Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 28.36 naar Londen Nu boeken

Visitor Oyster Card

Doe net als de Londenaren en gebruik een Oyster Card voor het Openbaar Vervoer. Met de Oyster Card kun op een voordelige en makkelijke manier gebruik maken van bus, treinen, metro (Underground), Dockland Light Railway (DLR) en River Services. Het is een OV-chipkaart die je op alle stations en talloze andere verkooppunten kunt opladen met een tegoed. Voor je de metro, trein, boot of bus ingaat moet je de pas scannen en je betaalt met de kaart wanneer je deze weer verlaat. Het systeem bekijkt dan waar je vandaan komt, hoeveel zones je doorkruist en of je tijdens de spits reist. Op basis daarvan worden de kosten berekend en van je saldo afgeschreven. De kosten per ritje zijn aanzienlijk goedkoper dan de kosten voor een los kaartje en met de Oyster Card word altijd de meest voordelige prijs gerekend.

Kosten Openbaar Vervoer Oyster Card

Je kunt een Oyster Card voor een paar pond kopen op de verschillende grotere Underground stations en op de luchthavens. Gemakkelijker is het echter om je Oyster Card al voor vertrek in Nederland te bestellen. Op deze manier ben je geen extra tijd kwijt met het vinden van een verkooppunt en je kunt nadat je geland bent lekker snel naar je hotel reizen, om daarna de stad te verkennen.

Je kunt per dag maar tot een bepaald maximum verbruiken, de ritjes erna worden niet langer in rekening gebracht. Het maximumbedrag is nooit meer dan de kosten voor een Travelcard voor een dag. Je bent met een Oyster Card en een kort verblijf in Londen dus altijd het goedkoopst uit in vergelijking met andere tickets. Hoe hoog de dagelijkse kosten zijn hangt af van in hoeveel zones je reist. Voor de meeste bezienswaardigheden in Londen heb je voldoende aan zone 1 en 2. Bij het boeken van je hotel kan het wenselijk zijn ook te kijken in welke zone het dichtstbijzijnde metrostation bij het hotel zich bevind. Je kunt een digitale versie van het metronetwerk al voor vertrek downloaden op je telefoon. De standaard Tube map is meestal voldoende, maar mocht je ook andere kaarten nodig hebben dan kun je deze hier vinden. Deze interactieve overlay kaart van de zones kan ook handig zijn. Heb je internet op je telefoon dan is Google Maps een handige app om te zien welke metro je moet nemen om op je bestemming uit te komen. Zorg wel dat je voor je de Underground ingaat je route hebt uitgestippeld: in de metro heb je namelijk geen bereik. De maximumprijs voor een dag reizen met de metro, DLR en bovengrondse treinen binnen zone 1 en 2 is £6,50 pond. Voor reizen binnen zone 1 – 3 betaal je maximaal £7,70 per dag en voor zone 1 – 4 £9,50. Blijf je een week of langer in Londen dan kun je beter kijken naar een 7 Day Travelcard, waar je verderop in dit artikel over kunt lezen. Bekijk voor actuele prijzen en tarieven voor de overige zones eens op de website van Transport for Londen. Mocht je tegoed overhouden na je reis is dit geen probleem. Het tegoed blijft altijd geldig zodat de kaart bij een volgend bezoek opnieuw gebruikt kan worden. Wanneer je eenmaal een Oyster Card hebt kun je deze op de website van Transport for Londen registreren. Daar kan je inzien wat je saldo is, welke ritten je hebt gemaakt en je tegoed opwaarderen. Handig voor een volgende reis. Wanneer je verkeerd incheckt, bijvoorbeeld voor de DLR i.p.v. de metro, dan kun je dat in principe niet terugdraaien. Je wordt geacht de regels te kennen als je gebruik maakt van de kaart. Voor toeristen willen ze bij de servicepunten op de stations echter nog wel eens een uitzondering maken en het geld terugstorten.  Bij de servicepunten op stations kun je ook je kaart opwaarderen. Dit kan ook bij automaten, maar deze accepteren niet altijd alle buitenlandse bankpassen. Er zijn ook automaten die munt en briefgeld accepteren. Dit is dus wel iets om in de gaten te houden. De meeste veelvoorkomende creditcards worden veelal geaccepteerd. Als je heel laat reist of in kleine stations is er niet altijd meer een servicepunt open, dus zorg dat je kaart van tevoren voldoende saldo heeft. Bij een oplaad- of servicepunt kun je ook opvragen welke routes je hebt afgelegd en hoeveel tegoed je nog hebt. Wanneer je ‘uitcheckt’ kun je de prijs van de rit zien plus het bedrag dat je nog op je kaart hebt staan. 

Je kunt de kaart aanschaffen op de grote stations bijvoorbeeld Victoria en Stratford (handig wanneer je met de bus vanaf het vliegveld komt). Afhankelijk van de drukte is dit zo gepiept.

Het is slim om voordat je naar Londen reist al een Oyster Card te bestellen. Op die manier kun je direct gebruik maken van de pas zonder eerst direct na aankomst in een rij te gaan staan of een te duur enkeltje te hoeven kopen. Je kunt de kaart eenvoudig online bestellen en hebt deze dan binnen enkele dagen opgeladen en al in huis. 

Travelcard

Een alternatief voor de Oyster Card is de Travelcard. Dit is een kaart waarmee je voor één of meerdere dagen onbeperkt gebruik kunt maken van het openbaar vervoer in Londen. De Travelcard kost £12,30 per dag voor zone 1 en 2 ongeacht wanneer je reist. Voor £33,-  koop je een Travelcard voor zeven dagen.

Een Travelcard is pas bij een langer verblijf in Londen voordeliger dan een Oyster Card,  maar heeft als nadeel dat deze beperkt geldig is. Wanneer je een kaart voor zeven dagen koopt dan is deze alleen geldig zeven op elkaar volgende dagen.

Een ‘7-day Travelcard’ is echter de goedkoopste optie als je 6-7 dagen in Londen bent en je net iets buiten het centrum overnacht (zone 2-3). Deze kaart kost £33,- voor 7 dagen. Omgerekend naar 6 dagen kost het onbeperkt reizen met het OV dan £5,50 per dag; voor 7 dagen is dat zelfs £4,70. De ervaring leert dat je door het gemak van het systeem vrij snel de metro gebruikt. Of daarbij de Oyster Card of de Travelcard de beste optie is hangt af van de lengte van je verblijft en natuurlijk hoeveel je verwacht van het openbaar vervoer gebruik te maken.

Nog makkelijker is om je Travelcard voor zeven dagen op een Oyster Card te laden (in de meeste gevallen wordt dit al automatisch gedaan als je een ‘7-day Travelcard’ aanschaft). Op het metro station schaf je de kaart aan bij een medewerker van ‘ticketservice’ of een van de automaten. Als je dan een keer buiten de zones 1-2 reist, laad je een klein bedrag op waardoor je ook dan op de goedkoopst mogelijke manier kan reizen in plaats van een duurder los kaartje te kopen.

Let tot slot op dat je een reguliere Oyster (smartcard) aanschaft en geen Visitor Oyster Card. Alleen met de eerste kaart kun je zowel een Travelcard als tegoed opladen. Met een Visitor Oyster Card is het alleen mogelijk om los tegoed op te laden op je kaart.