Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 28.36 naar Londen Nu boeken

Er zijn tal van mogelijkheden om te eten in Londen.  Zoals in alle wereldsteden kun je ook in Londen eten van over de hele wereld vinden. Prijzen variëren maar het is te doen om ook met  een beperkt budget prima te eten. Kleine eettentjes in bijvoorbeeld China Town of in de wijk Islington hoeven niet duur te zijn, en af en toe een keer eten bij één van de fastfoodketens of Subway zorgen er ook voor dat je binnen je budget blijft. Enkele tips voor bekende ketens:

  • Wagamama: Een zeer bekende keten. Serveert Japanse gerechten en de kans is zeer groot dat je in een lange rij zal moeten staan om naar binnen te mogen. Wel afhankelijk van waar je naar toe gaat.
  • Nando's: Bekend van de Portugeese piri piri kip. Aanrader vind ik het filiaal aan het zuiden van de Thames bij 225-227 Clink Street. Met mooi weer kan je heerlijk zitten op het terras en als het weer daar niet geschikt voor is, kun je geluk hebben met een tafeltje met uitzicht op de Thames.
  • Giraf: Geïnspireerd op met name de Amerikaanse keuken met burgers maar je vind er ook Aziatische gerechten.
  • Leon: Deze eettent heeft onder meer falafel, diverse soorten kip en gegrilde gehaktballetjes. Je kan zelf kiezen of je dit in een wrap wil, salade of een complete maaltijd met rijst. Verder ook mogelijkheden om te ontbijten. Leon zit in de gehele stad maar is een van de weinige eetgelegenheden aan Strand (no 73) die open is op zondag.

In London timmert Westfield flink aan de weg. Dit zijn grote shoppingsmalls. Er is een shoppingmall bij Sheperds bush en een shoppingmall bij Stratford. Beide shoppingmalls zijn voorzien van eetgelegenheden. Met name de Westfield bij Stratford is een walhalla wat eetgelegenheden betreft. Je vindt daar alle hierboven genoemde ketens maar ook een Jamies, pubs enz.

Je kan ook kijken naar de zogheten 'Wetherspoon' pubs. Deze pubs hebben een speciaal menu waarbij je voor 3 pond al een hoofdmaaltijd kan bestellen. Daarnaast serveren deze pubs typisch Engels ontbijt. Alhoewel ik meerdere Wetherspoon pubs heb gezien die er leuk en gezellig uitzagen, zit er soms een "misser" tussen. Ik zou Phillip Morris bij Hammersmith bijvoorbeeld niet aanraden. Na even binnen te zijn geweest, werd ik zo misselijk van de lucht die er hing, dat ik al niet meer hoefde te eten. Goede wetherspoonpubs zijn bijvoorbeeld The Central, bij Shepherds Bush en Shakespeares Head bij Holborn.

Sowieso is pubfood altijd wel een goed alternatief. Voor 8 tot 10 pond heb je al een heerlijke pie. In Hammersmith vind je op steenworp afstand van het metrostation The Swan. Hier hebben ze het eet- en drinkgedeelte gescheiden. Je kan dus rustig genieten van je maaltijd. Booty's Riverside Bar bij Limehouse aan  Narrowstreet is ook een aanrader. In Soho heeft Hog in the pound betaalbare pubfood. Let er trouwens wel op dat sommige pubs al om 20:00 dichtgaan. Soms serveren ze nog tot 22:00 eten, maar dat hangt van de openingstijden van de pub af.

Daarnaast zijn er vele supermarkten zoals de Tesco vlakbij Piccadilly Circus waar je zelf een maaltijd bij elkaar kunt zoeken en stalletjes in parken en winkelstraten waar je fruit en kleine snacks  kunt halen die je dan bijvoorbeeld in één van de parken kunt opeten. De Tesco heb je in verschillende soorten en maten. Kleinere tescos zitten vaak op stations. Een mega grote Tesco vind je bijvoorbeeld aan de Shepherds Bush road (ter hoogte van no. 180).

Vooral op toeristische plekken kan het soms wel erg druk zijn en naast de drukte zullen ook de prijzen er hoger zijn dan op rustige plekken. Een hotdog kost bij de Tower of London Pier zo’n 3,50 pond, op andere plekken 2 tot 2,50 pond.

Alhoewel Londen 24 uur per dag in bedrijf lijkt te zijn, zijn er districten in Londen die met name op zakenlui gericht zijn. Dit betekent dat om 17:00 alle eetgelegenheden sluiten en in het weekend vaak dicht zijn. Bijvoorbeeld de Pret à Manger bij St Pauls kathedraal of in het juridische district.