Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Griekenland bestaat zowel uit vaste land als uit heel veel eilanden. Een eenduidige vervoersadvies naar Griekenland is dan ook niet te geven. Alhoewel de meeste eilanden een vliegveld hebben, zijn er ook eilanden die alleen per boot te bereiken zijn. Hier volgt algemene informatie over vervoer naar Griekenland.

Vliegen naar Griekenland

Lijnvluchten naar Athene zijn het hele jaar te vinden. KLM en Transavia bieden deze vluchten aan. Transavia is daarnaast met name bekend vanwege de charters die zij gedurende het toeristenseizoen (april t/m eind oktober) voor haar rekening neemt. Zij vliegt dan op diverse Griekse bestemmingen. Niet alleen vanaf Schiphol maar ook vanaf Eindhoven en Rotterdam/Den Haag

De nationale luchtvaartmaatschappij, Olympic Air,  vliegt niet rechtstreeks vanaf Nederland naar Griekse bestemmingen. Dit is echter wel een interessante maatschappij om tussen Athene en diverse eilanden te vliegen. Directe vluchten tussen eilanden zijn er niet of nauwelijks. Zelfs tussen Samos en Rhodos zul je via Athene moeten vliegen. Voordeel is dat Olympic Air ook in het laagseizoen, oftewel de wintermaanden, vluchten verzorgt. Veel Nederlandse luchtvaarmaatschappijen bieden in het winterseizoen nauwelijks vluchten aan richting Griekse eilanden.

Openbaar vervoer

Vanaf de buurlanden zijn steden als Athene en Thessaloniki te bereiken met de bus. Zo rijdt er een bus tussen Tirana en Athene maar ook zijn er bussen die je vanaf  de Bulgaarse hoofdstad Sofia naar Thessaloniki of Athene brengen. Ook is er een busverbinding tussen het Turkse Istanbul en Athene. Voorheen was Griekenland aardig te bereiken per trein maar sinds enkele jaren is de Griekse regering enorm aan het schrappen in spoorlijnen en treinen. Het is onduidelijk hoe de huidige situatie op dit moment is.

Het merendeel van Griekenland bestaat uit eilanden. Deze zijn meestal per boot te bereiken. Mocht je willen "island hoppen" hou er dan rekening mee dat de boten het meest frequent gaan tijdens het toeristen seizoen (april t/m oktober). De boten gaan niet alleen tussen Griekse eilanden, maar ook vanaf Italië en Turkije zijn er bootverbindingen. Zo is Bari een belangrijke opstapplaats voor mensen die met de boot naar Griekenland willen. Vroeger was Brindisi ook populair maar is heden ten dage alleen in het toeristenseizoen te gebruiken.