Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Windsor ligt ten zuid-westen van Londen en wordt met name bezocht vanwege het Windsor kasteel. Dit kasteel is een van de residenties van de Koninklijke familie en is het oudst nog bewoonde kasteel ter wereld. Queen Elizabeth verblijft hier vaak in de weekenden. Windsor is prima te bezoeken vanuit Londen en dan ook populair voor een dagtrip. Je bent er ongeveer een halve dag mee bezig als je alleen naar het kasteel gaat.

Bezienswaardigheden

De bekendste bezienswaardigheid in Windsor is het kasteel van de Koninklijke familie. Het trekt dan ook vele bezoekers. Met name is de zomer staan er lange rijen voor de ticketoffice. Je zal versteld staan hoe lang deze rij wel niet kan zijn! Een Londonpass is dan erg fijn. Je hebt dan fast entry omdat je ticket in de Londenpass zit. Dit betekent dat je langs de rij mag, door een aparte ingang. Daarnaast is je Londonpass tevens je retour treinticket van London naar Windsor. In het kasteel mag je zowel de Stateappartments, Dollhouse als de St. George Chapel bezoeken.  Het Dollhouse is het grootste poppenhuis in de wereld en was gebouwd voor Queen Mary tussen 1921-1924. In de winter(oktober tot maart) is het ook mogelijk de Semistate rooms te bezoeken. Deze worden nog steeds gebruikt door Queen Elizabeth om gasten in te ontvangen.

Omdat dit kasteel nog steeds in gebruik is, kan het voor komen dat delen gesloten zijn. Indien de State Appartments gesloten zijn, mag je voor 9,30 pond naar binnen. De prijs is normaliter 17 pond. Op de website van Windsor Castle vind je aangekondigd wanneer de voor publiek opengestelde delen van het kasteel, toch gesloten zijn. St. George Chapel is elke zondag gesloten omdat er dan diverse diensten zijn.

Vlakbij het kasteel staat Frogmore House. Dit is slechts te bezoeken tijdens de zomeropening, die van te voren bekend worden gemaakt via de website van Frogmore House. Op deze dagen kan je alleen het huis en de tuinen bezoeken. Er is ook een mausoleum waar Albert en Victoria begraven liggen maar deze is zeer beperkt te bezoeken. Gedurende het gehele jaar 2013 zal dit in ieder geval niet mogelijk zijn wegens renovatiewerkzaamheden aan het Mausoleum.

Het kasteel ligt pal naast de oude stad van Windsor. Het karakteristieke karakter is bewaard gebleven. Veel van de huizen en straten uit de 17e eeuw zijn nog intact. Het is leuk even door dit oude centrum heen te wandelen.

Naast het station vind je Windsor Royal Shopping. Dit is een geheel overdekt winkelcentrum met zowel winkels als terrassen. Hier kun je je prima vermaken tijdens wat minder mooie dagen. Ook de winkelstraten Peascod Street en King Edward Street zijn ideaal voor shopping addicts.

Vervoer naar Windsor

Windsor is prima te bereiken per trein vanaf Londen. De reis duurt vanaf London Paddington naar Windsor Central ongeveer 40 tot 55 minuten, afhankelijk van de aansluiting die je hebt in Slough. Er gaan namelijk geen rechtstreekse treinen naar Windsor. Je dient altijd in Slough over te stappen. Een enkele reis kost 9 pond. Vanaf Windsor Central station is het kasteel binnen 5 minuten lopen te bereiken. Je hebt ook de mogelijkheid om vanaf London Waterloo naar Windsor af te reizen. Dit kost je echter al snel 1,5 uur en je zal via Kingston moeten overstappen. Bovendien stap je dan uit op Windsor Riverside station. Dit is wat verder lopen. Er gaan ook bussen van Greenline vanaf Victoria Coach station naar Windsor.