Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Engeland heeft veel heel oude geschiedenis en Stonehenge is hiervan misschien wel het bekendste voorbeeld. In de omgeving vind je ook Salisbury en Avebury.

Salisbury

Een leuk oud stadje vlakbij Stonehenge met als grote attractie haar kathedraal. De kathedraal uit de 12e eeuw heeft met 123 meter de hoogste kerktoren in Groot-Brittannië. Ook kan je hier een van de originele vier kopieën van de Magna carta bekijken. De kerk zelf is ook erg interessant met mooie glas in lood ramen en veel bijzondere grafstenen.

Voor bezoek aan de kathedraal betaal je een “suggested donation” van 5 pond.

Behalve de kathedraal zijn er in het stadje nog twee verschillende musea. Het is vooral leuk om rond te slenteren en de oude gebouwen en stadmuren te bekijken. 

Stonehenge

Opeens doemen ze op naast de snelweg de wereldberoemde ruines van Stonehenge. Op de hoogste heuvel in de omgeving valt het monument goed op.

De ongeveer 4300 jaar oude bewerkte stenen in een cirkel zijn een van de bekendste megalithische bouwwerken ter wereld. Wat helaas er ook voor zorgt dat je zeker niet alleen zult zijn. De ruines zijn in het echt nog indrukwekkender dan op de foto’s.

Vanaf de snelweg heb je ook al een goed zicht op de ruines, al staat er een ijzeren hek. Sommige pennypitchers kiezen er dan ook voor om geen entree te betalen en met deze views genoegen te nemen.

De entree van 6,60 pond is dan ook behoorlijk pittig voor wat je krijgt. Je mag het terrein op maar er is nog steeds een laag hekje waar je niet over heen mag. Je kan dus niet bij de stenen zelf komen en dus ook niet in de cirkel. Via het pad loop je in een grote cirkel om stonehenge heen waarbij je steeds weer andere uitzichtpunten hebt.

Kosten: 6,60 pond incl. gratis audio guide.

Openingstijden: 9:30-16:00 (16 oktober - 15 maart), 9:00-19:00 (1 juni -31 augustus), 9:30-18:00 (rest van het jaar)

Silsbury Hill

Een korte stop is deze, oudste prehistorische door mensen gemaakt heuvel, wel waard. Deze 40 meter hoge heuvel staat prominent in het landdschap. De heuvel werd ongeveer 4650 geleden gemaakt, waarom is helaas niet bekend. 

Avebury

De stenen cirkel van Avebury is gratis te bezoeken, veel touringcars komen hier niet en je kunt er ook nog eens gewoon tussen de stenen door lopen. Alleen dit zijn al redenen genoeg voor een bezoek.

Een stuk groter dan Stonehenge is er zelfs een schattig dorpje midden in de stenen cirkel gebouwd. De  cirkel is ook ouder dan Stonehenge en de bijna 100 resterende reusachtige stenen zijn niet in een bepaalde vorm bewerkt en erg indrukwekend. Hoe en waarom mensen 5000 jaar geleden deze stenen hier neer hebben gezet is nog steeds een groot vraagteken. In ongeveer een uurtje volg je het looppad dat je langs stenen cirkel door en om het dorpje heen neemt.

Avebury is hoewel minder bekend zeker net zo indrukwekkend als Stonehenge.

Hoe kom je er?

Ben je met zijn 2e dan is zelf een auto huren vanuit Londen ongeveer even duur als een georganiseerde tour naar Stonehenge. Met een georganiseerde tour vanuit Londen ga je niet naar Avebury.  Omdat we ook graag Avebury wilden bezoeken en zelf onze dag ik wilden delen hebben we gekozen om een vanuit Londen een auto te huren.

Rijden is alleen aan te raden voor ervaren rijders. Behalve dat je moeten wennen aan links rijden is Londen ook nog een super drukke stad. Ben je eenmaal londen uit dan zijn op het plattenland de wegen erg smal en bochtig. Navigatie apparatuur is zeker in Londen een absolute must. Onze tom-tom met Europa dekking (versie 2008) werkte prima.

De afstanden en reistijden waren langer dan we van te voren in hadden geschat, mede omdat we er voor gekozen hebben om tolwegen te vermijden. Reken op 2,5 uur vanaf Londen City naar Salisbury. Ga je wel over tolwegen dan ben je een half uur sneller. Het is een lange dagtrip, wij vertrokken om 10:30 en waren (incl. avondeten in Windsor) pas om 22:00 weer terug.

In de winterperiode moet je rekening houden met de openingstijden van de attracties. Omdat Avebury geen openingstijden heeft is het handig deze als laatste te bezoeken.

Kosten do-it-yourself tour:

  • Huurauto: 35 pond voor 24 uur, ophalen Londen City Airport. Geboekt via internetbroker (wel even zoeken naar de goedkoopste deal).
  • Benzinekosten: 39 pond
  • Optionele kosten: afkopen eigen risico 12 pond, tolwegen ? , huur navigatie ?
  • Entreekosten: 5 pond Salisbury Kathedraal (semi-verplichte bijdrage), 6,60 Stonehenge.

Georganiseerde tour vanuit Londen

Je kunt ook via een georganiseerde tour. Wij hebben echter geen tours gezien waarbij je ook naar Avebury gaat.

Stonehenge wordt in verschillende combinaties aangeboden. Zo heb je de combinatie Stonehenge, Salisbury & Bath, Windsor, Stonehenge & Bath of Oxford & Stonehenge.

De goedkoopste optie is een budgettour naar Stonehenge, Salisbury en Bath voor 39 pond (excl. alle entreekosten).

Met het openbaar vervoer

In een dag met het openbaar vervoer vanaf Londen en weer terug is eigenlijk niet te doen. Een optie is echter om met de trein naar Salisbury te gaan en daar te overnachten.Zie voor openbaar vervoer mogelijkheden in de regio de volgende handige website.