Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

In Guatemala stellen veel mensen het niet op prijs wanneer je een foto van ze neemt. Respecteer dit en vraag eerst toestemming. Of zorg voor een camera met goede zoom, stel je verdekt op en probeer zo je mooie plaatsjes te schieten.

Het is ook niet ongebruikelijk dat men er geld voor wil zien wanneer je een foto neemt. Het gaat niet altijd alleen maar om mensen. Je kunt ook op je kop krijgen wanneer je een marktstalletje op de foto wilt zetten.

Er is nog 1 serieus probleem met fotograferen en dat is een hardnekkige roddel die rond gaat in Guatemala. In sommige streken denkt men dat westerlingen foto’s maken van kinderen die ze willen kidnappen of voor orgaanhandel. Er zijn in het verleden al mensen bijna gelyncht door hele groepen boze locals. Ook foto's maken in bepaalde kerken van de Maya's is vragen om grote problemen. Pas hier dus echt mee op!

Het is geen probleem om foto's van het straatbeeld en gebouwen aan de buitenkant te maken. 

Veiligheid

In de steden, vooral op markten en op busstations, zijn soms zakkenrollers aan het werk. Zorg dat je je grote geld en waardepapieren onder je kleding draagt, op een manier die niet zichtbaar is. Hou wat handgeld apart, zodat je niet midden op straat naar je grote geld moet zoeken. Draag eventueel je dagrugzak op je buik als er waardevolle zaken inzitten.

Berovingen vinden wel eens plaats, meestal is dat op plekken waar je sowieso beter niet had kunnen zijn zoals donkere, stille straatjes.

Een enkele keer vindt er in Guatemala een bus overval plaats. De kans dat het je gebeurt, is kleiner dan 1 op de 1000, maar als het gebeurt, dan is het goed georganiseerd en word je vriendelijk verzocht al je waardevolle spullen af te geven, hetgeen je dan ook doet.

Er is geen reden om ongerust te zijn, maar wel reden om na te denken bij wat je doet. Verspreid dus je waarde vollen spullen en draag indien mogelijk je meest belangrijke spullen (waaronder ook je paspoort) onder je kleren.

Fooien

De werknemers in restaurants en hotels verdienen weinig. Je kunt aan de armoede in het land geen einde maken, maar wel zorgen dat degenen die voor je werken een goede fooi krijgen. In eethuisjes etc. kun je een fooi achterlaten van 10 % van het te betalen bedrag. Soms is het bedrag ook al opgeteld op je rekening mocht je deze te zien krijgen. Bedenk dus vooraf wat iets zou moeten kosten zodat je bij betalingen weet of de fooi al is toegevoegd. 

Toilet

Het rioleringsstelsel in Guatemala kan niet overweg met WC-papier. Er staat daarom dus altijd een emmertje naast de toilet pot. Het klinkt misschien niet zo fris maar stop hier a.u.b. toch al je gebruikte papiertjes in. Een verstopte wc die niet doorspoelt is nog veel onfrisser.

WC-papier is vrijwel altijd aanwezig in je accommodatie, maar met openbare toiletten is dat niet altijd het geval. Er zijn overigens niet zo gek veel openbare toiletten dus probeer een beetje te plannen. Is er een gelegenheid om naar het toilet te gaan, ga dan sowieso. Je weet namelijk niet wanneer de volgende gelegenheid is. Met name tijdens busritjes. Bussen stoppen soms maar een enkele keer op een rit van vele uren. In geval van nood kun je altijd aan de chauffeur vragen te stoppen voor een toilet stop. Maar met een volle wachtende bus is dat wellicht minder relaxed.

Water

Leidingwater is niet geschikt voor consumptie.

Elektriciteit

Elektriciteit is gelijk aan die in de Verenigde Staten: 110-125 volt, 60 hertz, met bijbehorende stopcontacten, waarvoor je een verloopstekker nodig hebt.Voor apparaten die deze voltage niet aankunnen heb je dus ook een transformator nodig om 110 volt om te zetten in 220 volt. De meeste moderne apparatuur kan met een verloop steker gewoon functioneren op 110 volt als op 220 volt. Wil je het zeker weten kijk je even op de adapter van de apparatuur.

Taal

In Guatemala is Spaans de voertaal, maar er zijn ook nog Maya talen in gebruik. In (sommige) hotels spreken ze Engels. Op alle andere plaatsen Spaans. Een basis kennis Spaans is dus zeer nuttig. Getallen, tijden en tickets boeken is een handige basis.

E-mail

Er komen steeds meer internetcafés in de steden bij dus meestal is internetten en mailen geen probleem. Ook hebben veel hotels gratis te gebruiken WiFi. Vaak in openbare plekken en niet in de kamer. Internet in de kamer is vaak alleen in duurdere hotels. Het internet is snel en stabiel.