I.love.travelling Geschreven door I.love.travelling. Foto door: I.love.travelling

  • Voor slechts € 28.43 naar Edinburgh Nu boeken

Edinburgh is ideaal voor een citytrip of voor een verblijf voor langere tijd. Edinburgh, ook wel het Athene van het Noorden genoemd, is de hoofdstad van Schotland. Er wonen circa 450.000 mensen. De stad is verdeeld in Old Town en New Town. In het midden ligt Edinburgh Castle, hier kun je niet om heen. Edinburgh is bekend om de festivals, de whisky en de pipers (de doedelzakken), gezellige pubs en spoken.

Goedkoop vanuit Nederland naar Edinburgh

Vanuit Düsseldorf Weeze Airport vlieg je goedkoop met Ryanair naar Edinburgh. Vanuit Schiphol vliegt Easyjet naar Edinburgh. De vliegtijd bedraagt circa 1,5 uur. Edinburgh Airport ligt dichtbij de stad. De Airlink 100 bus rijd iedere 10 minuten (’s nachts iedere 20 minuten) tussen het vliegveld en Waverly bridge (deze ligt in het centrum). De reistijd bedraagt 25 minuten. Een enkel ticket kost 3,50 pond en een retour ticket kost 6 pond. Tickets kunnen gekocht worden bij de chauffeur. Voor het tijdschema kijk op de website: lothianbuses.com

Bezienswaardigheden

Castle Rock, de topattractie van de stad. Iedere dag (met uitzondering van zondag) word er om 1 uur ’s middags vanuit het kasteel een schot afgevuurd. Het kasteel is gebouwd op een oude vulkaan. Vanuit hier heb je een mooi uitzicht op de stad. Binnenin het kasteel is een museum waar je o.a. de kroonjuwelen (Honours of Scotland) de kasteelhallen en de kapel kunt bezichtigen. Toegang c.a. 12 pond.

Vanuit het kasteel kom je uit op de High Street (ook wel de Royal Mile genoemd), dé hoofdstraat. Hier kun je terecht voor typisch Schotse souvenirs, zoals een kilt, shortbread of een cd met doedelzakmuziek. Loop je over de High Street naar beneden dan zie je op een gegeven moment aan de rechterkant St. Giles Cathedral, de oudste kerk in de stad. In de cathedraal kun je gratis een kijkje nemen. Erbij ligt een hart in de stoep. Het verhaal gaat dat als je hierop spuugt, je geluk zult hebben in de liefde. 

Links vind je Mary Kings Close. De straten van vroeger lagen een heel stuk lager dan nu. Onder de High Street liggen de straten van vroeger. Je kunt er nog huizen bewonderen van vroeger. Dit alles ligt volledig onder de grond. Het verhaal gaat dat er nog verschillende geesten van vroeger rondzwerven. Je kunt hier gaan kijken door deel te nemen aan een tour. Dit kost 10,50 pond p.p. voor volwassenen. Van tevoren reserveren is aan te raden. Kijk op www.realmarykingsclose.com  voor meer informatie.

Wat ook zeker leuk is om te doen is 'savonds naar de Royal mile gaan. Dan staan er verschillende mensen die rondleidingen ofwel ghost-tours geven. Zo ook naar de 'underground vaults'  Dit is wel een enge tour. (niet voor bange of claustrofobische  mensen en kinderen!!)  Even een kleine kant-tekening. Ik weet niet of elke tour zo gaat als deze  omdat er verschillende mensen staan met verschillende tours. Dus keuze genoeg!

Wanneer je in Edinbrugh bent en je wilt een spannende ervaring is dit zeker een goede tip om eens te gaan kijken!

High Street gaat op een gegeven moment over op Canongate. Als je alsmaar rechtdoor blijft lopen dan kom je uiteindelijk uit bij het Scottish Parliament, het gebouw van de Schotse regering. Dit gebouw heeft in het verleden vaak ter discussie gestaan vanwege opvallend moderne architectuur. Tegenover het parlementsgebouw ligt Palace of Holyroad House. Een paleis van hare Majesteit Elizabeth. De Queen verblijft hier enkele dagen in de zomer, vandaar de spottende naam ‘Queenie’s timeshare’. Het paleis is te bezoeken en kost 10,00 pond p.p.

Naast Palace of Holyroad House vind je Arthur’s seat in Holyrood Park. Deze berg is erg opvallend in het Highland landschap en is 251 meter hoog. Binnen een uurtje kun je de top beklimmen en vandaar heb je een fantastisch uitzicht van de stad, de highlands en de zee.

Andere interessante bezienswaardigheden zijn the National Museum of Scotland (gratis!), Calton Hill, The Scottish Monument (toegangsprijs onbekend), The Royal Yacht Brittania (toegang volwassenen 10 pond).

Naast de meest bekende bezienswaardigheden zijn er ook een aantal wijken die zeer de moeite waard zijn om eens te gaan bekijken.

Cramond, is een idyllisch voorstadje van Edinburgh. Je komt er met de bus vanuit het centrum.
Leith, vroeger een ruige havenwijk, tegenwoordig hip.

Musselburgh, een van de oudste dorpen van Schotland, ligt dicht bij Edinburgh, ideaal voor een dagtocht.
Bruntsfield, wijk in Edinburgh met leuke boetiekjes en delicatessenzaken.

Portobello, buitenwijk van Edinburgh gelegen aan het strand met een mooie promenade.

Eten en drinken

In Edinburgh zijn veel pubs. Je kunt er vaak een Engels ontbijt, lunch en avondeten krijgen. Het eten is vaak goed en niet al te duur. Voor adressen zie het stukje ‘Pubs’. Een goedkope oplossing is om een sandwich te kopen bij Marks&Spencer aan Princess Street en deze op de eten in het park er tegenover.

Wie van Harry Potter houd mag dit zeker niet missen: the Elephant House. Een koffiezaak waar je heerlijke koffie’s en gebak kan krijgen en waar J.K. Rowling het eerste deel van Harry Potter heeft geschreven.

Gratis internet

Internet is gratis in de Central Library, 7-9 George IV Bridge, Old Town, Edinburgh. Neem de trap naar de bovenste verdieping en schrijf je gratis in. Paspoort/ID-kaart is vereist, bewijs van adres niet (wel als je boeken wilt lenen). Op deze link vind je de openingstijden.

Uitgaan

De pubs zijn 7 avonden per week open en veel mensen ontmoeten elkaar daar. Het is ook dé plaats om in contact te komen met de locals. Enkele leuke pubs zijn:

  • The Last Drop, traditionele pub met goed (typisch Schots) eten, 74-78 Grassmarket, Edinburgh.
  • The Tron, trekt studenten en backpackers, iedere maandagavond quiz-avond, 9 Hunter Square, Edinburgh
  • The Royal Oak, typisch Schotse pub met Schotse live-muziek, 1 Infirmary Street, Edinburgh
  • Cowgate en Grassmarket zijn dé uitgaansstraten. Hier vind je vele clubs en pubs.

Shoppen

De grote winkelketens zoals M&S, Debenhams, BHs vind je op Princess Street. Enkele malls zijn Princessstreet Shopping Mall, en St. James.

Engels leren

In Edinburgh zijn er meerdere taalscholen:  
TLI School of English Edinburgh
www.tlieurope.com
Basil Paterson Edinburgh
www.basilpaterson.co.uk

Accommodatie

Budget Backpackers, verzorgd, schoon, hostel.  Dorms vanaf 10 pond p.p.p.n. Pubcrawls en stadswandelingen worden regelmatig georganiseerd. Voor verblijven voor langer dan een week is er de longstay, voor ca. 75 pond per week. De dorms hiervoor zijn aan de overkant van de straat. Ze zijn minder ruim en minder schoon, maar nog steeds goed voor die prijs. Bovendien kun je gewoon gebruik blijven maken van de keukens en badkamers in de andere kant van het hostel.