Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

De Rio Dulce in Guatemala is een rivier die kan je volgen tot de zee bij het dorpje Livingstone. Een leuke trip die de moeite waard is vanwege de mooie natuur. Zelfs als je geen reden hebt om naar Livingstone zelf  te gaan. 

Elk hotel in Rio Dulce verkoopt tickets voor de boottocht of je kunt zelf naar de botenlanceringsplaats gaan. Prijzen verschillen echter niet/nauwelijks en je komt toch allemaal bij elkaar in de boot. Een retourtje kost ongeveer QTL$200,- pp een enkeltje QTL$120,- 


Je begint je boottrip vanuit Rio Dulce of vanuit Livingstone. Tijdens de boottocht vaar je door de jungle. Afhankelijk van welke richting en op welk tijdstip je vaart maak je verschillende stops. Welke dat precies zijn zal afhangen van de kapitein en het tijdstip van de dag. De meeste kans op sightseeing heb je wanneer je van Rio Dulce naar Livingstone vaart. Je vaart dan ongeveer 1.5 ur / 2 uur van plaats naar plaats. Zonder stops duurt de boottocht ongeveer een uur.

Waarschijnlijk stop je bij de hotsprings. Hier komt warm water omhoog in de rivier, met een heerlijke eiergeur door de zwavel. De hotsprings zijn afgezet, zodat je er ook in kan badderen. Je krijgt hier een kwartier / twintig minuten de tijd om een beetje rond te lopen door de jungle en de bron waar het hete water omhoog komt borrelen op te zoeken. Wanneer je lang genoeg stopt kun je ook tegen betaling van $20 Qtz pp een kort tourtje door grotten maken met een gids. Op deze stop zijn ook toiletten aanwezig.

Er zijn verschillende bomen waar vogels wonen ook hier zal gestopt worden om foto's te maken. Waarschijnlijk stop je ook bij de apenboom. Erg mooi is ook een gebied waar heel veel waterlelies in de rivier groeien. Naast de stops is er ook onderweg genoeg te zien. Er zijn dorpjes en je komt vissersboten en kano's tegen. Het laatste stuk van de rivier is een stuk minder breed en vaar je tussen hoge kliffen door.

Uiteindelijk eindig je dus in Livingstone waar je kunt blijven. Wanneer je in de ochtend met de boot bent gekomen is het ook een optie om alleen hier te lunchen en een paar uur later weer terug gaan. Je kunt dan weer terug met de boot maar deze keer zonder stops. Livingstone zelf is een echt Reggae dorp, met rasta’s en bij behorende muziek. De aantrekkingskracht van Livingstone is de garifuna bevolking (afstammelingen van zwarte slaven) en de hierbij behorende cultuur. Dit alleen al maakt het dorpje het bezoeken waard. Verder zitten er verschillende souvenirshops en wat restaurantjes. Livingstone heb je gemakkelijk in een uur gezien, maar vaak blijf twee of drie uur wanneer je een dagtrip maakt. Je zal je tijd dus moeten slijten in de shops of in de restaurantjes.

Wanneer je meer tijd hebt kan je vanuit Livingstone wel dagtripjes maken of doorreizen naar Belize. Let er op dat veel informatie die in de Lonely Planet staat niet meer klopt over het doorreizen naar andere bestemmingen. Indien je de mogelijkheid hebt om andere reizigers informatie te vragen kan dit erg nuttig zijn.

Je kunt vanuit Antigua via Guatemala City naar Rio Dulce reizen. Deze rit, waarvan het stuk tussen Antigua naar Guatemala City duurt ongeveer 1.5 uur. Moet je op tijd op het vliegveld zijn, houd dan voor de zekerheid veel extra marge tijd aan. Aangezien je nooit weet hoe laat je precies aankomt, wat mensen je ook vertellen. Vanuit Guatemala City vertrek je vanaf het busstation naar Rio Dulce. Deze bus doet er ongeveer 6 uur over. 

Vanuit Rio Dulce kun je twee keer per dag rechtstreeks naar Flores reizen met een first class touringcar. Om 6:00u en om 14:00. Er zijn drie busstations in Rio Dulce en ook drie verschillende maatschappijen en ze vertrekken ook op verschillende tijden. Welk busstation je moet hebben bij een doorreis is afhankelijk van welke maatschappij je hebt gekozen. Beste is om even om het aan iemand te vragen waar je moet zijn.  De busrit (met Primera Classe) duurt ongeveer 4 uur, een lagere class bus doet er langer over.

Met Linea Dora van Rio Dulce naar Flores in Primera Classe kost QTL $130,-