 rotsen heen laten vallen. In het daglicht zou het mischien niet zo spannend zijn maar in deze omgeving is dat het echt wel. Mensen die grotten/kleine ruimtes/donker niet fijn vinden wordt aangeraden buiten te wachten.

Tubing

Vervolgens ga je lunchen (zelf meenemen!) en een klein stukje tuben over de rivier. Dit is in een grote band jezelf over de rivier laten drijven.

Semuc Champey

Dan naar Semuc Champey. Hier heb je meer dan genoeg vrije tijd om gewoon lekker te zwemmen en/of naar het uitzicht punt te lopen. Voordat je vertrekt kunnen die liefhebbers die nog niet genoeg adrenaline hebben gehad nog mee met de gids. DOEN!.. Via verschillende jumps of limestone glijbaantjes ga je naar de onderste van de limestone terassen. Hier hangt de gids een touwladder op waar je naar beneden moet klimmen. Je komt dan in een soort grot boven de rivier maar onder de limestone terassen. Hier zie je de krachtige rivier onder de terassen door spuiten. Vervolgens spring je zelf ook in de rivier om weer bij het pad uit te komen.

Deze tour is niet altijd mogelijk in het regenseizoen omdat de rivier dan te hoog staat.