Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Welk budget heb je als zelfstandige reiziger nodig om in Guatemala reizen? Het hangt natuurlijk sterk af van je manier van reizen. Ga je erg budget of wil je net wat meer uitgeven voor wat luxe. We proberen hier wat prijs indicaties te geven zodat je weet hoeveel bepaalde dingen kosten en waar je op moet letten wat geldzaken betreft.

Geld in Guatemala

De munteenheid van Guatemala is de Quetzal. 1 Euro is ongeveer 10 Quetzales. In de praktijk betaal je kleine dingen zoals eten en vervoer in Quetzales en heb je bij grotere dingen, zoals hotelkamers, tourtjes en zeker vliegtickets ook de mogelijkheid in US dollars te betalen. Het is niet noodzakelijk om US Dollars te hebben, maar mocht je ze hebben kun je ze in Guatemala op veel plaatsen gebruiken.

Pinnen

Geld opnemen met je Nederlandse bankpas is in vrijwel het hele land in grotere plaatsen mogelijk. Echter er het is niet ongewoon dat er problemen zijn met de pinautomaten, het is daarom handig niet te wachten tot het laatste moment met pinnen. Je creditcard doet het overal, je Maestro kaart niet. Je Maestro doet het wel in BI en Banco Centro America. De BI pinautomaat vind je overal en voornamelijk in supermarkten.

In kleine bestemmingen in het binnenland zijn soms geen pinautomaten het is daarom handig altijd geld, bijvoorbeeld in de vorm van dollars achter de hand te houden.

Sommige banken rekenen een extra bedrag bij iedere pin transactie bovenop de kosten van je eigen bank. Deze kosten zijn aanzienlijk lager dan bij de omringende landen, maar kunnen soms toch nog US $1,- of us $2,- bedragen.

Veel pinautomaten geven niet meer dan GTQ 2000,- (€200,-) per transactie uit. Maar met dit bedrag kun je jezelf wel een aantal dagen redden, wanneer je niet al te veel uitgeeft. Pin ook altijd geld bij bewaakte pinautomaten aangezien deze veiliger zijn. Loop ook niet te koop met je net gepinde geld, want de kans bestaat dat men je volgt om vervolgens de centen uit je broek te kloppen. Over het algemeen mag je er vanuit gaan dat pinnen geen problemen oplevert en relatief veilig is (situatie is vergelijkbaar met een grote wereldstad).

Bij BI kun je kiezen of je dollars wilt pinnen want soms handig kan zijn.

Reisbudget Guatemala

Guatemala is een stukje goedkoper dan buurlanden Mexico en Belize. Guatemala heeft nog steeds het imago erg goedkoop te zijn maar is de afgelopen jaren wel flink duurder geworden, het is zeker niet zo goedkoop als bijvoorbeeld Nicaragua

Voor €8-€15 per nacht heb je een 2 persoonskamer met eigen badkamer in een hostel of budget hotel. Single kamers zijn niet veel goedkoper, maar in steden zoals Antigua kan je ook dorm rooms vinden. Overnachtingen in steden en op belangrijke toeristische plekken zijn duurder dan daarbuiten. In steden zoals bijvoorbeeld Antigua worden de prijzen van de kamers in het weekend ook verhoogd en de normale (lage) prijs keert weer terug door de week.

Je kunt goed eten bij lokale restaurantjes voor €3 - €6 . De echte penny pitcher eet voor minder dan een euro bij een staatstalletje. Steden zoals Antigua hebben echter ook wel weer veel toeristische en sfeervolle restaurantjes waar je makkelijk een stuk meer uitgeeft. Voor een normale maaltijd betaal je dan tussen de €10,- (GTQ $100,-)  en €15,- (GTQ $150,-) per persoon.

Het openbaar vervoer met bussen is zeer betaalbaar maar niet altijd heel makkelijk. Veel reizigers kiezen ervoor om te reizen met toeristen minibusjes. Die zijn makkelijker, sneller en comfortabeler maar wel flink duurder. Als entree voor attracties moet je rekenen op rond de €3-€5.

Voor Guatemala reken je op een dagbudget van €28 - €40 Hiermee kan je prima rondreizen voornamelijk met het openbaar vervoer, maar wel met ruimte voor wat meer luxe, regelmatig een biertje en een toertje op zijn tijd. De echte pennypitcher besteed zo weinig mogelijk tijd in plaatsen zoals Antigua en Flores, eet bij straatstalletjes en drink geen alcoholische dranken, in dat geval kun je denken aan een budget van €20 per dag.