Anne Geschreven door Anne. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 28.36 naar Londen Nu boeken

Er zijn vijf manieren om naar London te reizen: met je eigen auto, met de bus, met het vliegtuig, met de boot en met de trein. Wij hebben voor dit artikel uitgezocht welk vervoersmiddel het voordeligst is voor een stedentrip met twee personen. Uit een vergelijking waarbij is gekeken naar prijs en gemak, bleek de trein aantrekkelijkste optie.

Goedkoop met de trein naar Londen

De trein is een fijn vervoersmiddel om mee naar Londen te reizen. Een kaartje boek je van achter je computer via NS Internationaal. Je boekt een kaartje dat geldig is vanaf ieder Nederlands treinstation, waarmee je naar Londen St. Pancras International mag reizen. Je kunt dus vanaf elk station in Nederland opstappen en neemt dan de (NS) trein naar Roosendaal. Vanuit Roosendaal neem je de internationale trein naar Brussel-Zuid/Midi, waar je dan ongeveer vijf kwartier in zit. Vanaf december 2017 rijden er ook treinen in iets minder dan vier uur rechtstreeks van Amsterdam Centraal naar hartje Londen. Tot die tijd, moet er een overstap gemaakt worden in Brussel inclusief douaneformaliteiten. Er bestaat ook de mogelijkheid om met de Thalys naar Brussel te reizen. Voor deze trein geldt een verplichte toeslag. Bij het boeken van je treinkaartje kun je deze toeslag eventueel al betalen. Reizen met de Thalys levert je vooral een snelheidsvoordeel op van Nederland tot Brussel, ten opzichte van de normale NS-treinen.

Soms is er bij reizigers verwarring over het Station Brussel-Zuid of Brussel Midi. Dit is hetzelfde treinstation; het heeft een Nederlandse en een Franse naam gekregen. We moeten toegeven dat de reisplanner van de NS dit niet heel duidelijk aangeeft. Wanneer je de NS International app downloadt, kun je zien waar je moet overstappen en op welk perron je moet zijn. In Brussel check je (minimaal een half uur voor vertrek) in voor de Eurostar om daarmee in twee uur rechtstreeks naar hartje Londen te reizen. Vanaf Roosendaal doe je er ongeveer 4 tot 4,5 uur over om er te komen inclusief wachttijd, vanaf Amsterdam 6 tot 6,5 uur. Dit is dus de tijd die je onderweg bent om van Nederland naar Londen's St. Pancras/Kings Cross Station te reizen. Wanneer je dat vergelijkt met vliegen, ben je met de trein in de meeste gevallen sneller. Je moet namelijk naar een vliegveld reizen, eventueel parkeren, inchecken, wachten, vliegen, wachten op je koffer en dan sta je nog maar op het vliegveld en moet je van daaruit vaak nog een uur of anderhalf reizen naar het centrum van Londen. De retour-prijs van een treinticket ligt rond de 110 euro per persoon. Dit lijkt in eerste instantie wat hoger dan een vliegticket met een budget airline, maar als je de extra kosten meetelt van vervoer naar de luchthaven, parkeren,  inchecken van bagage en het reizen naar het centrum van Londen, dan valt het prijsverschil al snel weg. Reizen met de trein heeft als voordeel dat er geen maximumgewicht geldt voor bagage, wat ideaal is voor mensen die zich met moeite het maximum gewicht van de bagage kunnen houden en voor degenen die graag een extra tas meenemen. Bovendien is met de trein reizen duurzamer dan vliegen. Daarnaast is er (binnenkort) internet aanwezig in de vernieuwde treinen van Eurostar, waardoor je onderweg nog even snel wat research kunt doen voor je trip naar Londen. In Brussel is de paspoortcontrole en worden je spullen nagekeken op wapens en dergelijke. Deze controles zijn niet zo streng als op het vliegveld. In de Eurostar-trein is het mogelijk om naast snacks en kleine maaltijden ook de Oyster Card te kopen, waarmee je direct kunt reizen met het openbaar vervoer in Londen.  

Goedkoop naar Londen vliegen

Wil je niet met de trein, dan is een vlucht van een Low-Cost airline een goedkoop alternatief. Hou de acties van de luchtvaartmaatschappijen in de gaten en lees informatie over de verschillende vliegvelden in Londen. 

Van Eindhoven naar Londen vliegen

Vliegen vanaf Eindhoven Airport kan een aantrekkelijke optie zijn. RyanAir vliegt voor €19,- in de vroege ochtend of €37,- in de avond naar Londen Stansted. Check-in bagage is daarbij niet inbegrepen. Maar met RyanAir mag je één handbagage koffertje meenemen én een extra handtas, wat vaak genoeg is voor een weekendtrip. Vanaf Stansted reis je in ruim een uur met het OV naar het centrum van Londen. Je kunt kiezen tussen de bus en de trein. We hebben de opties en kosten voor Stansted uitvoerig beschreven in ons andere artikel.

Van Amsterdam of Rotterdam naar Londen vliegen

Woon je niet in het zuiden van Nederland dan kun je kijken naar vluchten vanaf Amsterdam of Rotterdam. Vluchten vanaf Amsterdam gaan naar bijna alle luchthavens in Londen. Vanaf Rotterdam vlieg je het gemakkelijkst naar London City Airport. Deze luchthaven ligt het dichtst bij het centrum van Londen, maar vluchten zijn vaak iets duurder dan die vanaf Eindhoven.

KLM vliegt in de zomer meestal meerdere malen per dag van Amsterdam Schiphol naar Londen City en zeker in het begin van de zomer worden er vluchten voor aantrekkelijke prijzen aangeboden. Prijzen, tijden en maatschappijen wijzigen hier zo vaak dat je het beste even een kijkje kunt nemen op een ticket vergelijkingswebsite om te zien wat de opties zijn.  

Met de bus naar Londen

Al enige tijd was het mogelijk om met Eurolines vanaf Amsterdam en Eindhoven naar Londen te reizen. Sinds kort is daar ook de IC-bus van Deutsche Bahn bij gekomen. Met de IC nachtbus reis je voor ongeveer €29,- in zeven uur naar Londen vanaf Eindhoven. In de bus is WiFi aanwezig. Met de bus kun je meestal erg goedkoop naar Londen reizen, maar vaak rijdt de bus in de nacht en je zal dan, tenzij je in de bus kunt slapen, de volgende ochtend gebroken in Londen arriveren.

Met de boot naar Londen

De ferry naar Londen, wordt vaak vergeten. Vanaf IJmuiden vaar je naar Dover om vervolgens per bus verder te reizen naar het centrum van Londen. Hiervoor worden speciale bussen ingezet. Ook is de boot ideaal om met eigen vervoer naar Groot-Brittannië te reizen. Met de auto heb je meer vrijheid om het land te verkennen. Prijzen (zonder auto) zijn vanaf ongeveer €49,- per persoon. 

Vervoersmiddelen combineren

Het vinden van een betaalbare vlucht en ander vervoer van en naar Schiphol, Rotterdam Airport of Eindhoven Airport, kan soms een lastige puzzel zijn. De plek van trek en de periode waarin je gaat, beïnvloeden de prijs van je vlucht. Daarom is het verstandig om combinaties van de verschillende vervoersmiddelen te bekijken. Zo reisden wij verschillende keren per vliegtuig naar Londen en keerden we terug in de Eurostar-trein. Met uitzondering van het weekend, vertrekken de meeste vluchten vanaf Stansted rond 14.00 uur. Dat is jammer als je nog wat langer wilde blijven. De trein vertrekt om 17.00 uur. Dan kun je toch een paar uurtjes langer blijven en het is nog altijd betaalbaar (€59,-).

Eerlijke vergelijking

Om een eerlijke financiële vergelijking te maken tussen de verschillende vervoersmogelijkheden naar Londen, moet je de reistijd en kosten van deur tot deur berekenen, anders kom je mogelijk bedrogen uit. Denk hierbij aan kosten van het parkeren van de auto in Nederland, kosten van openbaar vervoer in Nederland, kosten van openbaar vervoer in Londen en de reistijd naar de luchthaven in Nederland en van de luchthaven in Londen tot aan je hotel.