Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 1136.70 naar Newcastle Nu boeken

Newcastle, ofwel Newcastle upon Tyne, is een hele oude stad met heel veel geschiedenis. Gelegen aan de Tyne, wordt deze stad vaak in één adem genoemd met Gateshead, dat aan de overkant ligt. De stad bruist en er zijn volop mogelijkheden om te overnachten. Hoewel de meeste toeristen vanuit Nederland kiezen voor een 'mini-cruise' is Newcastle en omgeving zeker de moeite waard om je een weekend te vermaken. Zeker in combinatie met een bezoekje aan de Engelse kust en het prachtige plaatsje Durham.

Bezienswaardigheden Newcastle

The Gateshead Millenium Bridge en the Quayside

Eén van de zeven bruggen die Newcastle met Gateshead verbindt over de rivier de Tyne, maar wel eentje die erg bijzonder is, is The Gateshead Millenium Bridge. De eerste kantelbrug ter wereld is handig voor fietsers en voetgangers om de rivier Tyne over te steken tussen Newcastle en Gateshead. De moeite waard om even te blijven kijken wanneer deze zich in geopende toestand bevindt. Mocht je dat niet te zien krijgen dan kun je altijd vanaf de 5e verdieping van het BALTIC Centre for Contemporary Art mooie plaatjes schieten van de Millenium Bridge. Daarnaast heb je een mooi uitzicht over de verschillende andere bruggen die de stad rijk is.

Een voorbeeld daarvan is de Tyne Bridge. Deze brug is hetzelfde als de Sydney Harbour Bridge in Australië, alleen dan vijf keer kleiner. Niet geheel verwonderlijk aangezien beide bruggen ontworpen zijn door dezelfde mensen. Op zondagochtend wordt vanaf 9:00 de Quayside Market gehouden onder de Tyne-brug. Bij de verschillende kraampjes kun je onder andere het werk van plaatselijke kunstenaars en sieradenmakers kopen.

Een wandeling langs de Quayside en de bruggen is een leuke tocht. Onderweg zul je zien dat er langs de rivier allerlei hippe barretjes en restaurants zijn gevestigd.

Castle Garth Keep

Dit is het kasteel in Newcastle waar de stad haar naam aan te danken heeft. Het kasteel is gebouwd in 12 eeuw op de plek waar eerder ook een kasteel stond. Het is dus makkelijk te raden waarom Newcastle heden ten dage zo heet. Vandaag de dag kun je er een tentoonstelling bezoeken. Daarnaast heb je vanaf het dak een prachtig 360 graden uitzicht over Newcastle.

De entree bedraagt £6,50. Castle Garth  Keep ligt aan de Castle Garth, vlakbij de Tyne. Het ligt op circa 5 minuten lopen vanaf het centraal station in Newcastle. Het kasteel is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 (laatste entree om 16:15). Kijk voor meer informatie op de website van Castle Garth Keep.

St Nicholas Cathedral

In het centrum van Newcastle, aan St. Nicholas Square,  ligt de St Nicholas Kathedraal. Deze kathedraal is gewijd aan de heilige Sint Nicolaas, die wij ook wel kennen als Sinterklaas. Het is een ontzettend mooie kathedraal en zeker de moeite waard om even een kijkje in te nemen.

Grainger Market en Grey Street

Sinds 1835, is tussen Grainger en Clayton street een overdekte markt gevestigd. Hier kun je allerlei etenswaren kopen van vis tot groeten maar ook kleding en spullen voor bij je thuis. Het gebouw is prachtig. Er zijn ook wat eettentjes in gevestigd. Meer mooie architectuur vind je in Grey Street. Hier staat prachtige Victoriaanse huizen uit 1830.

Middenin vind je het monument van Charles Grey. Dit monument is slechts een paar keer per jaar te beklimmen. Via 164 traptreden kun je het uitkijkplatform van de 40 meter hoge monument bereiken. Vanaf daar heb je mooi uitzicht over Newcastle. Kijk voor meer informatie over het beklimmen van Grey's monument op de website van de toeristen informatie.

Victoria Tunnel

In Ouseburn Valley ligt de Victoria Tunnel. Deze tunnel is gebouwd tussen 1839 en 1842 voor de aan- en afvoer van kolen via wagens van Spital Tongues naar de rivier de Tyne. De tunnel ligt tussen Town Moor en de Tyne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende de tunnel als schuilplaats tijdens het luchtalarm. De tunnel is ruim 4 kilometer lang.

Heden ten dage is een beperkt deel van de tunnel te bezichtigen via een rondleiding onder begeleiding van twee gidsen. Deze rondleiding duurt ongeveer 2 uur. Tijdens de rondleiding leer je in het eerste deel meer over de functie van de tunnel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens loop je dezelfde route terug en hoor je meer over het ontstaan van de tunnel en de functie in de mijnbouw. 

De tunnel is ontzettend donker en je loopt dan ook met een zaklamp. Mensen die claustrofobisch zijn of om een andere reden niet tegen donkere, smalle ruimtes kunnen, kunnen deze tour beter niet boeken. Ook lange personen zullen moeite hebben met de tunnel daar deze tunnel niet hoog is. Ter bescherming voor je hoofd, krijg je ook een helm op. Hou verder rekening ermee dat het nat kan zijn en de muren afgeven. Bovendien is het in de tunnel zelf gemiddeld 12 Graden.

De tour door de tunnel is ontzettend interessant en voor de prijs hoef je het niet te laten. De prijs is £6,00 per persoon. Helaas is er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Per rondleiding mogen maximaal 15 personen mee. De rondleidingen worden doorgaans gegeven op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Het beste kun je ruim van te voren boeken daar deze tours erg populair zijn en snel vollopen. Bekijk de tijden van de Victoria Tunnel tours en boek via de website van Ouseburn Trust.

De startlocatie is 55 Lime Street, tegenover Seven Stories. Vanaf hier loop je circa 500 meter naar de entree van de tunnel via Ouseburn Riverside Walk.

Newcastle United Football Club en St James' Park

Het voetbal stadion in Newcastle staat bij vele toeristen op de to-do lijst. Voetbalfan of niet, mocht je de tijd hebben dan is een bezoekje aan een voetbalwedstrijd een aanrader. Het stadion met 52.000 zitplaatsen is iedere keer het toneel van een spannende wedstrijd waar supporters van beide teams voorafgaand aan de wedstrijd gebroederlijk een pilsje drinken in de pub.

Voor vele Geordies is een uitje naar een voetbalwedstrijd ook iets voor het gehele gezin. Zo anders als we dat bij sommige wedstrijden in Nederland zien. Problemen zijn er schijnbaar zelden en het feit dat bij iedere wedstrijd maximaal 15 agenten op de been zijn lijkt dit te onderschrijven.

Mocht je niet naar een van de wedstrijden kunnen dan kun je ook een “behind the scenes” tour doen om een indruk te krijgen. Al lijkt ons een wedstrijd bijwonen vele malen leuker.

BALTIC Center for Contemporary Art & The Sage Gateshead

Voor alle restauraties was het grote geel-bruine gebouw een opslagplaats voor graan. Nu is het gebouw omgetoverd tot een gigantisch kunstmuseum dat moet concurreren met het Tate Modern Museum in Londen. In het museum vind je steeds wisselende collecties van moderne kunst, een restaurant op de bovenste verdieping en een “uitkijkbox” over de rivier de Tyne en de verschillende bruggen. Ook al is moderne kunst niet je ding, een bezoekje aan BALTIC Center is de moeite waard voor het uitzicht.

Het Baltic Center is dagelijks geopend van 10:00-18:00 (m.u.v. dinsdag 10:30-18:00). Toegang tot het museum en het uitzichtpunt is gratis.  Het Baltic Center ligt aan de Gateshead Quays.

The Sage Gateshead ligt direct naast het BALTIC Center en door de bijzondere architectuur niet te missen. The Sage Gateshead is een concertgebouw waar je tal van verschillende muzikale optredens kunt bewonen. Los van de optredens is het een van de opvallendste gebouwen van Gateshead.

Discovery Museum

Het Discovery Museum is grotendeels ingericht voor kinderen, maar is ondanks dat ook voor volwassenen interessant om te bezoeken. Op de verschillende verdiepingen van het museum wordt steeds een verhaal verteld waar je op een interactieve manier deel uit van kunt maken. Zo wordt de geschiedenis van de stad uitgelegd en is er ook een hele verdieping gewijd aan de geschiedenis van de scheepsbouw. Het eerste door stoomturbine aangedreven schip Turbinia is direct bij binnenkomst te zien. Ooit was de Turbinia het snelste schip ter wereld. Nu is het dus een  van de pronkstukken in het Discovery Museum

Het Discovery Museum is dagelijks geopend van 10:00 - 16:00 (op zaterdag en zondag vanaf 11:00). De entree is in principe gratis. Er wordt wel om een zelf te bepalen donatie gevraagd.

Angel of the North

Pas wanneer je onder de Angel of the North staat zie je hoe gigantisch dit bijzondere beeld, wat te vinden is aan de A1 in Gateshead, eigenlijk is. De Angel of the North, of de ‘Gateshead Flasher’ zoals hij door sommige liefkozend wordt genoemd, is een roestgekleurd beeld van een 20 meter hoge man met gigantische vleugels. Het beeld is met zijn 54 meter breder dan het Vrijheidsbeeld hoog is en heeft 1 miljoen euro en 200 ton staal gekost om te bouwen. De Angel of the North is gebouwd in 1998 vlak na de grote economische crisis in Newcastle. De stad Gateshead bedacht o.a. dit beeld ter promotie van de steden. Én met succes, want nu komen ruim 150.000 mensen per jaar het beeld bezoeken. Vanaf Eldon Square Bus Station in Newcastle kun je met bus 21 of 22 bij het beeld komen. Deze rit duurt ongeveer 20 minuten.

Gids voor Newcastle

Ben je op zoek naar een goede gids voor Newcastle of voor de omgeving dan is Alex van Northern Secrets een aanrader. Vol passie en humor verteld Alex graag over de stad en alle bijzondere bezienswaardigheden die er in de buurt liggen. Ook voor het organiseren van meerdaagse trips kun je hem inschakelen.

Eten en drinken in Newcastle

In Newcastle zijn genoeg gelegenheden om wat te eten en te drinken. Er is een aantal shoppingmalls waaronder The Gate en Eldon Square waar je wat bekendere Britse ketens vindt zoals Wagamama, Nando’s en T.G.I. Friday’s. Ook zijn er meerdere filialen van Wetherspoon pubs te vinden waaronder The Quayside bar aan de Tyne en The Keel Row in The Gate.

Een aantal suggesties voor leuke plekken om te eten of te drinken:

  • Brewdog Newcastle:16 Dean Street. Dit een pub van het craftbeer merk Brewdog. Hier komt ander publiek dan in de gemiddelde pub in Newcastle. Vooral bierliefhebbers die wat anders willen dan standaard bier. Ook tref je hier soms Nederlands speciaalbier aan. De prijzen liggen dan ook iets hoger dan in een gemiddelde pub. 
  • Prezzo: 9 Eldon Square. Dit restaurant is gelegen aan het plein buiten Eldon Square winkelcentrum. Prezzo is een Italiaans restaurant. Hier kun je zowel terecht voor lunch als diner.
  • The Victoria Comet; 38 Neville Street. Deze leuke pub ligt pal tegenover het station in Newcastle. Hier wordt traditioneel Brits eten geserveerd en er is een ruime keuze aan bier. Op vrijdagavonden is het - in tegenstelling tot in de meeste andere pubs - hier relatief rustig.

Tynemouth aan de kust

Met 35 minuten in de metro vanaf centraal station Newcastle, ben je in het plaatsje Tynemouth aan de kust. Net als in andere delen van Groot-Brittannië vind je hier mooie ruige kliffen en hele mooie kasteel ruïne die je tegen betaling van £6,00 ook van binnen kunt bekijken. Hier woonden oorspronkelijk de Benedictijnen. Tynemouth heeft ook een tweetal stranden; King Edwards Bay en Long Beach. Veel mensen surfen hier graag. Als je een hapje wilt eten of een drankje wilt drinken dan kun je het beste naar Front Street gaan. Dit is de hoofdstraat van Tynemouth. Je zal merken dat het hier regelmatig druk is en restaurants of pubs snel vol zitten. Een suggestie voor een leuke plek om wat te eten is Lola Jeans aan The Arcade, een zijstraat van Front Street.

Durham 

Durham is bekend vanwege de mooiste kathedraal in Engeland. Het is een heuvelachtig plaatsje en met de schattige straatjes en steegjes een plaatje om te zien. Het is heerlijk om door het kleine centrum van Durham te struinen. Je zal merken dat je (met uitzondering van de zomermaanden) overal studenten ziet. Hier staat namelijk de derde universiteit van Engeland. Dit maakt het een levendige plek. Vanaf Newcastle kun je meerdere malen per uur met de trein naar Durham. De rit duurt ongeveer 12 minuten en een kaartje kost enkele reis £6,10.

Durham kathedraal

De kathedraal van Durham staat op de Unesco Werelderfgoederen lijst. De kathedraal is gebouwd in de 12 eeuw. Een aantal elementen zul je herkennen uit de films van Harry Potter, daar de kathedraal is gebruikt als filmlocatie.  Het is gratis om de kathedraal van binnen te bekijken en dit is mogelijk tussen 7:30 en 18:00 (in de zomermaanden tot 20:00). Hou er rekening mee dat er ook diensten worden gehouden en het dan niet altijd mogelijk is de kathedraal te bezichtigen. Het is verboden te fotograferen. Het is ook mogelijk voor £5,00  de toren te beklimmen en te genieten van uitzicht. Op zondag en tijdens andere diensten is dit niet mogelijk. Kijk voor meer informatie op de website van Durham Cathedral.

Durham Kasteel

Het kasteel is gebouwd in de 11e eeuw. Sinds 1837 is het een College van de University of Durham. Er wonen heden ten dage nog steeds studenten. Het is alleen mogelijk om het kasteel van binnen te bekijken met een rondleiding.  Elke dag worden er wel rondleidingen gegeven maar de tijden verschillen per dag. Het is verstandig van te voren te reserveren. Kijk voor meer informatie over rondleidingen en tijden op de website van Durham Castle.

Wandelen langs het water

Durham ligt aan de rivier de Wear. Dit leent zich voor een prachtige wandeling langs de oever van de rivier.

Eten en drinken in Durham

Durham kent genoeg leuke plekken om wat te eten en/of te drinken. Een aantal suggesties:

  • The Victoria Inn: 86 Hallgarth Street. Deze pub ligt buiten het centrum en is dan ook een echte buurtkroeg. Met een gezellige open haard en aparte kamertjes waar je kunt zitten, kun je hier lekker genieten van een biertje.
  • Leonards Coffee House: 1-2 Back Silver Street. Voor een lekker taartje, een goede kop koffie of een kopje thee ga je naar Leonards Coffee House. Als de zon schijnt, kun je lekker op het terras zitten.
  • Cafedral Durham: 1 Owengate. Een leuk schattig klein tentje waar je overdag terecht kan voor koffie, thee, chocolademelk of een lekkere lunch. Je vindt hier onder meer lekkere huisgemaakte pies en paninis.
  • The Court Inn. Een restaurant met een gevarieerd menu. Van vlees tot vis tot vegetarisch en ook bijzondere wildgerechten op de kaart. Er zit ook een pubgedeelte bij.

Vervoer naar en in Newcastle

Newcastle is gemakkelijk te bereiken op allerlei verschillende manieren. Met het vliegtuig, de boot en eenmaal in Groot-Brittannië ook per trein en auto. Vanaf Amsterdam kun je meerdere malen per dag met KLM rechtstreeks naar Newcastle International Airport. Vanaf het vliegveld kun je met de metro naar het centrum van Newcastle. De groene lijn brengt je binnen 20 minuten naar het centrum. Je zult een kaart moeten kopen voor de zones A-B-C. Deze kost  £3.30. Als je van plan bent meerdere keren met de metro te gaan die dag, dan is een dagkaart het voordeligst. Deze kost £4.80.

De meest populaire manier van reizen van en naar Newcastle is via de boot. Met DFDS Seaways kun je vanuit IJmuiden naar de haven van Newcastle varen, met of zonder auto. In de avond en nacht maak je de overtocht op de Noordzee waarna je de volgende ochtend aankomt in de stad. Op ongeveer twintig minuten van de haven ligt het centrum van de Britse stad. Speciale bussen pendelen tussen de haven en het Newcastle Central Station om je naar het centrum te rijden. Newcastle ligt op de spoorlijn tussen Londen en Edinburgh. Naar Londen is het ongeveer 3 uur reizen en naar Edinburgh slechts 1,5 uur. Er rijden elk half uur treinen van en naar deze steden. Zoals eerder gezegd ligt Durham op slechts 12 minuten met de trein van Newcastle en dat maakt het een leuke dagtrip.

In Newcastle zelf is alles op loopafstand te bereiken. Mocht je de metro willen pakken dan kost een enkele reis binnen het centrum van Newcastle £1,70. Een dagkaart kost £2,80 en loont dus al snel. Tynemouth is met de gele metrolijn binnen 35 minuten te bereiken vanaf Newcastle centraal station. Omdat deze in zone C ligt, zul je altijd een kaartje nodig hebben die in drie zones geldig is.