Lisan Kerstens Geschreven door menasil.

In Londen kun je de stad verkennen op verschillende manieren. Wist je dat je ook per fiets door het drukke centrum, de rustigere straatjes en langs de bekende bezienswaardigheden kan worden rondgeleid? De London Bicycle Tour Company biedt diverse georganiseerde fietstochten aan! Je hebt de keuze uit een aantal Engelstalige tours door diverse delen van Londen of je kan kiezen voor één van de speciale "language tours". Dit zijn in feite anderstalige tours. Er is, hoe kan het ook anders als fietsland, ook een Nederlandse tour beschikbaar!

Zelf heb ik gekozen voor de Nederlandstalige tour. Alhoewel je met deze tour normaal gesproken door Central Londen gaat, was dit tijdens mijn bezoek aan Londen niet mogelijk vanwege de Paralympische Spelen en de marathon die die dag op het programma stond. De London Bicycle Tour Company heeft ervoor gekozen een van de andere routes aan te bieden, namelijk de West End tour.

London Bicycle Tour in Dutch

Om 10:15 meld ik mij bij het kantoor van de London Bicycle Tour Company op Gabriels Warf. Na kennis te hebben gemaakt met de gids en de andere deelnemers is het tijd om een fiets uit te zoeken. Je hebt de keuze uit een stadsfiets of een mountainbike. Ik kies voor een stadsfiets, omdat ik dit nu eenmaal prettiger vind fietsen. Na de zadelhoogte te hebben ingesteld en even een testrondje te hebben gereden, wordt de route kort toegelicht. Ook worden we gewaarschuwd voor het feit dat het wat drukker kan zijn dan normaal, aangezien de Paralympische marathon vandaag wordt gehouden. Maar als echte Nederlander is fietsen natuurlijk een eitje.....alhoewel in Londen natuurlijk de algemene regel geldt:  "Keep left! Keep left!".

De route voert ons eerst langs de Thames via de London Eye, Big Ben en Westminster. Bij elke bezienswaardigheid krijgen we een uitgebreide uitleg van de historie, aangevuld met mooie ankedotes. Omdat we met een klein gezelschap zijn, kunnen we aangeven wanneer we willen afstappen voor het maken van een mooie foto, maar op de gehele route zijn voldoende stops ingebouwd.  Via de Waterloo bridge gaan we richting Dean Gardens. Hier mogen we niet fietsen, aangezien dit verboden is. Opvallend is dat dit een zeer rustige buurt is, midden in hartje Londen. Via Deans Garden gaan we naar de Westminster kathedraal. Normaal gesproken zit er een stukje wisseling van de wacht in de tour, maar aangezien Buckingham Palace vandaag dé plek is van de Paralympische Marathon, zien we alleen even het paleis. Het is er een drukte van jewelste! Gelukkig kunnen we aardig tussen de mensen door fietsen. De volgende stop is Hyde Park. Daar zien we de Wellington Arch en dan is het tijd voor een korte koffiepauze. Dit is voor eigen rekening maar je kan natuurlijk ook je eigen drinken meenemen. Na een bezoek aan Speakers Corner, is het tijd om richting Mayfair en Soho te gaan. Mayfair en Soho worden gescheiden door Regent Street. Ook wel bekend van de vele winkels! Na Soho bezoeken we nog China Town en Covent Garden. Ten slotte fietsen we nog door de juridische buurt en krijgen we als toegift nog een stukje St Pauls kathedraal te zien. Alhoewel dit niet in de oorspronkelijke route zat, krijgen we toch de gelegenheid hier een blik op te werpen. Na meer dan 3,5 uur fietsen gaan we via de Blackfriars bridge weer terug naar Gabriels Warf.

Het was een geslaagde tour! Ondanks dat dit al mijn vierde bezoek aan Londen was, heb ik toch veel nieuwe wetenswaardigheden gehoord en nieuwe straten ontdekt die ik zonder deze tour waarschijnlijk nooit had gezien. De gids kent Londen op zijn duimpje en weet de verhalen op een leuke en enthousiaste manier te vertellen. Ik vond het ook wel prettig dat we met een Nederlandstalige groep waren. Fietsen in Londen is een kunst op zich. Niet alleen omdat je links moet fietsen, maar ook omdat de straten niet altijd geschikt zijn voor fietsers.  Doordat we allemaal al kunnen fietsen, gaat het net wat sneller dan wanneer je continu moet letten op ongeoefende fietsers. Bovendien hadden we prachtig weer, wat natuurlijk ook een positieve bijdrage heeft geleverd aan het geheel. Alhoewel het centrum deels niet toegankelijk was vanwege de Paralympische marathon, had ik niet het idee dat ik iets gemist had. Er werden alternatieve routes gefietst om toch bij de highlights te kunnen komen en de tour duurde daardoor zelfs iets langer zodat we toch nog alles konden zien. Mocht je ooit op zoek zijn naar een nieuwe manier om Londen te ontdekken, dan is de London Bicycle Tour zeker een aanrader!

Algemene informatie

De London Bicycle Tour Company bevindt zich aan Gabriels Warf ter hoogte van 56 Upper Ground. Dit ligt ten zuiden van de Thames. De metrostations Blackfriars (o.a. District en Circle Line) en Waterloo (Bakerloo en Jubilee Line) liggen op loopafstand. Er worden gedurende het toeristenseizoen dagelijks diverse tours aangeboden. In de winter zijn er ook tours beschikbaar, maar wel aanzienlijk minder dan in de zomer. De prijzen beginnen vanaf 18,95 pond per persoon. De tours duren gemiddeld 2,5 uur. Er zijn ook tours die hiervan afwijken en langer duren. De prijzen van deze tours liggen over het algemeen dan ook hoger. De London Bicycle Tour in Dutch kost 19,95 pond. De meeste tours dien je vooraf te boeken. Dit kan via de website. 

Mocht je op eigen houtje Londen per fiets willen verkennen, dan is dat ook mogelijk. Ze verhuren ook fietsen. Deze zijn beschikbaar voor 3,50 pond per uur, maar er zijn ook speciale dagtarieven. Kijk wel even goed naar de regels voor de borg! De London Bicycle Company is dagelijks geopend van 9:30 tot 18:00.

Adres:"The Wharf" 1a Gabriels Wharf, 56 Upper Ground, London, SE1 9PP
Website: http://www.londonbicycle.com/
Telefoonnummer: +44(0)20 3318 3088