Stefan De Clippeleer Geschreven door Stefke. Foto door: menasil

Fort William is een kleine plaats, gelegen aan de voet van de hoogste bergtop van Schotland: De Ben Nevis (1.344 m). Fort William is dé uitvalsbasis voor een hike naar de Ben Nevis of om verder te trekken naar bijvoorbeeld Isle of Skye.

Fort William

Fort William, gelegen aan Loch Lnnhe, is een plaats in het zuid westen van de Schotse Hooglanden. Het is een populaire uitvalbasis voor out door activiteiten zoals het beklimmen van de Ben Nevis. Fort William ligt namelijk aan de voet van deze berg. Een leuke halte langs de prachtige westelijke kustlijn richting Isle of Skye. De weg tussen Glasgow en Isle of Skye is adembenemend mooi!  Je kan ook de West Highland Way nemen, een wandeltraject dat een tweetal weken in beslag neemt langs ruw en prachtig pad.

High street

De High street is het hart van het dorp en een gezellig winkelstraatje met enkele typische Schotse cafeetjes, waar het aangenaam vertoeven is, met een glaasje whiskey uiteraard. Het enige museum is het West Highland Museum. Deze is gelegen aan Cameron Square en dagelijks te bezoeken van 10:00-16:00. Op zondag is deze gesloten.

Loch Linnhe

Fort William ligt aan Loch Linnhe. Je kunt met de boot het meer verkennen tussen maart en oktober. Dagelijks vaart er een boot vanaf de pier. Deze vertrekt om 10:00, 12:00, 14:00 en 16:00. De boottocht duurt circa 90 minuten. Een kaartje kost 15 pond. Kinderen krijgen 50% korting. Onder de 5 jaar is gratis. Kijk voor meer informatie op de website van Crannog Cruises.

Jacobite Stoom trein

Tussen mei en oktober kun je met een stoomtrein vanuit Fort William naar Mallaig. Het is een adembenemende route door de Schotse Hooglanden. In Mallaig heb je even de tijd om de benen te strekken en deze plek te bekijken. Tickets koop je online. Les meer over de Jacobite Steam train.

Ben Nevis

Ben Nevis is met de 1.344 meter hoogte, de hoogste berg van Groot Brittannië. Het is een populaire berg om te beklimmen. Wees goed voorbereid als je de beklimming doet. Neem zeker een kompas mee en een gedetailleerde kaart, zo kom je niet voor onverwachte situaties te staan! Een goede wandelmap met routes is de map van  Ordinance Survey. Zorg voor voldoende water en drinken en goede kleding.

Aan de top wordt het - zelf in de zomer - niet warmer dan een paar graden.  Zo was het beneden een aangename herfstdag, terwijl de top er volledig onder het ijs lag, met een dikke mist en hevige windvlagen waar je geen 100 meter ver kon zien. Het gevaar aan de berg is dat de noordwand heel stijl is en waar je alpiene beklimmingen langs couloirs kan doen met piolet en crampons, terwijl je aan de zuidkant op je gemak langs een wandelpaadje bovenkomt. Als je echter in die dikke mist niet goed kan oriënteren (het wandelpad zit onder het ijs) dan kan je wel eens gebeuren dat je recht naar die afgrond afstevent. Tip voor een goede voorbereiding, bekijk deze tips voor een veilige beklimming van de Ben Nevis.

Een goede uitvalbasis is het Glen Nevis Youth Hostel - drie mijl vanaf Fort William in de vallei. Van daaruit kan je te voet langs het zuidelijke pad naar de top van de Ben Nevis. Deze route wordt ook wel The Pony Track genoemd en is de route die door de meeste toeristen wordt gelopen.

Vervoer naar Fort William

Meerdere bussen van de maatschappij Citylink gaan vanuit Glasgow, Oban, Kyle of Lochalsh, Isle of Skye en Inverness naar Fort William en andersom. Daarnaast kun je ook met Scot Rail vanaf Glasgow Queen Street naar Fort William. Deze treinreis duurt bijna 5,5 uur.