Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 190.73 naar Volos Nu boeken

Pilion is een Grieks schiereiland met aan de oostkust de Egeïsche zee en aan de andere kant de Pagasitische golf. Nergens is het water zo helder als in de Pagasitische Golf. Pilion is vernoemd naar het Pilion-gebergte, dat in het noordelijke gedeelte van het schiereiland ligt. Het zuiden ziet er weer heel anders uit en dat maakt het een gevarieerd eiland. Pilion staat bekend om de prachtige natuur en daarom komen hier veel wandelaars en natuurliefhebbers. De Grieken gaan hier graag op vakantie en dat maakt dat je hier het echte Griekse gevoel zal treffen.

Volos

Volos is één van de grootste steden in Griekenland. Het is de hoofdstad van het schiereiland Pilion en ligt ten noorden van het Pilion gebergte. Volos is een echte industriestad en dat maakt het een contrast met de rest van Pilion. Volos is dan ook niet representatief voor wat je verder op dit schiereiland aan zal treffen. Volos is tijdens een aardbeving in 1955 totaal verwoest en de oude huizen zijn nadien vervangen voor nieuwbouw.

Het leven in Volos speelt zich af voornamelijk aan de boulevard waar ook de boten aanmeren. Langs de boulevard zitten allerlei taverna's en  tsipouradika's. Dit is typisch iets voor Volos. In een tsipouradika drink je het lokale drankje tsipouro. Dit drankje wordt op Pilion door de lokale bewoners gedronken in plaats van de bekende Griekse ouzo. In een tsipouradika wordt dit drankje traditioneel geserveerd met 'mezedes', kleine hapjes. Aan het einde van de boulevard vind je het Archeologisch museum, dat zeker een bezoekje waard is. In de haven zie je tijdens het toeristenseizoen een reconstructie van het schip Argo. Volgens de mythologie hebben de Argonauten vanuit Volos (in de mythologie nog Iolkos geheten) hun zoektocht naar het Gulden Vlies ondernomen. De neef van Koning Pelias kreeg de opdracht om dit uit te voeren en gebruikte daarvoor het schip Argo. Een andere aanrader is een bezoek aan de Agios Athanasios kerk. Deze kerk is gebouwd in de 18e eeuw. Hier vind je nog originele houten iconen uit die tijd.

Makrinitsa

Makrinitsa wordt ook wel het balkon van Volos genoemd vanwege het prachtige uitzicht over Volos en de Pagasitische Golf. Het dorp is in feite langs een heuvel gebouwd. Dat betekent dat het een langgerekt dorp is. Veel toeristen komen hier om te genieten van dit mooie uitzicht. Je kunt het beste naar het dorpspleintje lopen en vanaf daar heb je meerdere uitkijkpunten. Natuurlijk kun je op het dorpsplein in een tafeltje in de schaduw van een grote plataan genieten van een hapje en een drankje. Je auto kun je niet in Makrinitsa parkeren. Er is een grotere parkeerplaats net buiten het plaatsje en vanaf daar kun je al wandelend naar het plein. Je zal merken dat Makrinitsa toerisitsch aandoet. Op weg naar het plein zijn er vele kraampjes en winkeltjes te vinden waar je niet alleen souvenirs kunt kopen maar vooral veel kruiden. De kruiden worden op Pilion geplukt en als je fan bent van kruiden dan loont het zeker om hier in dit dorpje op zoek te gaan naar lekkere kruiden. Ook zie je veel ingemaakt fruit in een siroop van suiker en/of honing. Dit wordt ook wel "gliko tou kataliou" (zoet van de lepel) genoemd. Natuurlijk kun je deze lekkernij op meerdere plekken krijgen in Pilion maar onze ervaring leert dat je met name in Makrinitsa veel van dit soort kraampjes tegenkomt. 

Vizitsa

Vizitsa is één van de bekendere bergdorpen op Pilion en ligt op een hoogte van circa 450 meter. Dit dorpje staat bekend om de traditionele archontikahuizen. Je vindt ze in meerdere dorpen op Pilion, maar in Vizitsa zijn ze toch wel het mooist. Ook omdat ze hier vallen onder monumentenzorg. In deze huizen woonden vroeger de rijken. Een typisch archontika huis bestaat uit drie verdiepingen waarbij de onderste verdieping diende als opslagruimte, de middelste verdieping bedoeld was als woonverblijf in de koudere maanden en de bovenste verdieping in de warmere maanden.

Milies

Milies is een ander bekend authentiek dorpje in het Pilion-gebergte. Het is een populaire plek om een wandeling te starten dan wel aan te doen tijdens een wandeling. Kala Nera ligt slechts 9 kilometer vanaf Milies en vanuit Kala Nera kun je via een zogeheten 'kalderimi' naar Milies lopen.  Milies heeft een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Hier vind je de oude historische bibliotheek van de school die hier vroeger stond. De collectie bestaat uit allerlei oude authentieke boeken. Er zijn zelfs boeken te vinden uit eind 15e eeuw en manuscripten uit de 10e eeuw. Het oorspronkelijke schoolgebouw stamt af uit 1814 maar helaas is deze door de brand verwoest. Tegenover de huidige bibliotheek vind je de kerk. Deze kerk is symbolisch omdat het in het jaar 1741 werd gebouwd. Het jaar waarin de bevolking van Pilion in opstand kwam tegen de Turken. De kerk heeft binnen fantastische fresco's en staat ook bekend om de akoestiek. Het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen.

Stoomtrein van Pilion

De beroemde stoomtrein van Pilion rijdt tussen het stationnetje in Ano Lechonia en het stationnetje in Milies. Het treintje rijdt van mei t/m september in het weekend. Alleen in juni en augustus rijdt het treintje elke dag. Het treintje vertrekt om 10:00 vanaf Ano Lechonia. Het beste kun je er minimaal één uur van te voren zijn om te zorgen dat je een kaartje hebt. Deze kun je alleen ter plaatse kopen. Een enkele reist kost ongeveer €10,00 (voor kinderen €6,00) en een retour kost €18,00 (voor kinderen €10,00). Het ritje duurt (inclusief tussenstop in Ano Gatzea) ongeveer 1,5 uur en je hebt wat vrije tijd in Milies voordat de trein daar om 15:00 weer terug gaat naar Ano Lechonia. De trein moet 180 graden draaien en dat is wel een bijzondere gebeurtenis om te zien! Kijk niet gek op als je onderweg wandelaars tegenkomt. De spoorbrug is namelijk ook onderdeel van één van de uitgezette wandelingen op Pilion. Als je vanuit Kala Nera richting Milies loopt dan zul je op de terugweg over de spoorbrug moeten wandelen.

Kala Nera

Kala Nera is een kleine badplaats aan de westkust van Pilion. Het is een populaire plaats voor de Grieken om in de zomer lekker te genieten van zon, zee en strand. Ook de wandelaar komt hier zeker aan zijn trekken. Rondom Kala Nera zijn meerdere wandelpaden en ook een aantal officiële wandelingen uitgezet. Het dorp loopt langs de kust en aan de boulevard vind je allerlei taverna's maar ook een supermarktje en een bakker.

Afissos

Afissos is een schattig klein vissersdorpje. Het ligt vanuit Volos gezien iets verder dan Kala Nera.  Naar dit dorp komen vooral de Grieken zelf, met name tijdens de weekenden en in augustus als het vakantie is. Buiten de lokale bevolking, zul je hier vooral veel wandelaars aantreffen. Afissos ligt aan de kust, aan de voet van het Pilion-gebergte. Je komt hier om te genieten van de rust en voor het ontdekken van de prachtige natuurgebieden die het schiereiland te bieden heeft. Lees meer over het vissersdorpje Afissos op Pilion.

Tsagarada

Tsagarda is een bergdorpje dat, in tegenstelling tot Milies, ten oosten van het gebergte ligt. Het zal je dan ook niet verbazen dat je vanaf hier een mooi uitzicht hebt over de Egeïsche Zee. Net als bijna elk dorp op Pilion, heeft ook Tsagarada een plein met een plataan. Die in Tsagarada is echter bijzonder. Met 1000 jaren is dit een van de oudste platanen. De takken zijn enorm en de stam is gigantisch. Toch kan de boom de takken niet meer zelf dragen. Er is daarom een cementen paaltje gemaakt waarop een van de kolossale takken kan rusten.

Agios Ioannis

Deze populaire badplaats ligt aan de oostkust, aan de Egeïsche Zee. In het voor- en naseizoen is het hier erg rustig maar de hoeveelheid taverna's, souvenirwinkeltjes, teksten in het Engels en Duits verraden dat het hier in de zomermaanden wel eens ontzettend druk kan zijn. Agios Ioannis is dan een populaire strandbestemming. Het water is helder en prachtig.

Een aantal tips voor een bezoek aan Pilion

De luchthaven van Pilion ligt bij de stad Volos. Het is een militaire luchthaven en er gaan slechts enkele vluchten per week. Je kunt één keer per week rechtstreeks vliegen tussen Amsterdam en Volos. Pilion is een andere bestemming dan een strandvakantie naar een bekend Grieks eiland. Dat betekent dat voorzieningen en de infrastructuur anders zijn dan je wellicht verwacht. Zo rijden er niet of nauwelijks bussen en dat betekent dat als je wat van het schiereiland wilt zien, je het beste een auto kan huren. Er worden ook georganiseerde tours aangeboden maar in het voor- en naseizoen loop je het risico dat deze niet worden georganiseerd of niet doorgaan vanwege onvoldoende belangstelling. Als je er voor kiest om een auto te huren, verdiep je dan in de verkeersregels en hou rekening met de regels die gelden in de bergen. Vermijd onverharde wegen, je weet nooit waar deze eindigen. Eén weg die sowieso wordt afgeraden is de kustweg tussen Afissos en Lefokastro. Bij de laatste huizen van Afissos is er een zeer steil stuk en een krappe bocht. De kans om hier te slippen is groot.

Pinautomaten zijn niet overal aanwezig. Dat betekent dat - zeker als je bent aangewezen op de benenwagen of het openbaar vervoer - je van te voren voldoende contant geld zal moeten meenemen om niet voor verrassingen te komen. Ook het pinnen bij de restaurants in de dorpjes is nog niet altijd vanzelfsprekend. Pinautomaten vind je natuurlijk in de hoofdstad Volos, maar ook in Argalasti, Afria, Portaria, Kala Nera, Tsagarada en Zagora. De pinautomaat in Kala Nera verdwijnt soms even en wordt daarna weer teruggezet. Speel op safe en zorg voor contant geld. Uit eten gaan op Pilion is niet duur. Wij betaalden voor een hoofdgerecht tussen de 7-10 euro en waren meestal voor twee personen voor een halve liter wijn, salade, twee hoofdgerechten en het couvert tussen de 25 - 35 euro kwijt. Boodschappen in de supermarkt zijn relatief duur. Dit omdat er niet zoveel aanvoer mogelijkheden zijn. Een brood bij de bakker kost 0,90 tot 1 euro.

Pilion is een mooi gebied om te wandelen. Tegelijkertijd merk je dat lang niet alle wandelingen duidelijk staan aangegeven met routemarkeringen. Goede routebeschrijvingen in het Nederland vind je op Pilionwalks. Het weer kan soms razend snel omslaan. Hou daar rekening mee tijdens je wandelingen. Neem voldoende eten en drinken mee. Als je van stranden houdt, houdt er dan rekening mee dat het kiezelstranden zijn. Omdat er veel zee-egels in het water langs de kust zitten, zijn waterschoenen geen overbodige luxe. Het beschermt je voeten ook tegen de vele hete kiezels. Er zijn veel mooie strandjes zonder voorzieningen.