Bootexcursie Paxos en Antipaxos

Vanaf Parga kun je dagelijks met een bootexcursie naar de Ionische eilanden Paxos en Antipaxos.

Algemene informatie

In totaal vertrekken er vier boten vanuit de haven van Parga: Vicky, Gaïos, Marco Polo en Captain Hook. De boten varen allemaal nagenoeg dezelfde route. De boten varen eerst naar Antipaxos en vervolgens naar Paxos, waar altijd een stop gemaakt wordt bij de hoofdstad van het eiland Gaïos. Er zijn echter afspraken over wie op welke dag naar de Blue Caves op Paxos mag varen. Als een boot niet naar de Blue Caves gaat op die dag, dan zal deze boot de Small Caves aandoen. Alhoewel ik zelf alleen de Blue Caves heb bezocht, heb ik mij laten vertellen dat deze ook veel mooier zijn dan de Small Caves. Captain Hook heeft daarnaast ook nog twee keer per week een route met een roundtrip waarbij je om heel Paxos vaart en een extra stop maakt in Lakka of Loggos op Paxos. Laat je van tevoren informeren over welke route er wordt gevaren, want de route bepaalt de prijs. De prijzen liggen meestal tussen de € 20 en € 25. Tickets kun je op de pier kopen of bij ITS Travel. Andere zaken waarmee je rekening kunt houden, is de hoeveelheid schaduw en de "cultuur" van een boot. Captain Hook is meer een "feestboot" met veel jongeren en keiharde muziek. Deze boot heeft, net als de Marco Polo, nauwelijks schaduw. Marco Polo trekt ook vaak een wat jonger publiek. Gaïos heeft de meeste schaduw omdat zij op het bovendek een tent hebben staan. Smeer je goed in, want je bent veel op open zee. De boten vertrekken allemaal om 10:00 of 10:30. Wil je echter nog een leuk plekje kunnen uitzoeken, zorg dan dat je uiterlijk een half uur van te voren aanwezig bent.

Natuurlijk zullen de boten niet varen als er slecht weer op komst is en ook het programma kan aangepast worden door onverwachte weersomstandigheden.


Beschrijving van de excursie met Gaïos

Ik heb zelf gekozen voor een excursies met de Gaïos en heb deze via de touroperator geboekt bij ITS Travel. Omdat het een excursie betrof met een bezoek aan de Blue Caves, kostte het ticket € 25. Hier volgt een korte beschrijving van de excursie.

Om 10:00 vertrekt de boot vanaf de pier van Parga richting Antipaxos. Onze boot vertrekt als derde. De vaartijd naar Antipaxos bedraagt ongeveer 1 uur en 20 minuten. Tijdens de gehele excursie krijg je geen uitleg aan boord. Je kan aan boord eten en drinken kopen maar dit kun je ook zelf meenemen. Eenmaal aangekomen bij de Voutomi baai van Antipaxos, wordt de boot stilgelegd voor de kust. Je mag vanaf de boot springend of via het trapje het water in. Het water is kristalhelder en je hebt ongeveer een half uurtje de tijd om lekker te zwemmen. Je gaat niet het strand op, dus je hoeft geen parasol of strandmatje mee te nemen. Na dit zwemuitje vaar je verder richting Paxos. Op deze excursie gingen we langs de Blue Caves. De boot vaart  zelfs de grot in en je hebt de unieke kans om zelf door de grotten te zwemmen, want ook hier heb je de tijd om vanaf de boot het water in te gaan. Een hele mooie belevenis. Na de Blue Caves varen we richting Gaïos, de hoofdstad van Paxos. Onderweg zie je nog meer prachtige grotten en natuur. Het binnenvaren van de haven is een prachtig gezicht, omdat je door een soort van kloof gaat. Omdat alle boten hier aanleggen, is het vrij druk. Je komt hier tussen 13:30 en 14:00 aan en hier heb je tot 16:00 vrije tijd. Het enige museum in deze stad is op dit tijdstip gesloten, dus gebruik je tijd om te lunchen en om het stadje te bekijken. Tavernes vind je langs de boulevard. Een echt strand is er niet, maar veel mensen gaan vlak naast de haven de zee in vanaf de rotsen. Je hebt een kaartje waarmee je de boot weer op komt. Rond 17:30 kom je weer aan in Parga.

Hoewel je vooral veel op de boot zit, ben ik toch tevreden over deze bootexcursie. De zwemstops zijn heerlijk en de Blue Caves zijn erg mooi. Het enige nadeel is dat alle boten in Gaïos aanmeren en het daardoor erg druk kan zijn.

Geschreven door Lisan Kerstens op 27 Aug 2017 17:21.

Eindredactie door: Siem H, Tikva ..