Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Skye is het grootste en bekendste eiland van de ‘Binnen-Hebriden’. Het is gelegen ten westen van Schotland. Het eiland staat bekend om de mooie natuur.

Vervoer naar Skye

Het eiland is verbonden met het vaste land door de zogeheten ‘Skye bridge’. Daarnaast zijn er verschillende bussen te vinden die je naar Skye kunnen brengen. Er zijn busverbindingen vanaf o.a. Inverness, Glasgow en Fort William naar Portree. Zie hiervoor de website van Stagecoach , National Express of Citylink. De eerste treinverbinding is pas mogelijk vanaf de Kyle of Lochalsh. Ook is er de mogelijkheid om in het voorjaar en de zomer gebruik te maken van een Ferry. Op het eiland zelf zijn er verschillende busverbindingen. Raadpleeg hiervoor de eerdere genoemde website van de Stagecoach.

Bezienswaardigheden

Het bekendste plaatsje op Skye is Portree. Portree ligt aan de oostkant van het eiland en is het meest toeristisch.

Zoals al aangegeven staat Skye met name bekend om haar mooie natuur. Een bijzonder element is de Quirang. Dit ligt in het noorden van het eiland en is een aardverschuiving. Deze aardverschuiving zorgt voor een prachtig effect in de heuvels. Vandaag de dag verschuift dit deel van het eiland nog steeds. Nabij de Quirang, bevindt zich ‘The old Man of the Storr”; een stenen heuvel. Ook is er in dit deel van Skye een begraafplaats te vinden bij Kilmuir met een MacDonald monument.

In het westen van het eiland ligt Dunvegan, met het gelijknamige kasteel: Dunvegan Castle.  Het kasteel ligt aan Loch Dunvegan en tot halfverwege de 18e eeuw was het alleen vanaf zee te betreden. Later werd er een ingang aan de ‘landzijde’ gebouwd. Dit kasteel behoort sinds de 13 eeuw aan de MacLeod clan toe en is deels open voor publiek vanaf april tot half oktober. De rest van het jaar is het slechts mogelijk om met een groep op afspraak het kasteel te bezichtigen. Rondom het kasteel zijn er prachtige tuinen. Ook deze kun je bekijken.

Het uiterste westelijke puntje van Skye, kent een uitzicht punt: Neist Point. Wie geluk heeft, kan hier zelfs walvissen spotten. De openbare weg stopt ongeveer 1 mile voor het uitkijkpunt en dit betekent dat de rest alleen ter voet kan worden afgelegd. Het is een prachtige wandeling maar kent ook steile stukken.

Accommodatie

Op het eiland zijn er vele Bed & Breakfast gelegenheden te vinden. Ook zijn er in diverse plaatsen hostels en zijn er kampeermogelijkheden.