Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Guatemala heeft een tropisch klimaat met hier en daar grote verschillen in temperatuur door de invloed van de zee en de hoogte. In het hoogland is het het koelst met temperaturen van rond 22 graden Celsius overdag. Maar dit kan in de winter ook rond de 10 graden zijn. Aan de kust is het het warmst met daggemiddelden van rond de 30 graden Celsius. De meeste neerslag valt van mei tot oktober. Het droge seizoen loopt van oktober tot mei.

  Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde temperatuur 22 22 23 24 25 25 24 24 24 23 22 22
Neerslag (mm) 4 5 10 32 110 257 197 193 235 98 33 13

Neem voor Guatemala zeker ook een trui en een lange broek mee. De temperatuur kan op 1 dag flink omslaan. In de hoger gelegen gebieden kan het het hele jaar door koud zijn.

In het regenseizoen van halverwege mei tot halverwege oktober (november in het noorden) is het lastig te reizen in de meer afgelegen regio's. Denk hierbij aan het midden van het land of bijvoorbeeld tussen Flores en de Mexicaanse grens. Wanneer je hier rekening mee houdt dan is Guatemala ook in deze periode goed te bereizen. De regens beperken zich vaak tot de middag en nacht.

Net als de rest van Centraal-Amerika kunnen typhonen in vooral de maanden september-november voor heftige regens, overstromingen en landverschuivingen zorgen. 

Wanneer je van festivals houdt dan is Semana Santa (de week voor Pasen) een aanrader. Wil je in deze periode in Antigua verblijven dan moet je wel ruim van te voren reserveren. Deze week en de periode rondom kerst zijn het hoogseizoen waarin hotels vaak hun prijzen verhogen.