Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Erik

Guatemala is een erg afwisselend land dat heel geschikt is om langere tijd te backpacken maar ook voor een vakantie van drie of vier weken. Guatemala heeft ruïnes, natuur, vulkanen maar ook stranden.

Enkele populaire bestemmingen in Guatemala hebben we op een rijtje gezet.

Antigua

De meest populaire stad onder toeristen die Guatemala bezoeken en niet voor niets. Antigua staat op de world heritage lijst, de reden hiervoor zijn de vele koloniale gebouwen. Er zijn in de stad vele historische gebouwen en oude kerken die de moeite van het bezoeken waard zijn.

Backpackers die langere tijd op reis zijn kiezen vaak voor Antigua om Spaans te leren. Er is een ruime keuze aan hotels en guesthouses in de stad. De stad zit ook vol met restaurantjes en souvenirs winkels. De grote toeristisch invloed maakt Antigua wel duurder en volgens sommige reizigers minder authentiek dan andere plaatsen in het land.

Vanaf Antigua is het zeer de moeite waard om een uitstapje te maken naar de vulkaan Pacaya. Je kunt hier naast een lava stroom staan. 

Lago Atitlan

Dit meer wordt omgeven door vulkanen en door kleine dorpjes. Het is een populaire plek voor reizigers om te relaxen en om traditionele bewoners van Guatemala te zien. De meeste bewoners van de dorpjes rondom het meer dragen traditionele kleding. Je slaapt meestal in een van de dorpjes en kunt boot trips maken naar de andere dorpen. De dorpjes die het meest bezocht worden zijn: de volgende:

Panajachel is het grootste dorp, dit dorp ligt aan de weg richting Antigua. Er zijn hier de meeste souvenirwinkels en activiteiten, zoals ziplinen in de buurt. Panajachel is heel geschikt als je weinig tijd hebt maar beter slaap je in een van de dorpjes waar je alleen met de boot kunt komen. Santa Cruz La Lugana is een klein dorpje met een paar locaties die gericht zijn op backpackers, je hebt hier ook een duikschool waarmee je duiken in het meer kunt maken. San Marcos la Luguna gemiddeld groot dorp met diverse accommodatie mogelijkheden, veel "groene" accommodatie en activiteiten zoals Yoga en meditatiecursussen. Santiago Atitilan, klein dorpje dat meestal bezocht wordt als dagtrip om de het beeld van Maximom, de dorpsheilige,  te zien. Santa Cruza La Lugana ene grootste dorp na Panajachel met ruime keuze aan accommodatie en restaurantjes.

Quetzaltenango

Ook bekend onder de naam Xela. Dit is na Antigua de populairste plek om Spaans te leren. Ook zijn er veel vrijwilligersprojecten die vanuit deze regio georganiseerd worden. Het is een mooie stad maar de attracties zijn vooral in de directe omgeving. Er zijn kleine traditionele dorpjes, hotsprings en natuurgebieden die je kunt bezoeken.  

Flores en Tikal

De Maya ruïnes van Tikal zijn de grootste en mooiste van Guatemala. Dit hele complex ligt midden in een heel groot stuk regenwoud wat het nog specialer maakt.  Voor een bezoek aan de ruïnes slaap je meestal in El Remate of Flores. Flores is een stadje op een eiland in Lago Peten. Het is een schattig stadje prima om rond te slenteren, de oude gebouwen te bekijken en te eten in een van de vele restaurantjes.

Rio Dulce en Livingston

Livingstone is de leukste stad aan het kleine stukje Caribische kust dat Guatemala heeft.  De meeste inwoners van Livingstone zijn Garifune (afstammelingen van de zwarte slaven). Het stadje voelt anders dan de rest van het land maar heeft behalve sfeer en Garifuna uitstraling weinig te bieden, zo zijn er geen mooie stranden. Livingstone is alleen bereikbaar met de boot, gelukkig is dit een prachtige boottocht over de Rio Dulce

Lanquin

Lanquin is een stadje in het midden van het land. Het is een goede basis om een bezoek te brengen aan Semuc Champey. Semuc Champey is een natuur wonder. Boven op de rivier hebben zich terrassen van kalksteen gevormd. Deze terrassen zijn perfect om in te zwemmen en zien er ook nog eens super mooi uit. In en rondom Lanquin zijn nog meer dingen te doen, zoals het bezoeken van diverse grotten of tuben over de rivier. El Retiro is een goed hostel om te verblijven.