Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 280.71 naar Gibraltar Nu boeken

Gibraltar is een stukje Groot-Brittannië op het vasteland van Spanje. Het is zo’n plek waarvan alleen de naam al tot de verbeelding spreekt. Bezoek de rots en laat je verbazen door dit stukje Engeland.

Ligging en vervoer

Het maar een paar vierkante kilometer grote Gibraltar bevindt zich in het zuiden van Spanje ten noorden van Algeciras. De Spaanse zusterstad van Gibraltar, La Linea de Conception is aan Gibraltar vastgegroeid.

Kom je met eigen vervoer naar Gibraltar dan kun je beter in La Linea parkeren en dan de grens overlopen. Direct naast de grens bevindt zich een groot aantal parkeergarages. Meestal wordt er wel naar je paspoort of ID-kaart gevraagd, dus zorg dat je deze bij je hebt. Het busstation van La Linea is ook vlak over de grens en van hieruit zijn vele Spaanse steden goed te bereiken.

Gibraltar heeft ook een klein vliegveld maar op dit moment gaan er alleen vluchten van en naar Engeland.  Je kunt vanaf Gibraltar ook met de boot naar Marokko, deze boot vaart echter alleen in het weekend.

Ben je eenmaal in Gibraltar dan kun je lopen of eventueel gebruik maken van het busnetwerk, al zal dit door de drukke wegen niet veel sneller zijn. Voor 1,20 pond  koop je een kaartje waarmee je de hele dag gebruik kunt maken van de bus.

Bezienswaardigheden Gibraltar

De Rots

De Rots spreekt natuurlijk het meest tot de verbeelding; een van de pilaren van Hercules uit de oudheid met resten van diverse beschavingen. Het is de enige plek in europa waar wilde apen voorkomen.

Je kunt naar boven met een kabelbaan (kosten 8 pond), maar deze is vaak gesloten wanneer er veel wind staat. In dit geval kun je lopen maar reken dan op een paar uur. Daarnaast moet je ook nog 10 pond betalen om de attracties in het upper rock nature reserve te mogen bekijken.

Een andere optie is een tour met een busje (kosten 22 pond, incl entree nature reserve). Die brengt je in 1,5 uur naar de belangrijkste plekken.

Een van de eerste stops is de St Michaels cave, een natuurlijke grot met diverse grote stalagmieten en stalactieten. Een van de ruimtes is zo groot dat er zelfs concerten worden gegeven. Vervolgens ga je verder naar het hoogste uitkijkpunt, hier zul je ook zeker diverse berberapen zien. Tot slot ga je nog naar de Great siege tunnels, die nog deels zijn ingericht als tijdens de oorlogen toen ze werden gebruikt als verdedigingssysteem.

Gibraltar stad

Het stadje Gibraltar bestaat eigenlijk maar uit één lange doorgaande centrale straat met enkele zijstraten. Het Engelse sfeertje compleet met rode telefooncellen doet toch een beetje nep aan. Er is een klein museum over de geschiedenis van Gibraltar. Andere attracties zijn de botanische tuinen en het trafalgar kerkhof met graven uit 1805.

Tours

Vanuit Gibraltar worden diverse tours georganiseerd. Populair is bijvoorbeeld de dolfijnen tour waarbij je in de straat van Gibraltar op zoek gaat naar dolfijnen. Andere opties zijn vistochten en je kunt zelfs duiken in Gibraltar.

Eten & drinken

Helemaal in het Engelse thema zal je in Gibraltar veel pubs tegen komen die typisch Engels voedsel verkopen. Ook grote ketens zoals Starbucks en Subway zijn goed vertegenwoordigd.

Geld en budget

Gibraltar kent drie bruikbare munteenheden. Je kunt betalen met Engelse ponden, maar daarnaast is er ook nog het eigen Gibraltarees pond. Ook met euro’s kun je prima terecht in Gibraltar.

Bij de diverse pinautomaten in de stad wordt aangegeven welke munteenheid de automaat uitgeeft. Let op: Het Gibraltarees pond is alleen geldig in Gibraltar, elders heb je er niets aan.

Gibraltar is duurder dan het vaste land van Spanje.  Voor een maaltijd betaal je al snel 1,5 tot 2 keer zoveel. Ook de attracties zijn relatief duur. Wil je geld besparen, slaap dan zeker niet in Gibraltar, maar bezoek het als een dagtrip vanuit Spanje.