Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Antigua is de populairste plaats in Guatemala bij toeristen, backpackers en zelfstandige reizigers. Een van de redenen dat de plaats zo populair is omdat het een ideale stad is om bijvoorbeeld Spaans leren. Naast de taalscholen heeft de stad diverse bezienswaardigheden en ruime keuze in overnachtingmogelijkheden en eetgelegenheden.

Bezienswaardigheden

Antigua is een World Heritage Site en een typische koloniale stad die ook nog eens dankzij de toeristendollars goed onderhouden kan worden. Veel van de bezienswaardigheden in de stad zijn dan ook de oude koloniale bouwwerken. 

Kerken en kathedralen

Je vindt diverse mooie oude kerken in de stad, zoals de Kathedraal San Jose of de goudgeel geschilderde La Merced dit gebouw is aan de buitenkant mooi bewerkt en het bezoeken waard. De kerken en kathedralen zijn veelal gratis te bezoeken. Ook interessant om te bezoeken zijn de ruïnes van de oorspronkelijke kathedraal van de stad. Hiervoor moet je wel betalen en kost Qzl $40,- per ruïne.

Uitzicht punt

Wanneer je foto’s van Antigua ziet dan zit daar vaak bovenstaande foto bij. Tijdens een wandeling van een klein kwartiertje kun je naar dit uitzicht punt lopen met een erg mooie panorama van de stad. Bij goed weer kun je ook goed de omliggende vulkanen en bergen bekijken.

Musea

Het voormalige klooster Capuchinas is nu een van de meest interessante musea in de stad. Bekijk de mooie bouwwerken en krijg een beeld van hoe mensen hier vroeger leefde. Er zijn nog diverse andere musea in de stad zoals het museum Santiago met o.a. meubels uit de koloniale tijd en het Museo del Libro met oude boeken.

Spaans leren

Antigua is ook een populaire stad om Spaans te leren. Er is een ruime keuze aan talenscholen die relatief goedkoop zijn. Het is goed mogelijk je lessen ter plekke te regelen in plaats van al in Nederland of België, bijkomend voordeel is dat het ter plaatsen regelen van je school ook vaak goedkoper uitpakt en je ze vooraf even kunt bekijken.

Vulkaan beklimmen

Wil je liever iets actiefs doen? Dan zit je in Antigua ook goed. Er zijn diverse vulkanen rondom de stad, maar de spectaculairste om te beklimmen is zonder twijfel de vulkaan Pacaya. Tot enkele jaren geleden kon je hier nog stromend lava vinden. Inmiddels zijn deze niet meer te bekijken, maar maakt het de vulkaan niet minder spectaculair. Tijdens een tocht van ongeveer 1.5 uur rijd je naar de vulkaan en pik je andere toeristen in de stad op. Vervolgens wandel je tijdens een tocht van twee uur de berg op en af. De vulkaan was enkele jaren geleden ook een doelwit van de criminelen en overvallen vonden geregeld plaats. Ook deze plek wordt tegenwoordig bewaakt door gewapende mannen op paarden. De wandeling omhoog kun je alleen maken (overdag) al verschillen de meningen over de veiligheid ten opzichte van de wandeling in een groep.

Overig

Antigua is ook een goede plek om te winkelen voor souvenirs of om gewoon even lekker gebruik te maken van alle toeristen infrastructuur. De markten in de stad zijn ook leuk om overheen te lopen. Veel Maya spullen uit de omliggende dorpen wordt hier verkocht. Verder zijn er veel dingen te zien en te doen rondom het grote plein in de stad. In het weekend is er meer te doen rondom het grote plein.

Overnachten

Er is in Antigua een zeer ruime keuze aan overnachtingmogelijkheden. Voor de zelfstandige reiziger met een beperkt budget zijn er rond de 20 plekken waar je uit kan kiezen. Bijna allemaal zijn ze op loopafstand van het centrum en hebben vaak een gezamenlijke ruimte zoals dakterras. Sommige hostels en guesthouses bieden extra's zoals gratis WiFi of een wekelijkse barbecue- of borrel avond. Wanneer je langere tijd in Antigua wilt verblijven om Spaans te leren dan kiezen de meeste mensen ervoor om in een gastgezin te gaan. Dit geeft je namelijk de gelegenheid om je Spaans verder te oefenen.

Houd er rekening mee dat de prijzen in het weekend voor een kamer hoger liggen dan door de week. In het weekend komen mensen van buiten de stad o.a. om te stappen. Deze toename van mensen zorgt er voor dat je soms fors meer voor een kamer moet betalen in het centrum. Voordeel is wel dat het in het weekend veel gezelliger druk in de stad is.

Eten en drinken

Het zal je niet verbazen dat Antigua ook een ruime keuze heeft aan eetgelegenheden. Je kunt bagels voor ontbijt krijgen, lunchen met smoothies en Italiaans voor het avondeten. Maar uiteraard is er ook een ruime keuze aan restaurantjes die lokaal eten aanbieden.  Prijzen liggen door de vele toeristen wel hoger dan in de rest van het land. Wil je geld besparen kies dan een hostel waar je zelf kunt koken of ga eten buiten het directe centrum.
Er zijn in Antigua een aantal bars en pubs waaronder een Ierse bar. Deze zijn de meeste dagen van de week open maar het weekend, wanneer alle taalstudenten vrij zijn, is booming. Door lokale regels moeten ze echter allemaal om 1:00 al dicht zijn, het feest begint dus vroeg. Let wel even op, hoewel Antigua relatief veilig is wordt niet aangeraden om in het donker alleen over straat te gaan. Dus moet je naar je hotel, gastgezin of hostel in een afgelegen gebied  neem dan een taxi. Zorg er altijd voor dat je in de straten blijft waar voldoende mensen rondlopen waarvan je de aandacht kunt trekken in het geval van problemen. Nog beter is het om niet alleen op straat rond te lopen. Zie ook de informatie onder het kopje veiligheid.

Naast de restaurantjes heeft Antigua ook hele lekkere broodjeszaken. De moeite waard om eens binnen te stappen of wat te bestellen. Verder kun je eten en drinken het goedkoopste krijgen in de grotere supermarkten die er zitten. Is je Spaans niet top of ben je net in Guatemala aangekomen dan is het opletten geblazen bij de kleinere winkeltjes. Zij hebben er geen moeite mee om een veelvoud van de normale prijs te vragen.

De Mc Donalds in Antigua is uniek in zijn soort. Met gezellige eettafeltjes en sfeer lijkt dit alles behalve een Mc Donalds.

Vervoer van en naar Antigua

Antigua ligt maar minder dan een uur met de bus van Guatemala City. Je kunt vanaf het vliegveld een directe minibus nemen naar Antigua. Hoewel dit ongeveer 10 keer zo duur is als een gewone bus is dit wel een aanrader. Gezien de criminaliteit in Guatemala City je jetlag en al je bagage wil je zo veilig mogelijk aankomen in Antigua. De normale chicken bus vanuit Guatemala City doet er ongeveer een uur over. Er gaan vanuit Antigua chickenbussen naar veel plekken in het land zoals Panajachel (voor Lago Aititlan). Soms heb je ook de keuze uit toeristenshuttle bussen.

Indien je de keuze hebt is het aan te raden om overdag aan te komen in Guatemala. Naast de onveiligheid van criminaliteit is het verkeer in de nacht ook gevaarlijker dan overdag. Auto’s rijden door de bergwegen zonder licht en auto’s met pech kunnen midden op de weg staan. Deze auto’s zouden met daglicht al moeilijk te spotten zijn, maar in de nacht helemaal. Verder wordt over het algemeen afgeraden om ’s avonds laat en ’s nachts te reizen. Dit wil niet zeggen dat het niet mogelijk is, maar zo nu en dan vinden er ook overvallen plaats op bussen. Informeer altijd naar de laatste status en overweeg of de mogelijke risico’s genoeg voordelen opleveren door op dit tijdstip te reizen.

In de stad zelf kun je gemakkelijk alles bewandelen. De stad is groot, maar wanneer je een beetje een route uitstippelt langs de bezienswaardigheden die je wil zien kun je alles wandelend bereiken.

Vanuit Antigua reizen de meeste mensen door naar San Cristóbal de las Casas in Mexico (12 - 13 uur) of naar Lago Atitilan (3-4 uur) of Rio Dulce (5 - 6 uur). 

Veiligheid

Antigua is relatief veilig. Met gezond verstand kun je veilig een trip plannen in en rondom de stad. Enkele jaren geleden had de stad en haar omgeving een redelijke reputatie bij toeristen. Overvallen kwamen met regelmaat voor. Dit heeft er voor gezorgd dat veel toeristen wegblijven. Daarom is de criminaliteit waar mogelijk stevig aangepakt. Tenminste zo op het oog, want cijfers hebben we niet. Overal op straat waar je toeristen vind lopen ook zwaarbewapende mannen rond. Net als bij ieder pin automaat. Ook op de gehele route naar het bekende uitzichtpunt over de stad staan mannen ter bescherming van de toeristen. Het lijkt succes te hebben want er lijken minder incidenten voor te vallen.

Toch blijft het belangrijk om altijd waakzaam te zijn en de problemen niet op te zoeken. Voorkom dat je in de nacht door de stad moet dwalen. Kun je niet anders dan laat over straat, zorg dat je met meerdere personen bent. Loop ook niet te koop met je waardevolle spullen en laat ze zoveel mogelijk thuis. Camera is geen probleem, maar de klassieke “toeristenlook” met je gloednieuwe camera op je buik is wellicht minder verstandig.

Eenmaal in Antigua moet je ook niet te veel bezig blijven met de (on)veiligheid. Er is veel moois te zien in de stad en het voelt allemaal redelijk veilig aan. Gebruik gezond vertand en blijf alert. Voelt het niet goed, niet doen!