Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 83.93 naar Nottingham Nu boeken

Nottingham is de stad van Robin Hood. De stad is gelegen in de East Midlands en telt ongeveer 288.000 inwoners.

Vervoer naar Nottingham

Het dichtstbijzijnde vliegveld is East Midlands. Vanaf Schiphol vliegt budgetmaatschappij BMI Baby rechtstreeks naar East Midlands. Vanaf daar gaat er minstens elk uur een Sky Link bus naar Nottingham (duurt ongeveer 45 minuten).  In Nottingham bevindt zich een treinstation met treinen van en naar Derby, Londen, Manchester etc. Voor een dagtrip naar een hele stad in de buurt moet je echt in Birmingham zijn. Birmingham is iets langer dan een half uur met de trein en voor zo'n 15 pond heb je al een retourticket. Wat handig is om te weten is dat als je bijvoorbeeld Londen wilt bezoeken vanuit Nottnigham je beter van te voren je treinticket (online) kan boeken, dit kan je heel veel geld schelen. Voor meer informatie over treinen klik hier. Tip: In Nottingham zelf bestaat er de Kangaroo card. Dit is een dagkaart waarmee je voor 3,40 pond de gehele dag door mag reizen in de bussen en de trams in Nottingham. Een retourticket kost al 3,20 pond dus een Kangaroo is aanbevolen! Helaas is de kangagroo card niet geldig op de Y36 en de vele discount bussen zoals the Red 4, of de 'pound bus, maar als je geen bepaalde bestemming in je hoofd hebt en je wilt gewoon de hele dag onbezorgd kunnen reizen door de stad is dit zeker de moeite waard'.

Taxi's

Wat heel erg belangrijk is om te weten van Nottingham, is dat het net zoals elke andere stad,een x-aantal slechte taxi's heeft. Stap nooit zomaar in een taxi, als het op de meter is vraag altijd hoeveel het ongeveer gaat kosten. Ga nooit alleen in een taxi zitten waarvan je niet zeker weet of je het kan vertrouwen, er gebeuren jaarlijks honderden nare dingen in Nottingham doordat mensen in taxi's stappen waarvan de chauffeur geen taxi licentie heeft. Betrouwbare taxi's zijn o.a.  Nottingham Cars, D&G Taxi's , Cable Cars, Trent Cars of de groene taxi's met taxi erboven op (let er bij het laaste wel op dat het op de meter gaat en dat dit flink prijzig is). Maar met wat goed verstand, moet dit allemaal goedkomen.

Bezienswaardigheden

Nottingham is een kleine stad. Het hart van het centrum is Old Market Square. Vanuit hier zijn alle bezienswaardigheden op loopafstand binnen 20 minuten te bereiken. De topattractie van de stad is Nottingham Castle. Voor het kasteel staat een standbeeld van Robin Hood. Het kasteel vindt haar oorsprong in de 17e eeuw. In het kasteel zijn verschillende tentoonstellingen te zien. Je kan rondom het kasteel wandelen door de tuinen, waar je kan genieten van een prachtig uitzicht over Nottingham.

Je entreeticket voor Nottingham Castle (5,50 pond),  geeft tevens toegang tot het Museum of Nottingham Life at Brewhouse Yard. Je hebt 7 dagen de tijd om het entreebewijs te verzilveren. Het Brewhouse museum laat het leven in Nottingham van de afgelopen 300 jaar zien. Zo zijn er huizen van begin 20ste eeuw maar ook schuilkelders uit de Tweede Wereldoorlog te bewonderen. Let op: Op maandag zijn zowel het kasteel als het museum gesloten.

Een ander hoogtepunt zijn The Galleries of Justice. Dit is een museum waarin criminaliteit, rechtspraak en vervolging centraal staat. In het museum zijn de ‘courtrooms’ en de gevangenissen intact gebleven. Gedurende de schoolvakanties zijn er elke dag performance tours. Buiten de schoolvakanties zijn er zowel audiotours als performance tours. Zonder tour is het niet mogelijk het museum te bezoeken en kan je alleen de gratis tentoonstellingen zien. Kijk van te voren op internet of vraag bij de Toeristeninformatie welke tours wanneer zijn.

In het Broadmarsh Shopping Centre, die op het moment verbouwd wordt, bevindt zich ‘The City Of Caves’, een ondergronds gangenstelsel die voor verschillende doeleinden is gebruikt. Bijvoorbeeld als schuilkelder of als ‘public houses’ voor de armere mensen onder de bevolking.

Wat ook zeker een aanrader is als kunstliefhebber is de kleine, maar gratis, Nottingham Contemporary, waar ze moderne kunst tentoonstellen. Voor meer informatie: Nottingham Contemporary. Zoals in elke stad in Engeland, want het is uiteraard Engeland, is er ook een ghostwalk.  Elke zateragavond wordt deze rondleiding door de stad gegeven en gaat van start bij de Salutation Inn, op loopafstand van broadmarsh, market square en het kasteel,  Het is een  zeer geliefd bij de toeristen en is zeker de 5 pond waard. Voor meer informatie kun je tercht op: Ghost Walks and Tours in Nottingham.

Buiten Nottingham zijn er verschillende bezienswaardigheden zoals Sherwood Forest, het beroemde bos van Robin Hood, maar ook Newstead Abbey (12 miles ten noorden van Nottingham) en Wollington Hall (3 miles ten westen van het centrum). Voor uitgebreidere informatie over bezienswaardigheden in en rondom Nottingham kun je terrecht op de Nottingham City site.

Op zo'n 20 minuten van Victoria Centre ligt het lieftallige plaatsje Beeston. Beeston, dicht bij University Park de maincampus van  Nottingham University gelegen, is niet een main attractie. Maar de huizen zijn typisch engels, de mensen die er wonen erg aardig, en de straatmuzikant die er trouw elke dag met z'n hond staat te zingen vormen een charmant plaatje. Voor de boekenliefhebber is er een plaatselijke Oxfam, waar je heerlijk tussen de tweede hands boeken kan neuzen naar een echte bargain. Tegenover oxfam zit een tweede hand meubelzaak, en ook hier is het heerlijk om eventjes rond te snuffelen. Verder is er een ouderwetse snoepwinkel, en de twee grote concurrerende supermarkten namelijk Sainbury's en Tesco's te vinden. Beeston is niet de meest bijzondere plaats die je in de UK zal vinden, maar mocht je een dagdeel te besteden hebben is het charmante stadje zeker een bezoekje waard.

Eten en drinken

In Nottingham kun je het beste op zoek gaan naar ‘pubfood’. Dit kan bijvoorbeeld in The Roebuck Inn (9-11 St James Street) of The Joseph Else (11 South Parade). Deze pubs hebben een ‘Wetherspoon’ menu. Vanaf 4 pond kun je daar al een hoofdgerecht krijgen. Naast de Wetherspoonpubs zijn er ook nog vele andere pubs in en rondom het centrum te vinden.  Zoals de Olde trip to Jerusalem, de oudste Inn in het centrum, gelegen naast het Robin hood Kasteel en gedeeltelijk in de rotsen. Het is heel erg authentiek, en je moet daar natuurlijk het huigemaakte toffee bier proeven.  De Salutation is ook een aanrader, maar als je niet van hardrock houdt kan je beter op de begaande grond blijven. Het entertainmentcenter The Cornerhouse zijn ook verschillende bars en restaurants waaronder Nando’s en Wagmama.

Vrije tijd

In Nottingham zijn er verschillende winkelcentra. Aan te bevelen is het Victoria Shopping Centre. Over het Broad Marsh Centre zijn mensen over het algemeen minder te spreken. Broad Marsh Centre wordt momenteel verbouwd maar de grote chain stores zoals Dorothy Perkins zijn nog wel bereikbaar.  Loop ook vooral door het centrum rondom Market Square. De exclusievere buurt, Hockley, kent wat duurdere winkels. Ook voor de alternatieven onder ons in Hockley the place to be. In het eerdere genoemde Cornerhouse bevindt zich ook een bioscoop en een casin.

Uitgaan

Nottingham is een echte studentenstad en in het uitgaansleven zal je dan ook voornamelijk studenten tegenkomen op de befaamde studentenavonden. Maandagavond is Oceana night, woensdag Crisis @ Rock City en Donderdag is the Forum the place to be als je van clubbing houdt, daarnaast is er nog Stealth and Rescue rooms maar daar zijn de meningen over verdeeld.  Als uitgaan met studenten niet echt iets voor jou is, is Lloyds een echte aanrader. Drank is redelijk geprijds en ze hebben een dansgedeelte en een bar gedeelte. Veel van de locals komen hier  voor een avond uit.  Het aparte maar o zo gezellige Spanky's van Dykes is ook een aanrader, gelegen tussen Rock City en Stealth (vs) Rescue in zit deze gekke bar, met de meest aparte dingen op de muur, rare 80s lampen. Je kan hier ook goed maar redelijk geprijsd eten, en, op vrijdag is het free fries day. Kom je tussen een bepaalde tijd op vrijdag dan krijg je gratis patat bij je drankje. Van de buitenkant kan het er soms een beetje shady uitzien maar het is een zeer geliefde plek in Nottingham. Daarnaast is Baa Bar een echte aanrader, deze keten, maakt zich zo geliefd door de relaxte sfeer, de 1 pond shots, en de goede muziek op het juiste volume. Maar mocht je Manchester's Baa Bar willen bezoeken houdt er dan wel rekening mee dat dat in Manchester een gay bar is. Daarnaast is het wijselijk om niet op zaterdagavond in je eentje uit te gaan en probeer zo min mogelijk rond te hangen rondom market square want dan kon je nog wel eens wat vervelende mensen tegen komen.

Accommodatie

In Nottingham is weinig low budget accommodatie te vinden. Grote kans dat je bij The Igloo uitkomt. Een dorm kost ongeveer 15 pond per nacht en privates zijn te verkrijgen vanaf 18 pond. Bij het hostel geven ze ook veel en uitgebreide informatie over bezienswaardigheden in en rondom Nottingham. Maar er zijn ook tal van wat duurdere, lieftallige guesthouses of leuke hotelletjes in Nottingham te vinden.