Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

De Schotse Hooglanden (Highlands) zijn bekend vanwege de prachtige natuur. Er zijn veel bergen, valleien en lochs. Bekende bezienswaardigheden zijn onder meer: Loch Ness, Ben Nevis (hoogste berg op het Britse grondgebied), Eilean Donan Castle, Hebriden (waaronder Isle of Skye) en Rannoch Moor. Om dit op eigen gelegenheid te bezoeken, heb je vaak een auto nodig. Openbaar vervoer is ook mogelijk, maar vraagt flink wat tijd. Een tour kan in dat geval een uitkomst bieden. Vanuit Edinburgh en Glasgow zijn er diverse tourorganisaties die meerdaagse tours aanbieden naar de Highlands.

Eén van deze organisaties is Rabbies. Rabbies is een organisatie die diverse Schotse tours aanbiedt vanuit Glasgow en Edinburgh. Het is ook mogelijk om een georganiseerde vakantie van één tot twee weken met deze organisatie te boeken. In tegen stelling tot andere tourorganisaties, garandeert Rabbies kleine groepen met maximaal 16 personen. Accommodatie is niet in de prijs inbegrepen maar dien je apart te boeken. Dit zodat je zelf kan aangeven in welke prijsklasse jij accommodatie zoekt.

Zelf heb ik een driedaagse tour vanuit Edinburgh naar de Highlands en Isle of Skye gedaan bij Rabbies. De tour start om 9:00 bij het kantoor in Edinburgh. De eerste dag is een echte reisdag omdat je van oost naar west zal moeten rijden en pas aan het begin van de avond Portree zal bereiken, de standplaats voor twee nachten. Tijdens de reis vertelt de gids, die tevens dienst doet als buschauffeur, je over de geschiedenis van Schotland, de natuur en allerlei andere leuke wetenswaardigheden. De eerste stop is een fotostop bij Doune Castle. In Callander, waar een Schotse Hooglander je op staat te wachten, is het tijd voor koffie of thee. Vanaf Callander rijd je de Schotse Hooglanden in. Stops worden gemaakt bij Loch Luneigh en het prachtige Rannoch Moor. De eerste grote stop van de dag is tegen 14:00 bij Fort William. Fort William ligt aan de voet van de Ben Nevis. Je hebt ongeveer een uur de tijd om dit dorpje te verkennen en te lunchen. Hierna ga je per bus verder en stop je onderweg nog bij een Commando Memorial en Lake Gary. Onderweg passeer je Eilean Donan Castle. Dit kasteel zouden wij pas op  de derde dag bezoeken. Pas tegen 18:00 arriveer je in Portree. Bij de boeking hadden wij aangegeven dat wij graag in een B&B zouden willen overnachten en we worden afgezet bij een zeer leuke B&B met een aardige gastvrouw. De avond ben je vrij om Portree te verkennen.

De tweede dag breng je door op Isle of Skye. Het programma hangt veelal af van het weer; maar het Schotse weer is niet te voorspellen. ’s Ochtends brengen wij een bezoek aan een aantal mooie natuurverschijnselen. Zoals Kilt Rock; een klif waarvan de steen wat weg heeft van een geblokte kilt. De mooiste (en langste stop) is Quirang. Dit is een prachtig natuurgebied en hier krijg je dan ook de tijd om de benen te strekken. Alvorens naar Dunvegan af te reizen, stop je onderweg nog bij McDonald Memorial en een begraafplaats, waarna we mogen bepalen of we al dan niet het openlucht museum gaan bezoeken. Dit zag er niet zo veelbelovend uit dus de groep besloot unaniem dat we dit niet zouden gaan doen. De lunchstop is Dunvegan. Ook hier maak je zelf de keuze of je het kasteel wil bezoeken of het dorp wil verkennen. Wij kiezen voor het eerste. Je hebt zo’n 1,5 uur tot 2 uur de tijd. De laatste stop van de dag is Neist, een uitkijkpunt. Na hier een lange wandeling te hebben gemaakt, is het tijd om terug te keren naar Portree. Ook nu is de avond vrij te besteden.

De derde en laatste dag is weer een reisdag. Dit omdat je aan het begin van de avond weer in Edinburgh terug zal moeten zijn. De dag begint met een bezoek aan het Eilean Donan Castle. Om de drukte te vermijden, wordt dit bezoek vroeg in de ochtend afgelegd. Het kasteel is in de 17e eeuw verwoest maar 200 jaar later weer opgebouwd zoals het was en was een belangrijk verdedigingswerk geweest. Het ligt precies op het punt waar drie lochs bijeen komen. Ook is hier de film Highlander opgenomen. Vervolgens gaan je naar Fort Augustus. Hier kom je begin van de middag aan.  De boottocht over het meer van Loch Ness is facultatief. Als je dit niet wil doen, dan mag je zelf rondwandelen in het dorp. De boottocht is er alleen in het toeristenseizoen. Wij besluiten de boottocht te doen, maar helaas valt het iets tegen doordat het commentaar uit de luidsprekers nauwelijks te verstaan is. Toch genieten we van het heerlijke weer en Loch Ness is prachtig! Na afloop is er nog tijd voor een broodje. Helaas wordt de rest van de dag in de war geschopt door een ongeluk waardoor we in een lange file terecht komen. Veel op de terugweg hebben wij gezien vanuit de bus maar ook is er nog een stop in Pitlorchy aan het einde van de middag, waarbij we de gelegenheid krijgen om een kop thee/koffie te drinken. Tegen 19:30 arriveren we in Edinburgh.

Al met al ben ik tevreden over deze tour. De betaalde bezienswaardigheden zijn facultatief en er is altijd een alternatief. De entreegelden zitten niet bij de tour inbegrepen (en de maaltijden ook niet). Je gaat regelmatig de bus uit en er wordt ook rekening gehouden met mensen die graag fotograferen, zo hadden wij een aantal extra fotostops. Het nadeel is wel dat je vooral de eerste dag erg lang in de bus zit en weinig uit de bus bent. De laatste dag heb je wat meer stops. Ik vond het ook fijn dat je met een kleine groep bent en zelf de keuze hebt wat voor type accommodatie je wil hebben, zodat je dit kan aanpassen aan je eigen budget.